Το σενάριο εξόδου σύμφωνα με το στέλεχος της S&P θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την απόρριψη από τη χώρα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της οικονομικής στήριξης. Εάν η Ελλάδα επιλέξει να βγει από το ευρώ, η κυβέρνησή της θα αναγκαστεί να ισοσκελίσει άμεσα τον ταμειακό προϋπολογισμό, επισημαίνει ο κ. Kraemer, προσθέτει δε ότι δεδομένων των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελλάδας στην άντληση φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση ενδεχομένως να μην έχει άλλη επιλογή παρά να περικόψει τις δαπάνες ακόμη πιο γρήγορα και συσσωρεύσει ακόμη περισσότερες καθυστερημένες οφειλές.
Σύμφωνα με τον κ. Kraemer τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία αθέλητη ελληνική έξοδο ξεκινούν από την εκλογή στην κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ και εξελίσσονται με τη διακοπή της εξωτερικής χρηματοδότησης, την επιτάχυνση της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ οποιαδήποτε ένδειξη ότι μία κυβέρνηση σκέφτεται την έξοδο θα οδηγήσει σε τραπεζικό πανικό. Περαιτέρω, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, ενώ το νέο νόμισμα οδηγεί σε χρεοκοπίες επιχειρήσεων και δανειοληπτών. Η Ελλάδα δυσκολεύεται να εισάγει βασικά αγαθά, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης, επιβάλλοντας τα μέτρα λιτότητας που προσπαθούσε να αποφύγει η κυβέρνηση και τέλος επικρατεί απελπισία και ανοίγει ο δρόμος για λαϊκιστικά μέτρα, όπως η έξοδος από την ευρωζώνη.
Fitch: Επιπτώσεις Χωρίς προηγούμενο
Χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος του έτερου οίκος αξιολόγηση Fitch τις επιπτώσεις από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οπως επισημαίνει ο κ. Ed Parker, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης ίσως πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να βοηθήσουν τις περισσότερο χρεωμένες χώρες για να περιορίσουν τις επιδράσεις από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Υπογραμμίζει δε ότι εάν είναι να βγει η Ελλάδα, οι Αρχές της ΕΕ θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να περιορίσουν την κρίση στις άλλες εξίσου υπερχρεωμένες χώρες. Και σε μία τέτοια περίπτωση μετάδοσης, μιλάμε για πιθανά bank runs, την αύξηση της φυγής των κεφαλαίων, τις πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. «Σε μία τέτοια κατάσταση, οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να ανταποκριθούν με σχέδια που να βοηθούν και να σταθεροποιούν την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Parker. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι χώρες της ευρωζώνης, όπως οι Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία, θα πρέπει να παρέχουν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια για να αναπληρώσουν τη χρηματοδότηση στις τράπεζες, το οποίο θα σημαίνει υψηλή αύξηση των υποχρεώσεών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου