ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ μήνα περίπου οι συρμοί του μετρό έχουν γεμίσει με διαφημίσεις ιστοσελίδας που καλούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες να ανταλλάξουν τα «σκουλαρίκια που έχουν βαρεθεί» με μετρητά. «Σημείο των καιρών» θα μπορούσε να πει κανείς, να υπάρχουν κάποιοι που μέσα στην κρίση επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει ρευστό και οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια.
Οι διαφημίσεις της Goldcash Investments Limited βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μετρό της Αθήνας. Μετρητά, λοιπόν, εύκολα, απλά και γρήγορα. Παίρνεις, λέει, τηλέφωνο και σου στέλνουν με... κούριερ μία ειδική συσκευασία για να βάλεις μέσα από δαχτυλίδια και σκουλαρίκια μέχρι κολιέ και χρυσά δόντια, τη στέλνεις στους υπεύθυνους της εταιρείας και αυτοί θα σου δώσουν μετά τα λεφτά με βάση την αξία των μετάλλων.
*«Δεν πήρα δώρο Χριστουγέννων φέτος αλλά τα μετρητά που μου έδωσε η eurogold βοήθησαν να καλύψω τις ανάγκες των γιορτών. Πολύ ευχαριστημένη. Τατιάνα».
*«Δεν ήθελα να πάω κατ' ιδίαν τα κοσμήματά μου σε κάποιο κατάστημα. Η συναλλαγή με την ταχυμεταφορά με διευκόλυνε πάρα πολύ! Μανώλης».
Οι παραπάνω δηλώσεις ευχαριστημένων πελατών και άλλες παρόμοιες φιλοξενούνται στο eurogold.gr, όπως είναι η επωνυμία της ιστοσελίδας.
Γύρω από τη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργείται μια σειρά από ερωτήματα: Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα, που έκανε αυτή την «επιθετική» διαφημιστική καμπάνια, αναφέρεται μόνο η επωνυμία της «Goldcash Investments Limited» (με προέλευση από την Κύπρο, όπως αναφέρουν πληροφορίες) ως η εταιρεία που τη λειτουργεί. Δεν αναγράφεται, όμως, η «φυσική» διεύθυνσή της, ούτε αν κάποιος άνθρωπος της εταιρείας διαθέτει την απαραίτητη από το νόμο άδεια για αγορά χρυσού.
Στο θέμα είχε αναφερθεί η «Οικονομία» με σχόλιό της στο φύλλο της 24/12/2010. Είχαμε επισημάνει ότι, ενώ επικοινωνήσαμε με το σταθερό τηλέφωνο που αναγραφόταν στην ιστοσελίδα, κανείς «υπεύθυνος» της εταιρείας δεν μας κάλεσε.
Επανήλθαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπάλληλος (;) που σήκωσε το τηλέφωνο θυμήθηκε ότι είχαμε καλέσει και πριν απ' τις γιορτές και μας είπε ότι θα επικοινωνήσει «κάποιος από τη διοίκηση». Ωστόσο, τέτοιο τηλεφώνημα δεν δεχτήκαμε.
Στην Ελλάδα για να αγοράσει χρυσαφικά και κοσμήματα ένας ιδιώτης από άλλον πρέπει να έχει ειδική άδεια -όπως συμβαίνει με περίπου 180 ενεχυροδανειστήρια στο νομό Αττικής- από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας (σ.σ.: για να υπάρχει έλεγχος και καταγραφή των αντικειμένων προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα τυχόν κλοπιμαία). Η άδεια, μάλιστα, μπορεί να βγει μόνο στο όνομα φυσικού προσώπου και όχι εταιρείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Cashgold Investments Limited, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, δεν δύναται να διαθέτει τέτοια άδεια.
Εάν πάλι κάποιο φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με αυτή διαθέτει άδεια, το όνομά του έπρεπε να αναγράφεται στο site, όπως συμβαίνει σε άλλες ιστοσελίδες ενεχυροδανειστών που λειτουργούν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει η ιστοσελίδα euro-gold.gr (σ.σ.: με μία... παύλα διαφορά στο όνομα δηλαδή), η οποία απλώς διαφημίζει ενεχυροδανειστήριο που βρίσκεται στο Σύνταγμα, ενώ αναγράφει και το όνομα της κατόχου της άδειας. Σε επικοινωνία που είχαμε με το εν λόγω ενεχυροδανειστήριο, που έχει και τον διακριτικό τίτλο Euro Gold, μας είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ιστοσελίδα που διαφημίζεται στους συρμούς του μετρό.
Από την εταιρεία Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) με την οποία ήρθαμε σε επαφή μας ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για την εταιρεία που διαχειρίζεται το eurogold.gr καθώς πρόκειται για «έμμεσο» πελάτη τους: ο «άμεσος» είναι η διαφημιστική εταιρεία που προχώρησε στην εν λόγω εκστρατεία και η οποία πληρώνει και το κόστος.
Σε επικοινωνία με την εταιρεία κούριερ που επικαλείται το eurogold.gr ότι χρησιμοποιεί για τη μεταφορά των χρυσαφικών και των κοσμημάτων, μας ανέφεραν ότι πελάτη με την επωνυμία Goldcash Investments οι ίδιοι δεν έχουν και ότι διερευνούν εάν οι μεταφορές αυτές γίνονται από την εταιρεία τους και για λογαριασμό τίνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου