Ειδικότερα στις οκτώ σχετικές αποφάσεις του (3975-3981/2010), τονίζει ότι μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας είναι και η διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή και ειδικά στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι.
Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού, Πολίτες για την Αειφορία - Περιβάλλον - Υγεία - Πολιτισμό, κ.α.), ζητώντας να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών. Μάλιστα, για ορισμένες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ζητούσαν και την ακύρωση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και η εισηγήτρια Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέφεραν ότι τόσο η "κεντρική διοίκηση όσο και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχουν διακριτική ευχέρεια επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες αλλά δέσμια υποχρέωση".
Όπως τονίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, σε περιπτώσεις έντονης "υποβάθμισης ή καθ' υποτροπή προκλήσεως ρυπάνσεως ή αν η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα, ως και όταν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη, τότε δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας".
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει δε ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν την ολική ή μερική προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περίπτωση παράβασης του νόμου.
"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας" των βιομηχανικών μονάδων και "αναλόγως του πορίσματος να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους", προσθέτει το ΣτΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου