Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η κυρία Σταμάτη-Τσοχατζόπουλου σήκωσε ολόκληρο το Gucci...

Μωρέ, δεν πάνε να λένε ό,τι θέλουν. Για τα σπίτια, τα νεοκλασικά και τα άλλα. Για το πόθεν της οικογένειας! Η κυρία... Σταμάτη μπήκε τις ημέρες των εορτών στο κατάστημα του οίκου Gucci στην οδό Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι και το σήκωσε ολόκληρο. Πόσα; Κρατηθείτε! Το ποσό των...

26.000 ευρώ!!!
Είπατε κάτι; ...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Περί τριχών και πληροφοριών

Με αφορμή δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που αναφέρεται σε «λεπτομέρειες διαλόγων» μιας απολύτως τυπικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη με τον Πρόεδρο της Ν.Δ κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στην Κύπρο, από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ εξέδωσαν διευκρινιστική ανακοίνωση  με τον χαρακτηριστικό γλαφυρό τρόπο του κόμματος στην οποία αναφέρεται ότι:

«Είναι απορίας άξιο πως έμπειρη γραφίδα παρασύρθηκε από πληροφοριοδότη που φέρει την απάτη επί της κεφαλής. Που ανήκει σε εκείνη την ομάδα, την οποία με γλαφυρότητα περιέγραψε ο κ. Φ. Κρανιδιώτης. Το όλο ρεπορτάζ από την Κύπρο είναι « τρίχες» και μάλιστα …βαμμένες».

Στο δημοσίευμα, στο Έθνος της Κυριακής, αναφέρεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης έκανε άνοιγμα στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, το οποίο δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Aρνητικά τα αποτελέσματα για διοξίνες

Aρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στην Ελλάδα για προϊόντα επιμολυσμένα με διοξίνες, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα Διατροφής, Χρήστος Αηδόνης.

«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το διατροφικό επεισόδιο που αφορά στη διακίνηση επιμολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών από τη Γερμανία, δόθηκε η εντολή να εντατικοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα σχετικά προϊόντα που ενδεχομένως να έχουν εισαχθεί στη χώρα μας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

» Μέχρι σήμερα όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων έχουν βρεθεί αρνητικά», δήλωσε ο υφυπουργός.

Οπως σημείωσε, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει συνεχώς τόσο τη πολιτική ηγεσία όσο και το καταναλωτικό κοινό για την εξέλιξη των ελέγχων.

Μάθιου Λιν «Καλύτερα να χρεοκοπούσατε...»

Στο εξώφυλλο του βιβλίου συμβολικά απεικονίζεται η ελληνική σημαία
Στο εξώφυλλο του βιβλίου συμβολικά απεικονίζεται η ελληνική σημαία
Και ξαφνικά, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2011, τα τερματικά του Βloomberg, του εργαλείου που χρησιμοποιούν οι ανά τον κόσμο επενδυτές, γέμισαν με ελληνικές σημαίες. Δεν ήταν για καλό. Επρόκειτο για τη διαφήμιση του βιβλίου που έγραψε ο οικονομικός αναλυτής του Βloomberg Μάθιου Λιν με τίτλο «Χρεοκοπία - Η Ελλάδα, το ευρώ και η κρίση χρέους» (Βloomberg
Ρress, 2011). Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες σε όλον τον κόσμο σε έκδοση του ίδιου του πρακτορείου. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Ελλάδα ξεγέλασε την Ευρώπη για να εισέλθει στην ευρωζώνη και τώρα παρασέρνει μια ήπειρο, ένα νόμισμα και ίσως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στην καταστροφή! Το βιβλίο βρίθει ειρωνικών σχολίων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για το
ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους πολίτες, οι οποίοι παρουσιάζονται σχεδόν στο σύνολό τους διεφθαρμένοι. Οι απόψεις του βρετανού δημοσιογράφου-συγγραφέα έχουν ενδιαφέρον γιατί απηχούν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, στις τάξεις των διεθνών επενδυτών, δίχως μέχρι στιγμής ισχυρό και πειστικό αντίλογο.
- Τον Ιανουάριο του 2010 υποστηρίξατε ότι η καλύτερη λύση για την κρίση ήταν να αφεθεί η Ελλάδα από την ΕΕ να χρεοκοπήσει. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

«Θα ήταν η καλύτερη λύση για την κρίση. Η Ελλάδα είχε δανειστεί πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε να αποπληρώσει. Υπό αυτές τις συνθήκες η καλύτερη λύση είναι μια οργανωμένη, μερική αναδιάρθρωση. Η χώρα προσφέρει στους πιστωτές της ό,τι μπορεί να πληρώσει και στη συνέχεια ο καθένας τραβάει τον δρόμο του. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, οι αγορές ομολόγων παίρνουν ένα χρήσιμο μάθημα. Θυμηθείτε, για κάθε απερίσκεπτο δανειολήπτη υπάρχει επίσης ένας απερίσκεπτος δανειστής. Αυτή τη στιγμή οι αγορές ομολόγων συνεχίζουν να δανείζουν χωρίς καμία συνέπεια. Δεύτερον, η Ελλάδα θα είχε απελευθερωθεί από το βάρος του χρέους και θα μπορούσε να εκκινήσει την ανοικοδόμηση της οικονομίας της. Αν είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, υπήρχε πιθανότητα να σωθεί το ευρώ. Τώρα δεν υπάρχει καμία».

- Εχετε αναλογισθεί τις συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα; «Ναι. Θα υπήρχαν τεράστιες ζημιές. Ωστόσο τώρα υπάρχουν ούτως ή άλλως τεράστια πακέτα διάσωσηςπρώτα στην Ελλάδα, στη συνέχεια στην Ιρλανδία και σύντομα στην Πορτογαλία. Γιατί λοιπόν να μην έδιναν τα πακέτα διάσωσης απευθείας στις τράπεζες; Θα ήταν πιο ειλικρινές και θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα σε ένα υγιέστερο σύστημα».

- Εχετε εξετάσει τις συνέπειες για τον ελληνικό λαό; «Και πάλι ναι. Θα ήταν μια χαρά για τους Ελληνες. Χώρες χρεοκοπούν συνεχώς. Η Αργεντινή και η Ρωσία χρεοκόπησαν πριν από μία δεκαετία και τώρα πάνε καλά. Θα υπήρχε κόστος, αναμφίβολα, αλλά οι Ελληνες πληρώνουν τώρα πολύ υψηλό τίμημα για το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, επομένως και η εναλλακτική δεν ήταν χωρίς συνέπειες. Η βασική συνέπεια θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί τόσο πολύ από το εξωτερικό για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί υπερβολικά, επομένως θα ήταν καλό. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι Ελληνες θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση». - Πιστεύετε ότι όσοι «ποντάρισαν» στη χρεοκοπία της Ελλάδας αργά ή γρήγορα θα πληρωθούν; «Ναι. Η ειρωνεία είναι ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα. Επτά μήνες μετά το πακέτο διάσωσης η απόδοση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να υπερβαίνει το 11%. Το πρόγραμμα έχει επιβάλει φοβερή λιτότητα και δεν πέτυχε τίποτα».

- Αποκλείετε μια σημαντική κίνηση από την ΕΕ όπως αυτή που προανήγγειλε ο επίτροπος Ρεν για την επίλυση της κρίσης του χρέους;Μια τέτοια πρωτοβουλία θα διέψευδε τη θεωρία σας για τη διάλυση του ευρώ; «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές σημαντικές κινήσεις για τη “σωτηρία του ευρώ”. Μια ολόκληρη γενιά πολιτικών έχει επενδύσει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στο ενιαίο νόμισμα και θα καταβάλει τεράστια προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει. Αλλά καμία κίνηση δεν θα αποδώσει. Για να λειτουργήσει το ενιαίο νόμισμα οι οικονομίες πρέπει σταδιακά να εξομοιωθούν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη - Γιατί επιλέξατε την ελληνική σημαία για το εξώφυλλο του βιβλίου σας; «Ο εκδότης επέλεξε το εξώφυλλο. Αλλά είναι μια σπουδαία σημαία και το βιβλίο ξεκινά με την ελληνική κρίση και συνεχίζει από εκεί».

- Εχετε επισκεφθεί την Ελλάδα; Ποια ήταν η εντύπωσή σας για τη χώρα μας και τους πολίτες της; Σας φάνηκαν διεφθαρμένοι,έτσι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια κεντρική πρωτοβουλία». όπως τους παρουσίασε ο γερμανικός Τύπος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010; «Εχω έρθει αρκετές φορές. Είναι μια φανταστική χώρα και είναι τραγικό αυτό που της συμβαίνει εξαιτίας της συμμετοχής της στο ενιαίο νόμισμα. Πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το πώς μπορεί κάποιος να ανοίξει μια δουλειά- το πλαίσιο δεν είναι αρκετά ανοιχτό. Ωστόσο μεγάλο μέρος της απεικόνισης από τον γερμανικό Τύπο ήταν άδικο. Μία από τις πολλές τραγωδίες του ευρώ είναι ότι χωρίζει αντί να ενώνει τις χώρες της Ευρώπης δημιουργώντας εχθρότητες μεταξύ των λαών».

- Δεν ανησυχείτε μήπως θεωρηθούν προσβλητικά κάποια σχόλιά σας, όπως ότι «οι Ελληνες ανακάλυψαν ό,τι πλησιέστερο στον δωρεάν μουσακά έχει ποτέ ανακαλυφθεί»; Πόσο απέχει αυτό από το πνεύμα της «Βild»; «Οχι, δεν ανησυχώ, είναι απλώς καλοπροαίρετο χιούμορ. Δεν έχω πολύ χρόνο για υπερευαισθησίες».

«Ο Αλογοσκούφης παραδέχθηκε την παραποίηση των στοιχείων»
- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ξεγέλασε τους εταίρους της στην ΕΕ για να εισέλθει στην ευρωζώνη; «Με μια λέξη, ναι. Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα παραποίησε τα δεδομένα ώστε να καλύψει τις προϋποθέσεις για την ευρωζώνη. Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα όμως δεν είναι αν η Ελλάδα ξεγέλασε τους εταίρους κατά την είσοδο στο ευρώ αλλά γιατί. Υπήρχε η άποψη μεταξύ των πολιτικών ελίτ και αυτό ίσχυε επίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία, ότι η ένταξη στο ευρώ θα λειτουργούσε ως ένα είδος καταλύτη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ηταν μια απολύτως νόμιμη άποψη, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος». - Εχετε στοιχεία ότι η Ελλάδα παραποίησε τα δεδομένα; «Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Αλογοσκούφης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2004 και την επακόλουθη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν νομίζω πως υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα παραποίησε τα στοιχεία».

ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΣΕ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ : "ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ"!...



5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!!Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική που είχε η Ρ. Βάρτζελη με τον Δ. Γεωργακόπουλο (Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών) κατ' εντολή του πρωθυπουργού, δόθηκε ρητή εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι του... ΣΔΟΕ σε εν ενεργεία βουλευτές (θα ελεγχθούν μόνο πρώην υπουργοί που δεν είναι σήμερα βουλευτές)! Ο φόβος του Μαξίμου έχει να κάνει με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δυο έγγραφα του ΣΔΟΕ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για φοροδιαφυγή που εμπλέκουν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!  Το δικό μας ερώτημα : Από πότε γίνονται διακρίσεις στους ελέγχους πολιτικών;

Ο ΑΚΗΣ "ΕΚΑΨΕ" ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ







ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΚΗ
ΚΑΗΚΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΑ 3 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΚΑΛΟΠ

Πολύ έντονη δυσφορία υπάρχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου τηλεφωνούν σε πολιτικούς συντάκτες και μεταφέρουν την οργή του πρωθυπουργού. Εκτός όλων των άλλων που αφορούν τις δηλώσεις του και τα υπονοούμενα ότι θα μιλήσει μετά το... τέλος του ελέγχου, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Άκη σε Real News και Βήμα, κάλυψαν επικοινωνιακά τις τρεις δημοσκοπήσεις που φέρνουν με διαφορετικά ποσοστά μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Ο εκνευρισμός των συνεργατών του Παπανδρέου έχει να κάνει και με τις απειλές που εκτοξεύει ο Άκης Τσοχατζόπουλος  οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι θα μιλήσει και έχει να πει πολλά. Προσέξτε το σημείο που έχουμε βάλει σε κόκκινο τετράγωνο (κλικ)...

ΤΟΝ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...



ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ...To Fimotro αποκαλύπτει σήμερα ότι μέσα στους εν ενεργεία βουλευτές που το ΣΔΟΕ ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ακίνητά του είναι ο Γιάννης Ανδριανός, βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ. Το όνομά του δεν έχει αναφερθεί σε κανένα ΜΜΕ. Απο εδώ και πέρα όμως θα το συναντάτε συχνά. Εάν τελικά προχωρήσει η έρευνα και σε εν ενεργεία... βουλευτές παρά την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, όπως αποκαλύψαμε πριν από λίγο, ο Γιάννης Ανδριανός θα πρέπει να εξηγήσει πως από χειριστής φωτοτυπικού μηχανήματος επί προεδρίας Μιλτιάδη Έβερτ έγινε πάμπλουτος με πολλά ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Και ο νοών νοείτω...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...




Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣΛίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το ρεπορτάζ μας για την Φ. Πατριανάκου θα επιβεβαιωνόταν από τα πλέον επίσημα χείλη του Γ. Καπελέρη, παρά την προσπάθεια διάψευσης από το στέλεχος της Ν.Δ. με επιστολή που έστειλε στο Fimotro. Αυτό που... δεν ξέρει σχεδόν κανείς αλλά ξέρουμε πολύ καλά εμείς, είναι ότι σε σχέση με την Πατριανάκου και τις εταιρείες του συζύγου της, δεν ελέγχονται μόνο οι περιπτώσεις που κατά το παρελθόν είχαν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και μια άλλη περίπτωση που εμείς εδώ την ξέρουμε. Πρόκειται για απευθείας ανάθεση από το υπουργείο Εξωτερικών επί Ντόρας Μπακογιάννη και Θ. Σκυλακάκη επένδυσης στο εξωτερικό σε εταιρεία που σχετίζεται με τον σύζυγό της. Η ανάθεση έγινε από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Για τιμολόγια και αποδείξεις μην ρωτάτε. Ακόμα τα ψάχνει το ΣΔΟΕ!...

ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗ FOXCONN ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Εργαζόμενη στη Foxconn έχασε τη ζωή της μετά την πτώση της από κτίριο στη Σένζεν, στη νότια Κίνα, όπου η γιγαντιαία εταιρία τεχνολογίας της Ταϊβάν διαθέτει ένα τεράστιο εργοστάσιο, στο οποίο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δεκατρείς αυτοκτονίες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, μετέδωσαν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ...


Η μηχανικός, ηλικίας 25 ετών, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, εργαζόταν για τη Φόξκον από το 2005 και βρισκόταν σε «άδεια ασθενείας» όταν έπεσε από το κτίριο, όπου βρισκόταν το σπίτι του αδελφού της, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε έλθει σε διένεξη με στελέχη της διοίκησης του εργοστασίου και θεωρούσε ότι θα έχανε την δουλειά της, όπως ανέφερε ο Τύπος στο Χονγκ Κονγκ.

Η εταιρία δεν σχολίασε το επεισόδιο.

Τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι στη Φόξκον, η οποία παράγει συσκευές για λογαριασμό εταιριών όπως η Apple, η Sony και η Nokia και είναι η μεγαλύτερη του τομέα διεθνώς, έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο υπό παρόμοιες συνθήκες, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times. Μετά από αυτό το κύμα αυτοκτονιών η Φόξκον αύξησε κατά σχεδόν 70% τους μισθούς σε εργοστάσιά της στην Κίνα, όπου οι συνθήκες εργασίας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από ανεξάρτητες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της 27χρονης Γερμανίδας που κατηγορείται για τρομοκρατία



Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. και την φωτογραφία της 27χρονης Γερμανίδας που συνελήφθη στον Περισσό για σχέση με την υπόθεση τη τρομοκρατίας στη χώρα μας. Η Marie Fee Meyer, εργαζόταν ως καθηγήτρια Γερμανικών σε φροντιστήριο και ζούσε στον Περισσό τον τελευταίο καιρό.
Είχε ζήσει για κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την Αστυνομία είχε φιλικές σχέσεις με τους τέσσερις νεαρούς που συνελήφθησαν στην μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Ταύρο και Βύρωνα.
Η νεαρή συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής ως ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Είναι κόρη πρώην κατηγορούμενων για συμμετοχή στη περιβόητη γερμανική τρομοκρατική οργάνωση RAF (“Φράξια – Κόκκινος Στρατός”).
Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας στο σπίτι της και το μόνο που της καταλογίζουν είναι η φιλική σχέση και οι πολύωρες συναντήσεις με τους υπόλοιπους τέσσερις συλληφθέντες σε καφετέριες της Αθήνας.
Στην κ. Μέγιερ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κ.Σπυριούνη η 27χρονη ανήκει στον αναρχικό χώρο, ωστόσο δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Οι γονείς της, Βόλφγκανγκ και Μπάρμπαρα Μέγιερ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF. Ο πατέρας της έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αυστριακούς αστυνομικούς το 1986 στη Βιέννη.
Για τη μητέρα της είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών, παραδόθηκε η ίδια στην γερμανική πρεσβεία στο Λίβανο το 1999 μαζί με δύο ακόμη κατηγορουμένους. Προφυλακίστηκε και το 2001 αφέθηκε ελεύθερη λόγω έλλειψης στοιχείων.
Η οργάνωση RAF - Rote Armee Fraktion - έδρασε στη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του 60 μέχρι το 1998. Ιδρύθηκε το 1970 από τον Αντρέας Μπάαντερ, την Γκούντρουν Ένσλιν, την Ούλρικε Μάινχοφ και τον Χορστ Μάλερ. H RAF υπήρξε υπεύθυνη για 34 δολοφονίες και δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών και δικαστικών στόχων.

''ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ''

Να εκπονήσει σχέδιο Β και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών τών υπό χρεοκοπία χωρών ζητεί από την ευρωζώνη η γνωστή βρετανική επιθεώρηση «Εκόνομιστ», που κυκλοφορεί σήμερα.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε ήδη χθες στο Διαδίκτυο με τίτλο «Καιρός για σχέδιο Β» στην ευρωζώνη,...
ο «Εκόνομιστ» θεωρεί πλέον ότι η αναδιάρθρωση χρεών είναι πιο προσιτή τώρα από ό,τι ήταν πέρυσι και «σίγουρα φθηνότερη για όλους από ό,τι θα είναι σε λίγα χρόνια».
Η γνωστή επιθεώρηση προτείνει η αναδιάρθρωση να ξεκινήσει από την Ελλάδα και να περιλάβει πιθανότατα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Οι κίνδυνοι από την αναδιάρθρωση χρεών έχουν περιοριστεί παρ' όλο που το κόστος για την καθυστέρηση αυξάνεται. Οκτώ μήνες πριν, όταν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, η αποφασιστικότητά τους να αποφύγουν άμεσα την αναδιάρθρωση είχε νόημα. Υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες ότι η πτώχευση θα προκαλούσε χάος στην Ελλάδα, θα επέσπευδε την κρίση χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη και θα προκαλούσε καταστροφή του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», γράφει μεταξύ άλλων ο «Εκόνομιστ» και τονίζει:
«Μια αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα συνεχίσει να τρομάζει τις αγορές -να φοβίζει ότι θα προκαλέσει πανικό που θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να την αποφεύγουν- αλλά αν γίνει προσεκτικά, δεν θα προκαλέσει ένα ανάλογο με αυτό της Lehman χάος».

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΕΣΥ...



Αφόρητη είναι η πίεση που προκαλεί η οικονομική κρίση στους ασθενείς και στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνταν στον ιδιωτικό τομέα, απευθύνονται στο ΕΣΥ για κλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά το... 30%, με τα πρωινά ιατρεία να ανταποκρίνονται με δυσκολία στις νέες συνθήκες. Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ξεπερασμένος τεχνολογικά εξοπλισμός και περιορισμένοι χώροι, αυξάνουν θεαματικά τον χρόνο αναμονής. Οι ασθενείς που χρειάζονται εξέταση σε πρωινό ιατρείο του ΕΣΥ πρέπει να περιμένουν έως και δέκα μήνες! Ακόμη και ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται στο μαρτύριο της αναμονής, γεγονός που αναγκάζει ήδη το υπουργείο Υγείας να αναζητά, όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο Ανδρέας Λοβέρδος νέους τρόπους οργάνωσης των ραντεβού.

Οι λίστες αναμονής οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση και το ΕΣΥ σε διάλυση: Ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν και έγκαιρα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καταφεύγουν στα επείγοντα. Η κατάσταση αυτή «μπλοκάρει» τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας δυσκολία στην εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη:
«Μελέτες δείχνουν ότι το 50% έως 70% των ασθενών που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι περιστατικά των τακτικών εξωτερικών ιατρείων», εξηγεί στο «Εθνος» ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκος Μανιαδάκης.
Η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δύσκολα μπορεί να βγει το ΕΣΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί τρόπο να διαχειριστεί τη ραγδαία αύξηση στην κίνηση των εξωτερικών ιατρείων, η οποία φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας εκτιμά ότι η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί πολύ πάνω από 30%. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο οποίο οι εισαγωγές ξεπέρασαν πέρυσι τις 52.000, ενώ το 2008 ήταν 45.000. Η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και οι αριθμοί ξεπερνούν κάθε προγραμματισμό. Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» εξετάζονται ?σε ετήσια βάση? πάνω από 100.000 ασθενείς, όσος είναι και ο πληθυσμός του Βόλου!
Λοβέρδος στο «ΕΘΝΟΣ»
Νέο σύστημα για υποδοχή ασθενών
Σε αναβάθμιση του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι συνεργασίας με διαχειριστές ειδικού συστήματος (call center) και τη διαμόρφωση καλύτερου και πιο φιλικού πλαισίου υποδοχής των ασθενών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμά ότι οι λίστες αναμονής θα μεγαλώνουν όσο καθυστερούν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όσο αυξάνεται η προσέλευση πολιτών στα νοσοκομεία.
Μείωση τζίρου 8,5%
Δοκιμασία για μικρές και μεσαίου μεγέθους κλινικές
Μείωση 8,5% στον τζίρο των ιδιωτικών νοσοκομείων και αύξηση έως 30% στην κίνηση στο ΕΣΥ καταγράφονται και στις οικονομικές αναλύσεις.
Σε μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι -κατά το α' εξάμηνο του 2010- η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε σημαντικά. Το εν λόγω διάστημα υπήρξε σημαντική μείωση της νοσηλευτικής κίνησης στις ιδιωτικές μονάδες και προτίμηση των ασθενών για το ΕΣΥ.
Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο κλίμα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και το επόμενο διάστημα. Πολλές ιδιωτικές μονάδες -σημειώνουν- έχουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς η είσπραξη των πληρωμών από τα δημόσια ταμεία καθυστερεί λόγω των διογκούμενων ελλειμμάτων.
Το μειονέκτημα αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις κλινικές μεσαίου και μικρού μεγέθους, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον δημόσιο τομέα. Οι κλινικές μικρότερου μεγέθους, μην έχοντας τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν, λειτουργούν με απαξιωμένο εξοπλισμό και υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, αποτελώντας πιθανούς στόχους εξαγορών.
Ο ιδιωτικός τομέας δοκιμάζεται οικονομικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αναπτύξει επενδυτικά προγράμματα με σημαντικά δανειακά κεφάλαια, κυρίως μακροπρόθεσμα, γεγονός που αύξησε το χρηματοοικονομικό κόστος και τις ταμειακές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική πίεση, μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και μαιευτήρια προχώρησαν σε νέα (μειωμένη) τιμολογιακή πολιτική, εκπτώσεις και προσφορές.
Οι παθογένειες του συστήματος
Στα επείγοντα όταν δεν εξετάζονται στα εξωτερικά
Στο εξωτερικό την ευθύνη τήρησης της λίστας αναμονής στο νοσοκομείο έχει το «γραφείο κίνησης ασθενών». Στελεχώνεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι συνεπικουρούνται από ιατρικές επιτροπές
Καταστροφικές για ανθρώπους και συστήματα είναι οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, κ. Νίκος Μανιαδάκης, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο ειδών αναμονές στο ΕΣΥ: Από τη μία είναι οι λίστες στα εξωτερικά ιατρεία, οι οποίες στρέφουν τον πολίτη στα επείγοντα των νοσοκομείων. Από την άλλη, είναι οι λίστες αναμονής για επεμβατικές πράξεις μέσα στο νοσοκομείο, οι οποίες οδηγούν στο «φακελάκι».
Στην περίπτωση της αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία -σημειώνει- οι ασθενείς πηγαίνουν στην εφημερία του, την οποία και «μπλοκάρουν». Το φαινόμενο είναι απόρροια του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει σωστά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Στα επείγοντα των νοσοκομείων πρέπει να καταλήγουν ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό από γιατρό και όχι ελαφρά περιστατικά, τα οποία όφειλαν να έχουν αντιμετωπιστεί στα τακτικά εξωτερικά ή σε μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Χειρουργεία
Διαφορετικού τύπου προβλήματα προκαλούν οι «εσωτερικές» λίστες αναμονής. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για αναμονή ασθενών που νοσηλεύονται ήδη και οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε παρεμβατικές πράξεις, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και η αγγειοπλαστική.
Η αναμονή αυτή -αναφέρει- υποχρεώνει τον ασθενή να βάλει το χέρι στην τσέπη του, προκειμένου να αποκτήσει την πρόσβαση στην υπηρεσία που χρειάζεται.
Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί εύκολα, αν γινόταν στην Ελλάδα ό,τι γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Στη χώρα μας, η λίστα αναμονής της κλινικής ή του τμήματος τηρείται από τον γιατρό της κλινικής, ο οποίος αποφασίζει ποιος και με ποια σειρά θα χειρουργηθεί και ποιος όχι. Σε άλλες χώρες, την ευθύνη τήρησης της λίστας αναμονής έχει αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «γραφείο κίνησης ασθενών».
Το γραφείο αυτό στελεχώνεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι συνεπικουρούνται από ιατρικές επιτροπές. Οι υπηρεσίες αυτές αποφασίζουν για την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, με βάση την ανάγκη των πασχόντων, τον χρόνο προσέλευσης και την ανάγκη να χειρουργηθούν. Το σύστημα, δηλαδή, βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, με βασικότερο την ανάγκη του ασθενούς.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την παραοικονομία στην Υγεία. Η έρευνα κατέδειξε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που πήγε σε δημόσιο νοσοκομείο χρειάστηκε να πληρώσει επιπλέον χρήματα.
Το 80% απάντησαν ότι έβαλαν το χέρι στην τσέπη, για να αποκτήσουν πρόσβαση και να μειώσουν τον χρόνο αναμονής και το 20% για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση.

Το χρονικό ενός προαναγγελθόντος πολιτικού φιάσκου

Επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, όσοι θεωρούσαν αυτονόητη εξέλιξη την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας για τους τρεις παραπεμφθέντες πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, βάσει του οποίου η Βουλή έκρινε τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου ότι θα έπρεπε να οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακριτής και εισαγγελέας στο βούλευμα που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εισηγούνται την παραγραφή του συγκεκριμένου αδικήματος για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα και Αλέξανδρο Κοντός.

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί εισηγούνται τη συνέχιση της κύριας ανάκρισης για τους συμμετέχοντες που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα από την Εφέτη Ειδική Ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού.

Να σημειωθεί ότι στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να ασκηθεί κανένα ένδικο μέσο.


Υπενθυμίζεται ότι ο άκρως επιβαρυντικός όρος της «απάτης σε βάρος του Δημοσίου» είχε προστεθεί τελευταία στιγμή στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ώστε έτσι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής.

Η παραπομπή των τριών πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας είχε αποφασιστεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής. Μαζί με τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα είχε προταθεί η παραπομπή των επίσης πρώην υπουργών Θοδωρή Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη. Από την ψηφοφορία της 17ης Νοεμβρίου είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Στις 18 Οκτωβρίου οπότε και είχαν ανακοινωθεί τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την προκαταρκτική επιτροπή, έκαναν, τότε, λόγο για «πολιτική σκευωρία και πασοκικό Βατοgate».
ΝΔ: «Κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ» η εξέλιξη αυτή
Για «κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ» κάνουν λόγο κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ παρατηρώντας πως «η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο η σκευωρία, έπεσε στο κενό».

«Η κυβέρνηση επεχείρησε θεσμική εκτροπή. Η ΝΔ εξ αρχής την κατήγγειλε. Η σημερινή πρόταση του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού, αποτελεί δικαίωση της ΝΔ, της θεσμικής τάξης και της κοινής λογικής. Αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον, ο πολιτικός αμοραλισμός και ο λαϊκισμός, απ’ τον οποίον διακατέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, οι κύκλοι της ΝΔ.

"Θησαυρός" τα ευρήματα στο Βύρωνα - Ετοίμαζαν χτύπημα αυτό το Σαββατοκύριακο - Είχαν στοχοποιήσει δικαστές

- Σημαντικά ευρήματα σε USB και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων
- Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για σύνδεση με τα τρομο - δέματα και το χτύπημα στο Πρωτοδικείο
- Απολογούνται στην ανακρίτρια οι τέσσερις νεαροί το πρωί του Σαββάτου
- Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της 27χρονης που κατηγορείται για συμμετοχή  

Ένα USB και οι τρία λάπτοπ φαίνεται πως αποτελούν τον "θησαυρό" της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, από τα ευρήματα που συνέλλεξαν στο σπίτι της οδού Φορμίωνος στο Βύρωνα και στην κατοχή ενός εκ των πρόσφατα συλληφθέντων. Από τα ευρήματα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit προκυπτουν στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι ετοίμαζαν χτυπήματα κατά δικαστών και στόχων που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν, πως από αυτά αποκαλύπτεται πλήρως η παράνομη δραστηριότητα των 5 νέων συλληφθέντων. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως από αυτά τα σημαντικά ευρήματα προκύπτουν διασυνδέσεις με παλαιότερους συλληφθέντες, έγκλειστους φυλακών και καταζητούμενους.

Το σημαντικότερο όλων, όπως διαρρέουν, είναι το γεγονός ότι τοποθετείται η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση και σε ενέργειες της. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για επιβεβαίωση συμμετοχής τους στην αποστολή των εκρηκτικών δεμάτων και στην βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της οδού Λ. Ριανκούρ, τις οποίες ανέλαβε η "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Χωρίς να αποκαλύπτουν τι είναι αυτά τα σοβαρά και σημαντικά στοιχεία, καθώς πιθανότατα θα το κάνουν με επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες, ίσως πρόκειται για πρωτότυπες προκηρύξεις και σχεδιασμούς επιθέσεων, παλαιότερων και μελλοντικών, ακόμη και ταυτοποίηση αποτυπωμάτων τους σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί "γιάφκες".

Επίσης εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η ανάλυση των κλήσεων σε τέσσερα κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Από την περίοδο της παρακολούθησής τους, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούσαν αυτά τα κινητά για κωδικοποιημένες συνομιλίες με άλλους αντιεξουσιαστές. Και οι 5 νέοι συλληφθέντες προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων επικοινωνίας, τηλεκαρτών και συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν κάποιοι από την τρομοκρατική οργάνωση των "6".

Τουλάχιστον δύο από την ανώνυμη τρομοκρατική οργάνωση είχαν επαφή με τους προχθεσινούς συλληφθέντες, και είχαν μπει "αυτόματα" στο στόχαστρο. Κάποιες αμεπιβεβαίωτες αστυνομικές πληροφορίες υποστήριζαν πως αποτυπώματα κάποιων από τους 5 συλληφθέντες υπήρχαν σε γιάφκες της "Συνομωσίας" και σε σπίτια της τρομοκρατικής οργάνωσης των "6".

Σημειώνεται ότι σε κείμενο που βρέθηκε σε υπολογιστή στο σπίτι του Βύρωνα αναφέρεται ότι "Το χτυπημα είναι απάντηση στο κάλεσμα των Πυρήνων της Φωτιάς" πράγμα που από την ασφάλεια θεωρείται ένδειξη ότι ετοίμαζαν τρομοκρατική ενέργεια και θα χρησιμοποιούσαν το κείμενο ως προκήρυξη.

Από τις βαλλιστικές εξετάσεις στα όπλα που βρέθηκαν σε διαμερίσματα σε Ταύρο και Βύρωνα προκύπτει ότι τόσο το “εννιάρι” όσο και το Καλάσνικοφ είναι “καθαρά” δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι οι νεαροί ετοίμαζαν χτύπημα ενόψει της δίκης που ξεκινά τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό στην οποία κατηγορούμενοι είναι οι 13 συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, ερευνώνται το Σάββατο σπίτια στη Θεσσαλονίκη, από όπου συλλέγονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα ενω γίνονται λήψεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της 27χρονης

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. το Σάββατο και την φωτογραφία της 27χρονης Γερμανίδας που συνελήφθη στον Περισσό για σχέση με την υπόθεση τη τρομοκρατίας στη χώρα μας. Η Marie Fee Meyer, εργαζόταν ως καθηγήτρια Γερμανικών σε φροντιστήριο και ζούσε στον Περισσό τον τελευταίο καιρό. Είχε ζήσει για κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την Αστυνομία είχε φιλικές σχέσεις με τους τέσσερις νεαρούς που συνελήφθησαν στην μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Ταύρο και Βύρωνα.

Η νεαρή συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής ως ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Είναι κόρη πρώην κατηγορούμενων για συμμετοχή στη περιβόητη γερμανική τρομοκρατική οργάνωση RAF (“Φράξια – Κόκκινος Στρατός”).

Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας στο σπίτι της και το μόνο που της καταλογίζουν είναι η φιλική σχέση και οι πολύωρες συναντήσεις με τους υπόλοιπους τέσσερις συλληφθέντες σε καφετέριες της Αθήνας.Στην κ. Μέγιερ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κ.Σπυριούνη η 27χρονη ανήκει στον αναρχικό χώρο, ωστόσο δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Aστυνομικές πηγές θέλουν η σύλληψή της να έχει γίνει στο πλαίσιο “πίεσης” προς κάποιους κατηγορούμενους ή καταζητούμενους, προκειμένου να αποκαλύψουν πράγματα ή κάποιοι να “βγουν από το καβούκι τους προκειμένου να δράσουν”.

Οι γονείς της, Βόλφγκανγκ και Μπάρμπαρα Μέγιερ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF. Ο πατέρας της έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αυστριακούς αστυνομικούς το 1986 στη Βιέννη. Για τη μητέρα της είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών, παραδόθηκε η ίδια στην γερμανική πρεσβεία στο Λίβανο το 1999 μαζί με δύο ακόμη κατηγορουμένους. Προφυλακίστηκε και το 2001 αφέθηκε ελεύθερη λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η οργάνωση RAF - Rote Armee Fraktion - έδρασε στη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του 60 μέχρι το 1998. Ιδρύθηκε το 1970 από τον Αντρέας Μπάαντερ, την Γκούντρουν Ένσλιν, την Ούλρικε Μάινχοφ και τον Χορστ Μάλερ. H RAF υπήρξε υπεύθυνη για 34 δολοφονίες και δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών και δικαστικών στόχων.

Σήμερα Σάββατο απολογούνται οι τέσσερις νεαροί που συνελήφθησαν στο Βύρωνα στην ανακρίτρια. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος – όπως και στην 27χρονη -. Οι διώξεις αφορούν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικών πράξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Οι τέσσερις νεαροί ανακρίθηκαν χωρίς δικηγόρους ενώ οι ίδιοι αρνούνται να δώσουν στοιχεία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά κατηγορούνται για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε όχημα της ΔΕΗ που βρισκόταν σε εργοτάξιο της επιχείρησης το περασμένο φθινόπωρο.

Την κόλαση που έρχεται στα ΜΜΕ περιγράφει ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, με επιστολή του στους εργαζόμενους των "Αττικών Εκδόσεων"

Την κόλαση που έρχεται στα ΜΜΕ περιγράφει με επιστολή του στους εργαζόμενους των "Αττικών Εκδόσεων" ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

Σημειώστε ότι ο ίδιος είναι επικεφαλής του πιο ισχυρού ομίλου στο χώρο των περιοδικών lifestyle.

Μακράν το πιο υγιές μαγαζί της πιάτσας, με τους ανταγωνιστές του σ αυτό το χώρο να είναι καταχρεωμένοι και έτοιμοι να βαρέσουν κανόνι!

To βουητό από το τσουνάμι ακούγεται στο βάθος...


Μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους

 
Αγαπητοί συνεργάτες,
 
Επιθυμώ να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για την κατάσταση της αγοράς, την πορεία του Ομίλου καθώς και για αποφάσεις που έχω λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.
 
Όπως γνωρίζετε βιώνουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας μας εδώ και δύο περίπου χρόνια. Η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμη δυσκολότερη, θα έλεγα πως θα είναι η κρισιμότερη για την χώρα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
 
Ιδιαίτερα ο κλάδος μας έχει πληγεί όπως επίσης ξέρετε ανεπανόρθωτα. Η διαφημιστική δαπάνη στα μέσα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% τα δυο τελευταία χρόνια, με τον ρυθμό μείωσης να χειροτερεύει αισθητά τους τελευταίους μήνες του 2010. Επίσης οι κυκλοφορίες των έντυπων συνολικά πλήττονται σε μερικές κατηγορίες  σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, σε άλλες κατηγορίες ευτυχώς λιγότερο.
 
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το 2011 αναμένεται τα μεγέθη να υποχωρήσουν περαιτέρω και μάλιστα αισθητά, γεγονός που μας κάνει να μιλάμε πλέον για μια διαφορετική αγορά από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μια αγορά που περισσότερο προσομοιάζει σε μέγεθος με αυτήν του 2000 δηλ. με δέκα χρόνια πριν, όπου φυσικά οι συνθήκες ήταν συνολικά διαφορετικές.
 
Ο Όμιλος μας μέχρι και το τέλος της προηγούμενης χρονιάς στάθηκε αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων.

Γνωρίζετε ότι είμαι υπέρμαχος της χρηστής διαχείρισης, και θεωρώ ότι αυτό μέχρι σήμερα μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έκτος δηλ. της ζώνης κίνδυνου μέσα στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου μας -αν και με ελεγχόμενες ζημίες.
 
Από το ξεκίνημα της κρίσης το οποίο προείδα σχετικά έγκαιρα, προχώρησα σε περικοπές έξοδων με δυο κριτήρια. Να μην επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας όσο αυτό είναι εφικτό, και να μην επηρεαστεί η ποιότητα των εντύπων και των ραδιοφώνων μας.

Αντίστοιχα θεωρώ ότι από όλους τους εμπλεκόμενους διευθυντές άλλα και στελέχη του Όμιλου μας έγινε η μέγιστη προσπάθεια εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων, άλλα και η μέγιστη προσπάθεια δημιουργίας νέων έσοδων ώστε να εξισορροπιστούν οι απώλειες έσοδων εξαιτίας της πορείας της διαφημιστικής αγοράς.
 
Σήμερα όμως βρισκόμαστε εκ νέου σε αρνητικό σημείο –πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τη χρόνια που πέρασε -και το χειρότερο με αρνητικές προοπτικές για την αγορά της διαφήμισης.
Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να ανακοινώσω την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων, προκείμενου να αποφύγουμε τις οποίες περιπέτειες, και αφού έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια περικοπών από όπου αυτό ήταν εφικτό, είτε άφορα προμηθευτές είτε εξωτερικούς συνεργάτες είτε εν γένει την διαχείριση των πόρων του ομίλου.
 
Συγκεκριμένα οι αποδοχές θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το επίπεδο των 1.000 ευρώ μικτά. Από 1.000 ευρώ έως τα 2.500 ευρώ θα υπάρξει περικοπή 10%, και από 2.500 ευρώ και πάνω 15%.
 
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε καταρχήν τις όποιες περαιτέρω απολύσεις. Θεωρώ ότι στην σημερινή συγκυρία οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε τηρήσει στο μέτρο του εφικτού.
 
Αυτό που επίσης έχουμε υποχρέωση είναι να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προστατεύσουμε την επιχείρηση μας η οποία συντηρεί 300 οικογένειες.

Απαιτείται ακόμη περισσότερη προσπάθεια, ευρηματικότητα, παραγωγικότητα, για να είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό, και να κερδίσουμε το μέγιστο μερίδιο αγοράς, ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί μέχρι την επόμενη μέρα της κρίσης.
 
Εξυπακούεται δε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι αποδοχές θα επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα.
 
Ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη άγρια εμπειρία. Έχοντας την ευθύνη του Ομίλου, οφείλω να σας δηλωσω οτι ειμαι αποφασισμενος να κανω το παν για να ξεπερασουμε την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Θα προσπαθήσω επίσης να λαμβάνω τις όποιες αποφάσεις με νηφαλιότητα και αίσθημα δικαίου. Θα αγωνιστώ να βγάλω το καράβι -και το σύνολο των εργαζομένων- από την θύελλα, αλλά μόνο αν όλοι οι εργαζόμενοι πιστεψουν το ιδιο θα το καταφερουμε.
 
Αν επικρατήσουν ατομικιστικές νοοτροπίες, τότε αφενός θα κινδυνεύσει όλη η προσπάθεια, αφετέρου θα είμαι υποχρεωμένος να θυσιάσω τα άτομα, προς το συμφέρον του συνόλου.

“Οι ελίτ που κινδυνεύουν με ανατροπή αντιδρούν με το χαρτί της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης”

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες των οικονομικών της δυσχερειών και το 2011. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και πάλι η Γερμανία, η πιο σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη. Το Βερολίνο θα συνεχίζει να πιέζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, προκειμένου να δεχτούν τη δική του άποψη περί δημοσιονομικών, χρησιμοποιώντας τη τρέχουσα κρίση ως μια καλή ευκαιρία για να σκληρύνουν οι υπάρχοντες οικονομικοί κανόνες της ευρωζώνης, και να εισαχθούν νέοι.
Η Γερμανία επιδιώκει τρεις πρωτοβουλίες: τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης (που θα απελευθερώσει τους Γερμανούς από το να χρειαστεί να διασώσουν και άλλες χώρες στο μέλλον). Την αποδοχή σκληρότερων μέτρων επιτήρησης και εφαρμογής δημοσιονομικών κανόνων. Και τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση των χωρών της ευρωζώνης με τα σχεδιασμένα από την ίδια αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Η γερμανική στάση θα συνεχίσει να δημιουργεί εχθρότητες από πλευράς των μελών της ΟΝΕ. Τα μέλη αυτά αισθάνονται ήδη τις συνέπειες της λιτότητας, όμως αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι νέοι, οι αλλοδαποί, και ο κατασκευαστικός τομέας. Πρόκειται για τομείς, που παρά την αναπτυσσόμενη βία στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, γενικά αγνοούνται. Αν δεν συμβεί μια γενική ανατροπή, ή αν δεν παρουσιαστούν κάποιες βιώσιμες πολιτικές και οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τη Γερμανία και το 2011.
Αν κάποιος ξεφύγει από τη γραμμή λιτότητας, αυτοί θα είναι οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί. Στην Ιρλανδία, οι επερχόμενε εκλογές μπορεί να φέρουν στην εξουσία κάποιες αντι-μνημονιακές δυνάμεις που είναι και κατά της λιτότητας. Η Ιρλανδία έχει ήδη πει όχι δυο φορές στο παρελθόν (σε ευρωπαϊκές Συνθήκες), και σίγουρα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα γερμανικά σχέδια για μια ακόμη φορά.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη ανεργία (οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί το έχουν ξανασυναντήσει), και θα αντιμετωπίσει μια ακόμη χρονιά ύφεσης, ενώ ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα βλέπει συνεχώς τη πλειοψηφία του να μειώνεται, καθώς όλο και πιο πολλοί βουλευτές του θα εγκαταλείπουν το σκάφος. Όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία ήδη βρίσκονται υπό καθεστώς διάσωσης. Κάποιες άλλες χώρες μπορεί να έχουν αλλαγή κυβέρνησης (Ισπανία, Πορτογαλία, και Ιταλία). Όμως αυτή η αλλαγή στην ηγεσία δεν σημαίνει απαραίτητα  και μια αλλαγή  στη πολιτική τους. Η σοβαρή πρόκληση για τη Γερμανία θα ήταν μόνο αν κάποιο από τα μεγάλα κράτη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) αποφάσιζαν να ξεφύγουν από τα μέτρα λιτότητας και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, του 2011.
Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει αντίσταση στην Ευρώπη. Αυτό θα εκδηλωθεί ως μια απώλεια της νομιμότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ, τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς. Το 2011 θα φέρει μεγάλες εκλογικές νίκες (σε τοπικό και εθνικό επίπεδο) σε πολιτικούς σχηματισμούς που είναι εθνικιστικοί και μη παραδοσιακοί. Θα αυξηθούν επίσης οι διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια στους δρόμους, ιδιαίτερα από την νεολαία, που επηρεάζεται το χειρότερο. Οι ελίτ θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν, διοχετεύοντας τη προσοχή μακριά από τα οικονομικά ζητήματα και προς τη κατεύθυνση της εγκληματικότητας, της ασφάλειας από τη τρομοκρατία, και την ξενοφοβική  ρητορική και πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης.
(ΣΣ: τι σας θυμίζει αυτό το τελευταίο περί τρομοκρατίας και μεταναστών; Μήπως το τείχος στον Έβρο και τους Πυρήνες τις Φωτιάς ;)
Εκεί που οι ελίτ κινδυνεύουν περισσότερο, είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν κατάφερε ακόμη να πείσει τους πολίτες, για τον κεντρικό ρόλο της χώρας τους στην ΕΕ, και για την ανάγκη που προέκυψε να διασώσουν κάποιες άλλες οικονομίες, την ώρα που και η ίδια η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή αν η Γερμανία ανέλυε τα παραπάνω σε εσωτερικό επίπεδο, θα δημιουργούνταν αντιπαλότητες στο εξωτερικό. Η χώρα έχει προγραμματισμένες επτά εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Τα πρώτα δείγματα εκλογικής επιτυχίας κάποιων μη παραδοσιακών σχηματισμών, μπορεί να τα δούμε λοιπόν στη Γερμανία. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη πιο γρήγορα, αν το Βερολίνο αναγκαστεί να προχωρήσει και σε διάσωση κάποιας άλλης χώρας.
Η Κεντρική Ευρώπη έχει τα δικά της ζητήματα για το 2011. Με την Αμερική να είναι απασχολημένη στη Μ. Ανατολή, τη Ρωσία να κάνει κινήσεις προς τις βαλτικές χώρες και τη περιφέρειά της, το Βερολίνο και τη Μόσχα να έρχονται πιο κοντά, η Κεντρική Ευρώπη θα συνεχίσει να αισθάνεται ανασφαλής όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. Το STRATFOR περιμένει πως οι χώρες της Κ. Ευρώπης θα ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις σε θέματα ασφάλειας, είτε με τις νορδικές χώρες όπως είναι η Σουηδία, είτε με τη Βρετανία, είτε μεταξύ τους, οργανώνοντας φόρα όπως είναι το Visegrad Group. Όμως με την Αμερική απασχολημένη αλλού, οι χώρες της Κ. Ευρώπης δεν θα μπορούν να έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, και επομένως θα συνεχίσουν τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς μαζί της για άλλους 12 μήνες, τουλάχιστον.

Τι συμβαίνει στην Τυνησία;

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali, που χθες  αναγκάστηκε από τις δραματικές εξελίξεις να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένεια του, βρίσκεται ήδη στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εξηγεί πως η φιλοξενία του Ben Ali, βασίστηκε «στην εκτίμηση των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν στη Τυνησία».
Λίγο νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες πως ο πρόεδρος κατευθύνονταν προς τη Μάλτα, τη Λιβύη, ή ακόμη και τη Γαλλία. Τελικά, όπως εξακριβώθηκε, το αεροσκάφος του όντως κατευθύνονταν  προς το Παρίσι, όμως ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy αποφάσισε τελικά να μη τον δεχτεί στη χώρα του.
Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου μήνα, όταν η δημόσια αυτοκτονία ενός απελπισμένου πολίτη οδήγησε την από χρόνια οργισμένη  κοινωνία της Τυνησίας σε μια δυναμική έκρηξη. Από τότε, οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές αυξάνονταν καθημερινά.
Η αρχική αγανάκτηση για την ανεργία γρήγορα μετεξελίχτηκε σε λαϊκό κίνημα που απαιτούσε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου Ben Ali, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τη λογοδοσία των αρχών ασφαλείας για χρόνιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων, και όχι μόνο, δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήταν ανέκαθεν «ερωτευμένες» με τον Ben Ali. Τις είχε εντυπωσιάσει η εκ μέρους του δίωξη των ισλαμιστών, ενώ η οικονομική του πολιτική θεωρούνταν ως το ιδανικό μοντέλο για τη Βόρειο Αφρική. Ο ίδιος έκανε τα πάντα προκειμένου να θεωρείται πιστός τους σύμμαχος. Για αυτό και η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στις καταχρήσεις του καθεστώτος του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη και όταν στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, δολοφονούνταν νέοι άνθρωποι στους δρόμους, οι Γαλλία και Αμερική σιώπησαν, στηρίζοντας έτσι τον πρόεδρο.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ξέσπασε εναντίον του Sarkozy, αλλά και της ΕΕ, για αυτή τη σιωπή απέναντι σε μια τραγωδία. Όταν μάλιστα ξεκίνησαν οι βίαιες αναταραχές, ο Ben Ali, ως κλασικός δικτάτορας, έριξε το φταίξιμο στους «τρομοκράτες». Στη πραγματικότητα όμως, μόνο αυτός έφταιγε. Παρόλα αυτά, η τακτική του δεν έφερε επιθυμητά αποτελέσματα, και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Ο πρόεδρος αποφάσισε τότε να «απολύσει» τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, ζητώντας συγγνώμη από τον λαό, που δεν άκουσε τα προβλήματά του, και υποσχόμενος περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα.
Ο εν λόγω ηγέτης όμως, που ανέλαβε την εξουσία μέσω συνταγματικού πραξικοπήματος το 1987, είναι γνωστός για μια πληθώρα δεσμεύσεων και υποσχέσεων του, που όμως ποτέ δεν τήρησε.
Το κλειδί στη Τυνησία  είναι ο στρατός της. Το 1987 κατάφερε να ανατρέψει τον σχεδόν παρανοϊκό πρόεδρο Bourguiba, που οι πολιτικές του κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική και οικονομική κρίση. Σήμερα, και εν μέσω λαϊκής οργής, επιχείρησε και κατάφερε να απομακρύνει έναν πρόεδρο που το όνομα του έγινε συνώνυμο την διαφθοράς, της οικονομικής ανισότητας, και της πολιτικής καταπίεσης.
Το βασικό ερώτημα τώρα, είναι αν η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μέσω απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προς μια δημοκρατική κοινωνία, με ελεύθερες εκλογές, και ελεύθερο τύπο,  ή απλά θα παίξει το ρόλο του αναχώματος μέχρι που οι στρατός και οι καθεστωτικές ελίτ μπορέσουν να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες και να επανέλθουν στην εξουσία.
Οι ενδείξεις είναι ανάμικτες. Ο τεχνοκράτης οικονομολόγος πρωθυπουργός Mohammed Ghannouchi που ανέλαβε προς το παρόν τη προεδρία, χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ben Ali, ως προσωρινή. Ο ίδιος  είναι ο κύριος αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής που οδήγησε τον λαό της Τυνησίας σε επαναστατική απόγνωση. Βρίσκεται  στο στενό πυρήνα του κύκλου του Ben Ali, σχεδόν από την αρχή. Και παρά την όποια ακεραιότητά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο άνθρωπος του πρώην προέδρου. Ο Ghannouchi ανέλαβε τη προσωρινή ηγεσία της Τυνησίας, μέχρι να γίνουν εκλογές, και όπως ισχυρίστηκε η κίνησή του αυτή είναι σύννομη, και βασίζεται στο άρθρο 56 του Συντάγματος της χώρας. Παρόλα  αυτά, οι διάφοροι αναλυτές θεωρούν πως η ηγεσία της χώρας θα πρέπει να περιέλθει στον πρόεδρο της Βουλής, και πως η ανάληψη της προεδρίας από τον Ghannouchi είναι πράξη αντισυνταγματική.
Παρά τη ρητορική του περί συνταγματικότητας και δημοκρατίας, ο Ghannouchi ανέλαβε την εξουσία σε «κατάσταση πολιορκίας», στηριζόμενος από τις  ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη, διασκορπισμένη, διαιρεμένη, και συμβιβασμένη από τα πολλά χρόνια αναγκαστικής υποταγής στο καθεστώς. Χωρίς κάποιες σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα  να οδηγηθεί σε ένα πραγματικά νέο είδος διακυβέρνησης. Άλλωστε, ακόμη και μετά τη φυγή του Ben Ali, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πολιορκούν κρατικά κτίρια, τόσο στη Τύνιδα όσο και αλλού. Μάλιστα σημειώνονται πολλές λεηλασίες καταστημάτων, ενώ πολλοί επιμένουν πως σε αυτές συμμετέχουν ακόμη και αστυνομικοί!
Μια λύση για ένα ομαλό μέλλον,  είναι ο σχηματισμός μιας εθνικής κυβέρνησης συνεργασίας, που να περιλαμβάνει τα διάφορα νόμιμα κόμματα, και ίσως και κάποια άλλα τα οποία όμως ο στρατός δεν θα θεωρεί πως απειλούν τη σταθερότητα της χώρας ή τις σχέσεις της με την ΕΕ και την Αμερική.
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Αν όμως θέλουν να πάνε προς μια δημοκρατική κοινωνία, οι Τυνήσιοι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να δείξουν από σήμερα κιόλας πως θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο εκλογικό σύστημα, στα πολιτικά δικαιώματα, στην ελευθερία του τύπου, κλπ. και όλα αυτά πολύ πριν τις οποιεσδήποτε εκλογές.
Μια άμεση παύση της ισχύουσας «κατάστασης πολιορκίας» και του στρατιωτικού νόμου, καθώς και η δραστηριοποίηση της επιτροπής που συστάθηκε για να ελέγξει καταγγελίες για διαφθορά, θα είναι μια καλή ένδειξη πως αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για δημοκρατία, και πως η εθνική συμφιλίωση θα επέλθει επιτέλους, και πως ο στρατός δεν θα πέσει για μια ακόμη φορά στη παγίδα της υποστήριξης ενός απολυταρχικού καθεστώτος.

Λύθηκε το μυστήριο του “Ιρλανδού Γίγαντα”!

Διακόσια χρόνια μετά το θανάτο του και τα μακάβρια γεγονότα που τον ακολούθησαν, το μυστήριο λύθηκε από τους επιστήμονες.

Ο Τσαρλς Μπερν που γεννήθηκε το 1761 στην Ιρλανδία ήρθε στο Λονδίνο για να αναζητήσει την τύχη του και αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον. Ο λόγος ήταν το φοβερό ύψος του που πλησίαζε τα τρία μέτρα. Λέγεται ότι μπορούσε να ανάψει το τσιγάρο του από τις λάμπες του δρόμου που τις έφτανε.

Τον είχε προσεγγίσει ο Βρετανός ανατόμος Τζον Χάντερ που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης χειρουργικής και ήταν μανιώδης συλλέκτης ανατομικών “περιέργων”. Ωστόσο ο Μπερν δεν σκόπευε να γίνει πειραματόζωο.

Πριν πεθάνει σε ηλικιά 22 ετών φυματικός και αλκοολικός είχε ζητήσει από τους φίλους του να τον “θάψουν” στη θάλασσα, ώστε να μην γίνει το πτώμα του αντικείμενο μελέτης. Ο δαιμόνιος γιατρός ωστόσο είχε φροντίσει να μεθύσει τους φίλους του για να αντικαταστήσει στο φέρετρο το πτώμα με πέτρες. Έτσι το φέρετρο με τις πέτρες κατέληξε στη θάλασσα και το πτώμα του “Ιρλανδού Γίγαντα” στο εργαστήριο του Χάντερ.

Ο γιατρός έβρασε το πτώμα του Μπερν για 24 ώρες ώστε να διατηρήσει το σκελετό και τον έκρυψε για να τον μελετήσει. Σήμερα η Μάρτα Κόρμπονιτς, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου έχει την απάντηση για το λόγο που ο Μπερν είχε αυτό το ύψος.

Έστειλε δόντια του για ανάλυση DNA και όπως προκύπτει υπέφερε από σπάνια γενετική μετάλλαξη. Είχε έναν όγκο στην υπόφυση του εγκεφάλου πράγμα που επηρέασε την ανάπτυξη του. Τέτοιοι όγκοι προκαλούν παραμορφώσεις σε χέρια πόδια, δημιουργούν προεξέχων μέτωπο και μεγάλα σαγόνια κ.α. Στον Μπερν ο όγκος στην υπόφυση προκάλεσε μεγαλύτερη εκροή αυξητικής ορμόνης πράγμα που τον οδήγησε σε γιγαντισμό.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικό δημοσίευμα μας τα ...ρίχνει για την προσφυγή στη Χάγη

Επικριτικά σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, 14.01.2011) την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
"Το Βερολίνο δεν βλέπει περιθώριο για τέτοιου είδους αξιώσεις", τιτλοφορείται σχόλιο της εφημερίδας, που υποστηρίζει ότι "κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αυτό δεν το αντιλαμβάνεται".
Η FAZ σημειώνει ότι "πράγματι πρέπει να υπάρξει κατανόηση για τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους προσπαθούν να λάβουν αποζημίωση".
Παραδέχεται ότι "είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επιθυμεί τώρα να παρέμβει σε μία δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, πλην όμως δεν πράττει ορθά.

Το Βερολίνο έχει πολλάκις καταστήσει σαφές ότι μετά από οικειοθελείς πληρωμές (αποζημιώσεων), συνύπαρξη δεκαετιών στην Ε.Ε. και επίσης δεκαετίες μετά τη Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα (για την επανένωση των Γερμανιών), ότι δε βλέπει περιθώριο για άλλες τέτοιου είδους αξιώσεις που βασίζονται σε ιστορικές αδικίες".
Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι "βεβαίως, ακόμη ζουν τα θύματα και πολλοί από τους δράστες λογοδοτούν ακόμη ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους ότι δε ζούμε πια σε κατάσταση κατάπαυσης του πυρός. Η αλληλεγγύη μεταξύ ευρωπαίων εταίρων δεν αποδεικνύεται μόνο με μηχανισμούς στήριξης".
Πάντως, η απήχηση του θέματος αυτού στο γερμανικό τύπο είναι περιορισμένη. Πλην του σχολίου της "FAZ", οι αναφορές των γερμανικών εφημερίδων στο θέμα αυτό είναι περιορισμένες στην ειδησεογραφική κάλυψη και μάλιστα σε σχετικά μικρό αριθμό εφημερίδων.

Όσο τηρείται το χρονοδιάγραμμα για τις χωματερές δεν κινδυνεύουμε με πρόστιμο, λέει η κυβέρνηση

Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών παρουσίασαν στην Κομισιόν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντησή τους με τον αρμόδιο επίτροπο Γ.Ποτότσνικ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, «η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Έχουμε, στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, τη συμπαράσταση της Επιτροπής η οποία όσο προχωράει και υλοποιείται δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας».

Παράλληλα επισήμανε ότι στόχος είναι, οι Δήμοι της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες που έχουν με τον «Καλλικράτη» να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις που ουσιαστικά δείχνουν για πρώτη φορά τη βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο αποτελεί περιβαλλοντική προτεραιότητα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη και έχει σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων.»

Η άνοδος και η πτώση του Τυνήσιου προέδρου Ζεν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί

O μπεν Αλί εγκατέλειψε τη χώρα την Παρασκευή υπό το βάρος της εξέργεσης στους δρόμους της Τυνησίας

Ένα κεφάλαιο κλείνει για την Τυνησία με την επεισοδιακή αποχώρηση του Ζεν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί, προέδρου της χώρας τα τελευταία 23 χρόνια, υπό το βάρος της εξέγερσης που ξεκίνησε στους δρόμους της χώρας από τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο μπεν Αλί, στρατιωτικός καριέρας που ακολούθησε την οδό του... «εκδημοκρατισμού με το σταγονόμετρο», έφυγε αεροπορικώς από τη χώρα την Παρασκευή ενώ στην Τυνησία οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο τέως πρόεδρος θεωρείτο στο εξωτερικό αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι στους ισλαμιστές, παρά τις -συχνά ήπιες- επικρίσεις που δεχόταν για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούσε ο εκδημοκρατισμός της χώρας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 74χρονος Μπεν Άλι είχε εκλεγεί για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Στις 7 Νοεμβρίου 1987, όταν ο Μπεν Άλι διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον πατέρα της ανεξαρτησίας της χώρας, όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε «χωρίς βία και αίμα», αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «ιατρικό πραξικόπημα».

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούσαν σωτήρα της χώρας, αναγνωρίζοντάς του ότι έθεσε τις βάσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καταστολή του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Mόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Μπεν Άλι κατήργησε την ισόβια προεδρία που είχε καθιερώσει ο Μπουργκίμπα και περιόρισε το χρονικό διάστημα του προέδρου της χώρας σε μόνο τρεις θητείες. Ακολούθησε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης, δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τους φτωχούς και αναπτύσσοντας ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ευνοϊκών πολιτικών για τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα όμως, το καθεστώς του σκλήρυνε, καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που καταγγέλλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.

Ο Μπεν Άλι ήταν στρατιωτικός καριέρας. Γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Μπουργκίμπα.

Δηλώνοντας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού «χωρίς βιασύνες», το 1994 εισήγαγε τον πλουραλισμό σε «μικρές δόσεις» και πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 99,4%. Το 2002 ωστόσο οργανώνει δημοψήφισμα τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία μετά τη λήξη της τρίτης θητείας του. Στις εκλογές του 2004 επανεκλέγεται με ποσοστό 94,48% και το 2009 διεκδικεί και κερδίζει την πέμπτη θητεία του, με ποσοστό 89,62%.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως αυταρχικό, ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα.

Η αρχή του τέλους για τον μπεν Αλί ήταν η αυτοπυρπόληση ενός ανέργου πτυχιούχου στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα και οδήγησαν τελικά στην έξωση του Μπεν Άλι. Τα καθήκοντά του ανέλαβε προσωρινά ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Γανούσι.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Αη Τσουκάτος ο μαρκοφόρος και ο Αη Αλογοσκούφης ο εν αγνοία

Χρήματα ως συνδρομή για τον πολιτικό του όμιλο (από 30 ευρώ το μήνα)  ζητούσε  πριν από λίγο καιρό  από φίλους και γνωστούς του ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αλλά δε βρήκε την ανταπόκριση που επιθυμούσε.
Η αγαπημένη μας Ντόρα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά υπάρχει ελπίς.
Γι αυτό, όπως λέει και ο Μικρός Οδυσσέας με αφορμή την περίπτωση του 94χρονου Ινδού, μήπως ήρθε η ώρα ο Επίτιμος να κάνει ένα ακόμη παιδί, τώρα που τον απογοητεύουν τα μεγάλα;
Στο μεταξύ, κάποιοι εξακολουθούν να τα καταφέρνουν, παρά την κρίση, που πλήττει και τα ΜΜΕ.  Μπορεί να  υπάρχουν δημοσιογράφοι που αγωνίζονται για το βιοπορισμό, άλλοι όμως έχουν εξασφαλίσει το «παντεσπάνι’ τους και κάτι παραπάνω.  Διευθυντικό στέλεχος π.χ μεγάλου καναλιού μετακόμισε πρόσφατα στο καινούργιο  πολυτελέστατο  σπίτι του στα σύνορα Ψυχικού και Φιλοθέης.
Δεν βρήκε λέει στοιχεία η εξεταστική για τη siemens κατά πολιτικών προσώπων. Και ποιος τα πήρε; Ο σαλεπιτζής που έχει στέκι έξω απ’ τη Βουλή;
Για τη Siemens δεν έχουν ευθύνες, για το Βατοπέδι ούτε, για τα δομημένα ομόλογα μην γίνει λόγος, για το χρηματιστήριο ούτε κουβέντα, οπότε απορώ γιατί δεν τους ανακηρύσσουμε αγίους
Ο Αη Τσουκάτος ο μαρκοφόρος, ο επονομαζόμενος και στρατηγός. Και να εισηγηθεί ο Βενιζέλος να γίνει προστάτης των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Αη Άκης ο αθώος, που δεν ήξερε τίποτα γιατί ήταν στο Παρίσι
Ο σεβάσμιος Αη Ρουσόπουλος ο Βατοπεδινός, μεγάλη η χάρη του. Η ασκητική του μορφή θα φωτίζει τις σκοτεινές μέρες που ζούμε
Ο Αη Παπαντωνίου ο εισηγμένος. Χωρίς δεύτερη σκέψη προστάτης Άγιος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Ο Αη Αλογοσκούφης ο εν αγνοία. Αγνή ψυχή, εξαπατημένη από γραμματείς και Φαρισαίους που ομόλογο άκουγε και ομόλογο δεν ήξερε
Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι για τις ανακηρύξεις για να πιάσουν δουλειά και οι αγιογράφοι που λόγω κρίσης περνούνε δύσκολες μέρες
Και μέσα στην αναμπουμπούλα ας γίνει κάτι και με τον όσιο Πάγκαλο τον ζωόφιλο. Προστάτη των κοπριτών
Αποφασισμένος να σταματήσει την ατιμωρησία είναι ο Γιώργος. Θα προμηθευθεί ο Καχριμάκης βέργα λυγαριάς για την κοινοβουλευτική ομάδα
Όποιος φέρνει αντιρρήσεις σε νομοσχέδιο 10 χτυπήματα σε κάθε χέρι και αν είναι νομοσχέδιο για οικονομικά θα κατεβάζουν και το παντελόνι
Παράλληλα διορίζεται αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ η Κ. Μπατζελή για να αναλαμβάνει τις κυρίες βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις
Τελικά οι Τούρκοι έχουν χιούμορ. Έβαλαν τον Γιώργο να φορέσει γαλάζιο κασκόλ. Πάλι καλά που δεν είχε στις άκρες σήμα της ΝΔ
Τον είδατε όμως χεράκι-χεράκι με τον Ερντογάν να πανηγυρίζουν; Επίτηδες το έκανε για να πάθει εγκεφαλικό ο Άδωνης Γεωργιάδης

Ο κρατικοδίαιτος διευθυντής του ΑΠΕ, μοιράζει μηνύσεις στο διαδίκτυο. Να τον χαίρεται ο Χυτήρης κι ο Πεταλωτής, ο κολλητός του Πάγκαλου.

Ένας ακόμη κρατικοδίαιτος δημοσιογράφος, ο κος Ηλίας Μάτσικας, που τοποθετήθηκε από την νέα διακυβέρνηση την open gov, την αξιοκρατική, την ανοιχτομάτα, την μέσα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (του φίλου μου Ραγκούση), έκανε μήνυση στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι", επειδή δεν του άρεσε η κριτική για τη συμπεριφορά του προς τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ, που έκανε κάποιος αναγνώστης μας.

Ο κύριος αυτός υπήρξε στέλεχος της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", στα οποία έχουν, όπως είναι φυσικό, δημοσιευθεί εκατοντάδες αντίστοιχες κριτικές σε δημόσια πρόσωπα.

Κύριοι Χυτήρη και Πεταλωτή, σε σας αντανακλά αυτού του είδους η συμπεριφορά του υπαλλήλου σας, τον οποίο πληρώνουμε -οι Έλληνες πολίτες- για να υπερασπίζεται την πολυφωνία της ενημέρωσης κι όχι να κάνει απόπειρες φίμωσης του διαδικτύου.

Θα επανέλθουμε με νεώτερα καθώς έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για το ΑΠΕ που θα προκαλέσει πάταγο. Ο κος Μάτσικας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Το ίδιο κι όσοι -με "αξιοκρατική" διαδικασία- τον διόρισαν.

Ιδού η ανάρτηση που ενόχλησε τον κο Μάτσικα>

O στρατηγός Ματαφιάς του ΑΠΕ!


-Στραβάδια, προσχήηη!
Στρατηγός. Στρατηγάρα!
 Έτοιμος να πάρει την Κόκκινη Μηλιά, είναι ο Ηλίας Μάτσικας του ΑΠΕ.
Όχι, δεν είναι ο Ηλίας του 16ου, που ξεφορτώθηκαν ο Χρήστος Μεμής και ο Παντελής Καψής από τον ΔΟΛ για να μην έχουν έναν ακόμη δελφίνο ανάμεσά τους.
Είναι ένας στρατηγός αντάξιος του θρυλικού Ματαφιά, που έκοβε τις νύχτες αυτιά Τούρκων στρατιωτών και επέστρεφε θριαμβευτής στα πάτρια εδάφη.
Είναι ένας στρατηγός της ύλης κι όχι ένας απλός  υλατζής.
Ο Ηλίας λοιπόν, ο στρατηγός, αποφάσισε να διοικήσει το ΑΠΕ με  τη λογική στρατοπέδου.
Ότι καψόνια είχε υποστεί ο μπαγάσας τόσα χρόνια στο ΔΟΛ, αποφάσισε να τα κάνει ο ίδιος στο ΑΠΕ.
Μόνο  που τον έχουν πάρει χαμπάρι και γελάνε με τα καμώματά του.
Ο στρατηγός  Μάτσικας λοιπόν, αποφάσισε να κόψει τις άδειες των Χριστουγέννων και διέταξε  τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλοί άξιοι επαγγελματίες αλλά κι ένα σωρό κηφήνες τύπου ΕΡΤ-να πάρουν τις άδειές τους πριν τα Χριστούγεννα .
-Στραβάδια σκασμός! Κανείς δεν θα λείψει τα Χριστούγεννα!
Ο στρατηγός Ηλίας, απαιτεί και καθημερινές συσκέψεις ανεξάρτητα αν πρέπει οι δημοσιογράφοι να βρίσκονται ταυτόχρονα στα σημεία που βγαίνει το ρεπορτάζ.
Ο στρατηγός είναι μάλιστα και μαρτυριάρης. Τις προάλλες ένας δύστυχος πολιτικός συντάκτης του ΑΠΕ είχε ανεβάσει λάθος ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου-κάτι που φυσικά ελάχιστοι πήραν χαμπάρι.
Τι έκανε όμως ο στρατηγός;
Πήρε τον Πεταλωτή και κάρφωσε ο ίδιος τον έρμο τον συντάκτη, λες και ο Πεταλωτής -που διορίζει κάτι χαριτωμένα κοριτσάκια για να τον συμβουλεύουν και να βγάλει το δύσκολο χειμώνα-είναι ο Ψυχάρης και διαθέτει την εμπειρία δημοσιογράφου για να κρίνει τις  γκάφες της συντακτικής ομάδας του ΑΠΕ.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος.
Κάποιοι πήραν σβάρνα τους πασόκους υπουργούς  για να ρωτήσουν ποιος διόρισε τον Ματαφιά Ηλία, στο ΑΠΕ.
Μετά από επισταμένη έρευνα αποδείχθηκε ότι τον είχαν τοποθετήσει εκεί η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Κώστας Θέος.
-Προσχήηηη…

Bράζει η Ρηγίλλης με τον Παπούλια και υπενθυμίζει τη βίλα-ρεφενέ της Εκάλης και τα 10 εκατ. δανεικά του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ανδρέα.

Η αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κάνει πλάτες στη πολιτική της κυβέρνησης είναι διάχυτη στους διαδρόμους της Ρηγίλλης.

Μάλιστα απ ότι πληροφορούμεθα πολλά στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για την περίφημη βίλα της Αγράμπελης και το "πόθεν έσχες" του 1995, του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Σ αυτό εμφανίζονταν-μεταξύ άλλων-ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, να έχει δανείσει στον Ανδρέα 10 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση της βίλας!

Ιδού και το σχετικό ρεπορτάζ από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαίου του 2003.


Είναι η μεγαλύτερη υπόθεση οικιστικού-πολιτικού ενδιαφέροντος που απασχόλησε την κοινή γνώμη αφού αφορούσε προσωπικά τον δημοφιλέστερο Ελληνα πολιτικό άνδρα των τελευταίων δεκαετιών, τον Ανδρέα Παπανδρέου.





Συναισθηματικά πλούσιος κι ατίθασος ο ηγέτης προσπέρασε με θάρρος τα όσα ακούστηκαν για το διαζύγιό του και την καινούργια του σχέση με την κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Αν, όμως, η κίνηση του χεριού του αείμνηστου που εκκινούσε την κάθοδο της συντρόφου από το αεροπλάνο άμα τη επιστροφή του από το Χέρφιλντ σηματοδοτούσε τα νέα ήθη στην ερωτική ζωή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, η ανέγερση της βίλας της οδού Αγράμπελης 6 άνοιγε τον πρώτο μεγάλο κύκλο των διαπλεκομένων.

Στα μέσα του 1994 άρχισε να δημιουργείται ο πρώτος θόρυβος για το καινούργιο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Η πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το σπίτι έμεινε στην ιστορία ως η υπόθεση του «κωλόσπιτου». Οταν είχε κορυφωθεί η κρίση, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1995, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία, είχε πει σε μια έκρηξη φιλίας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο».

Η υπόθεση ξεκίνησε και τότε από την «Αυριανή», που ως εκφράστρια του «ηθικώς αναλλοίωτου ΠΑΣΟΚ» κατακεραύνωνε τα στεγαστικά όνειρα του ζεύγους. Μιλούσε για 800 εκατομμύρια δραχμές και φυσικά σταύρωνε τη σύζυγο του Ανδρέα που «τον ανάγκασε να προσφύγει σε δανεισμούς και διάφορα άλλα».

Στις αρχές του 1995 η βίλα πολυαπασχόλησε τα μέσα και τον ίδιο χρόνο το θέμα φούντωσε όταν δημοσιεύτηκε το «πόθεν έσχες» του 1994 περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη βίλα. Σ' εκείνο το «πόθεν έσχες» αναφερόταν η αγορά του οικοπέδου της Εκάλης, έκτασης 3,7 στρεμμάτων, με κτίσμα 532 τ.μ. με το ποσό των 170 εκατ. δραχμών. Το «πόθεν έσχες» του 1995 αναφερόταν σε μονοκατοικία της οδού Αγράμπελης 6, στην Εκάλη, εμβαδού 532 τ.μ. Είχε, όμως, επεκταθεί κατά 380 τ.μ. Χώροι στάθμευσης, πισίνα, υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, αποθήκες και το εκκλησάκι στον κήπο.

Στο ίδιο «πόθεν έσχες» αναφερόταν ότι ο Α. Παπανδρέου για την αγορά του σπιτιού είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος. Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του. Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ., τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ., τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ., τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. και τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.

Πάντως, θα μείνει στην ιστορία, θέλοντας και μη, η από τηλεοράσεως ξενάγηση στη βίλα της Εκάλης, μία μέρα μετά τις εκλογές του 1996 και τρεις μήνες μετά το θάνατο του Ανδρέα. Η χήρα ξεναγεί την κάμερα του τηλεοπτικού τότε «Σκάι» στη βίλα, στο παρεκκλήσι με ντεκόρ κεριά και καντήλια, μουσικό «χαλί» με βυζαντινούς ύμνους και τρεις σειρές μαργαριτάρια στο λαιμό. Παράλληλα, έπαιζαν τα σενάρια για τη σχέση της χήρας Παπανδρέου με τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο.

«Ο Παπανδρέου ήθελε να με αποκαταστήσει και γι' αυτό φτιάξαμε αυτό το πανάκριβο σπίτι, ώστε, αν χρειαστεί, να το πουλήσω και να ζήσω καλά. Προς το παρόν δεν θα το κάνω, αλλά δεν μπορώ να το συντηρήσω χωρίς πόρους», είχε πει σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή της η χήρα.

Το 1997, πάντως, σημαδεύτηκε από την οικογενειακής φύσεως κόντρα μεταξύ των παιδιών του Ανδρέα και της Μαργαρίτας από τη μία πλευρά και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου από την άλλη αναφορικά με τη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που ενέσκηψε και σύμφωνα με την οποία η βίλα του Ψυχικού ανήκε στα παιδιά του και όχι στον ίδιον, άρα πούλησε κάτι που δεν του ανήκε για να φτιάξει τη βίλα της Εκάλης.

Η κατάσταση τελικώς συμβιβάστηκε μετά από απίστευτο μπλέξιμο ακόμα και της οικογένειας Βλαχούτσικου στην οποία ο Ανδρέας πούλησε τη βίλα του Π. Ψυχικού.

Η Δήμητρα, τότε, δήλωνε ότι «δεν υπήρχε καμία σκέψη για πώληση της βίλας της Εκάλης» χωρίς, όμως, να είναι κατηγορηματική ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στο μέλλον. Η κ . Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου συνεχίζει έως σήμερα ν' απολαμβάνει τα καλούδια της πισίνας και του παρεκκλησίου...