Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Τρέχουν οι τιμές και τα λουκέτα στα καύσιμα

Σε δραματική συρρίκνωση της λιανικής αγοράς πετρελαιοειδών έχει οδηγήσει η κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» έχουν αποτυπωθεί στον κλάδο με μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και εκατοντάδες λουκέτα πρατηρίων.
Υστερα από μικρή κάμψη των συνολικών όγκων καυσίμων το 2008 και την ακόμη μεγαλύτερη πέρυσι (σε ποσοστό 3,7%, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ), ήδη στο δεκάμηνο του 2010 εμφανίζεται πτώση της τάξης του 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τις πωλήσεις καυσίμων να φθάνουν τους 7,4 εκατ. μετρικούς τόνους (έναντι 8,2 εκατ. πέρυσι). Σε μία περίοδο όμως κατά την οποία οι σχέσεις των εταιρειών και των ελεύθερων επαγγελματιών με τις τράπεζες έχουν γίνει πολύ πιο... αυστηρές, αρκετοί πρατηριούχοι βάζουν λουκέτο ή ανοίγουν τα βενζινάδικα με... ελαστικό ωράριο.

1.100 πρατήριαΣύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Revoil κ. Σταύρο Νιφόρα, «τα συνολικά λουκέτα στην αγορά υπολογίζονται γύρω στα 1.100, ενώ ακόμη 500-600 πρατήρια υπολειτουργούν. Μάλιστα, δεδομένης της συνέχισης της οικονομικής κρίσης, εκτιμώ ότι στο προσεχές διάστημα ακόμη 1.000 πρατήρια θα αναστείλουν τη λειτουργία τους».
Η βασικότερη αιτία της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων είναι οι συνεχείς αυξήσεις στους φόρους (ΕΦΚ και ΦΠΑ) που τελικά έφθασαν σήμερα, να αποτελούν το 65% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης σε συνδυασμό με την γενικότερη αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών και των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2010 η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου λόγω των φόρων και της ανόδου του «μαύρου χρυσού». Την ίδια στιγμή, το μεικτό περιθώριο των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων έχει παραμείνει σταθερό στα επίπεδα των 8,8-9,1 λεπτών/λίτρο.
Ρίχνοντας μια ματιά στους όγκους κατανάλωσης στο εννεάμηνο, διαπιστώνουμε ότι η συνολική πτώση φθάνει το 11% συγκριτικά με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζουν η ακριβή αμόλυβδη (-39,1%), αλλά και το diesel κίνησης και θέρμανσης (-15,9%). Αναφορικά με την απλή αμόλυβδη, αυτή εμφάνιζε μείωση της τάξης του 6,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: