Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Γερμανική βόμβα διοξίνης: Τι είπε στο Newsit ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Δεκάδες χιλιάδες πουλερικά, χοιρινά που τράφηκαν με επιμολυσμένη από διοξίνη ζωοτροφή έχουν ήδη θανατωθεί στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες αβγά έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες για να μην βγουν στην κατανάλωση. Εχουν περάσει τα σύνορα;

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι Γερμανικές υγιειονομικές αρχές και μαζί και ολόκληρη η Ευρώπη ύστερα από την αποκάλυψη πως εταιρία παραγωγής ζωοτροφών χρησιμοποιούσε επιμολυσμένα με διοξίνη λίπη που ήταν κατάλοιπο παραγογής βιολογικού  ντίζελ.

Ακόμα οι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον εντοπισμό διοξίνης δεν έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο  και μόνο το γεγόνος ότι το συγκεκριμένο λίπος προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για τρόφιμα αρκεί για να θέσει σε συναγερμό τις Γερμανικές αρχές

Οι ΕΦΕΤ Γερμανίας έχει φροντίσει ώστε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία να θανατωθούν  80.000 πουλερικά. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο, μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος και γαλοπούλες, ενώ έχουν μπει προσωρινό λουκέτο σε χιλιάδες εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον Ούβε Μπούχνερ εκπρόσωπο του κρατιδίου, τα γουρούνια αυτά είναι πιθανό να έχουν πωληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ. Νυχά "δεν έχει προκύψει με βάση τις Γερμανικές αρχές,  εισαγωγή των επιμολυσμένων τροφίμων στη χώρα μας η ζωοτροφών προς το παρόν'. Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου το μέγεθος του οποίου ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης κατηγορούν μία γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών για τη μόλυνση αυγών και κρέατος με διοξίνη.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch χρησιμοποίησε ένα λιπαρό οξύ στη ζωοτροφή το οποίο χρησιμοποιείται κανονικά για την παραγωγή βιοντίζελ.

Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ, που προσδιόριζε ότι είναι κατάλληλο για την παραγωγή λιπαντικών, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή 527 τόνων ζωτροφής, όπως ανέφερε η γερμανική υπηρεσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυγά, χοιρινό κρέας, γαλοπούλες και κοτόπουλα, στα οποία εντοπίστηκαν υψηλότερα επίπεδα διοξίνης από τα επιτρεπτά, πωλήθηκαν και καταναλώθηκαν.

Μόνο στην Κάτω Σαξονία 1.000 αγροκτήματα αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα τους εξαιτίας της διοξίνης.

Στη Θουριγγία οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν πού βρίσκονται εκατοντάδες γουρούνια τα οποία είχαν καταναλώσει μολυσμένη ζωοτροφή, το Δεκέμβριο και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε άλλους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: