Πριν από µερικά χρόνια η χώρα δοκιµάστηκε από ένα παρατεταµένο µπλακάουτ της ΔΕΗ – και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τότε έγινε γνωστόότι ο λόγος γιατον οποίο η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τη γενική συσκότιση δεν ήταν τεχνικής φύσεως, αλλά… κοινωνικής!
Γιατηνακρίβεια,οικάτοικοιτου Κρυονερίου Αττικής, µε επικεφαλής την τότε κοινοτάρχισσα, δεν επέτρεπαννα εγκατασταθεί στο έδαφος της κοινότητας ο πυλώνας που θα στήριζε τα καλώδια µεταφοράς του φορτίου!
Δεν είναι το µόνο ιστορικό προηγούµενο κατοίκων µιας περιοχήςπου αντιδρούν στην εγκατάσταση µιας δραστηριότητας, παρ’ ότι είναι νόµιµη και αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο και παρ’ ότι έχουν εξαντληθεί όλα ταένδικα µέσα για τη µαταίωσή της.
Αλλοτε πρόκειται για δικαιολογηµένη ευαισθησία, άλλοτε για ελλιπή πληροφόρηση και συχνά για υστεροβουλία και συµφέροντα που θίγονται.
Οποιο και αν είναι το κίνητροόµως, το φαινόµενο να αρνούνται οι πολίτες,µε δυναµικά µέσα, τηνεφαρµογή του νόµου συνιστά παρανοµία και αντικοινωνική δραστηριότητα.
Η έννοµη τάξη είναι κώδικαςσυνύπαρξης και επίλυσηςδιαφορών, τον οποίο οι πολίτες συνοµολογούν και αναθέτουν στην Πολιτεία την εφαρµογή του, χωρίς διακρίσεις και σε όλη την επικράτεια...
Η άρνηση αυτού του κώδικα ισοδυναµεί µε επιστροφή στους κανόνες τηςζούγκλας – κάτι που δεν ταιριάζει σε µια ευρωπαϊκή χώρα.
Αυτό ακριβώς συµβαίνει τώρα στην περιοχή της Κερατέας. Οι κάτοικοι (ή έστω µια µερίδα τους) «πήραν τον νόµο στα χέρια τους»,προκειµένου νααποτρέψουν την έναρξη τωνεργασιών για τη δηµιουργίαµιας µονάδας αποθήκευσης επεξεργασµένωναπορριµµάτων. (Ρεπορτάζ στις σελ. 14 -15)
Ο δικαστικός αγώνας των κατοίκων έχει λήξει εις βάρος τους και η Πολιτεία νοµιµοποιείται να υλοποιήσει αυτό που προβλέπει ο νόµος.
Επιπλέον, στο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων η Ελλάδα έχει εκτεθεί κατ’ επανάληψη για την παραβίαση των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας µάς γυρίζει σε περιόδους αυτοδικίας, µακριά όχι µόνο από τη νοµιµότητα,αλλά και από τον ελληνικό πολιτισµό.
Εάν όσοι αντιδρούν έχουν δίκιο και υπάρχουν ακόµη νόµιµαµέσα να το διεκδικήσουν, δεν έχουν παρά να το κάνουν.
Εφόσον όµως η υπόθεση έχει κριθεί κατά τα προβλεπόµενα, όπως βεβαιώνουν οι αρµόδιοι στην κυβέρνηση, η εφαρµογή του νόµου είναι µονόδροµος για ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου