Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κατοικίες σε... πακέτο με τιμές κάτω του κόστους

«Πακεταρισμένα» ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας, συνεχίζουν να πωλούν οι εργολάβοι οικοδομών οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν επενδυτές. Μη μπορώντας να κλείσουν συμφωνίες και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αναγκάζονται να προχωρούν σε εξωπραγματικές (πριν από μερικά χρόνια) προσφορές.
Η νέα τακτική που ακολουθείται στην κτηματαγορά είναι η διάθεση συγκροτημάτων κατοικιών στο σύνολό τους κι όχι μεμονωμένα. Στόχος είναι να βρεθούν πολλοί αγοραστές μαζί ή ένας ο οποίος θα αγοράσει «πακέτο» τα ακίνητα εξασφαλίζοντας στον ιδιοκτήτη άμεση ρευστότητα. Για να γίνει αυτό, όμως, οι εργολάβοι δίνουν γη και ύδωρ και ρίχνουν εντυπωσιακά τις τιμές.

Xωρίς ρευστόΟι αγγελίες για πού βρίσκει κανείς στο Internet ή τις εφημερίδες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Κατασκευαστές που ξεκίνησαν μεγάλη επένδυση για την ανέγερση συγκροτημάτων διαμερισμάτων ή μεζονετών και άλλοι που προχώρησαν την κατασκευή πολλών εξοχικών σπιτιών, βρέθηκαν χωρίς ρευστό και αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εργασίες.
Τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, υπάρχουν δεκάδες γιαπιά, συγκροτήματα που αποτελούνται από 4 έως 100 σπίτια.
Το φαινόμενο της προσφοράς ακινήτων σε «πακέτο» είναι σπάνιο στην πρώτη κατοικία, αλλά πολύ συχνό πλέον στην εξοχική, θερινή και χειμερινή διότι και στα ελληνικά βουνά υπάρχουν συγκροτήματα στα οποία δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα σπίτι.

Η νέα μόδαΚάτω από το βάρος των δανείων και της φορολόγησης των ακινήτων και θέλοντας να τα «ξεφορτωθούν» το συντομότερο δυνατόν, πολλοί εργολάβοι προσφεύγουν στη νέα αυτή μόδα που έρχεται από το εξωτερικό. Στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιρλανδία, μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων, εκατοντάδες συγκροτήματα κατοικιών έμειναν απούλητα κι έτσι επελέγη η τακτική της προσφοράς όλων μαζί σε τιμές ευκαιρίας. Αντί δηλαδή ο εργολάβος να περιμένει έναν - έναν τους αγοραστές βγάζει όλο το έργο στο σφυρί.
Σύμφωνα με στέλεχη της κτηματαγοράς «εδώ και καιρό πολλοί κτηματομεσίτες συγκεντρώνουν τρεις - τέσσερις αγοραστές μαζί προκειμένου να πάρουν διαμερίσματα σε συγκρότημα κατοικιών και να πετύχουν πολύ χαμηλές τιμές. Κάνουν μια προσφορά στον κατασκευαστή η οποία ουσιαστικά περιέχει έκπτωση όσο η τιμή του ενός διαμερίσματος».
Για παράδειγμα: Σε ένα συγκρότημα με πέντε σπίτια, τα δύο πωλούνται προς 300.000 ευρώ το ένα και τα άλλα τρία προς 250.000 ευρώ, σύνολο 1,35 εκατ. ευρώ. Ο εργολάβος «πακετάρει» τα ακίνητα και ζητά μια τιμή 1,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή με έκπτωση 250.000 (όσο ένα από τα σπίτια).
Ενα άλλο παράδειγμα που δίνουν κτηματομεσίτες είναι για πολυκατοικία στην οποία έχουν απομείνει τέσσερα διαμερίσματα, καθένα από τα οποία κοστίζει 150.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 600.000 ευρώ. Ο εργολάβος προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να αγοράσει όλα μαζί τα εναπομείναντα ακίνητα στην τιμή των τριών, δηλαδή 450-500 χιλιάδες ευρώ. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προσελκύσει είτε έναν επενδυτή ακινήτων που θα θελήσει να τα αγοράσει με σκοπό την ενοικίασή τους είτε τέσσερις ιδιώτες μαζί οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την προσφορά και θα αποκτήσουν από ένα σπίτι ο καθένας δίνοντας όχι 150.000 ευρώ αλλά 120.000, κέρδος δηλαδή γύρω στα 30.000 ευρώ.

Αύξηση πίεσης Οσο βαθαίνει η κρίση στην κτηματαγορά τόσο θα αυξάνεται και η πίεση στις κατασκευαστικές εταιρείες. Μιλώντας στην «Ημερησία» εργολάβος που κτίζει και στην Αθήνα και σε νησιά, αναφέρει ότι πολλοί συνάδελφοί του επιλέγουν την τακτική του πακέτου ακινήτων «λες και πρόκειται για... σοκολάτες που αν πάρει πέντε η μία είναι δώρο».

Μεγάλες ευκαιρίεςΧαρακτηριστικά παραδείγματα αγγελιών με «πακεταρισμένα» ακίνητα είναι:
  • Συγκρότημα στη Μύκονο αποτελούμενο από 5 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες.
  • Η πρώτη είναι βίλα 307 τ.μ. και οι άλλες 4 από 113 τ.μ. μέχρι 129 τ.μ. η κάθε μία.
  • Η τιμή πώλησης της βίλας είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και των υπολοίπων γύρω στις 450.000 ευρώ.
  • Αν πουληθούν ένα - ένα τα σπίτια σε βάθος χρόνου ο τζίρος του κατασκευαστή θα είναι 3,3 εκατ. ευρώ.
Αν, ωστόσο, βρεθεί αγοραστής που θα πάρει «πακέτο» το συγκρότημα στην κατάσταση που είναι σήμερα (δηλαδή σχεδόν τελειωμένο) μπορεί να καταβάλει ένα ποσό χαμηλότερο κατά 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Χαλκιδική, συγκρότημα αποτελούμενο από 104 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. πωλείται «πακέτο», χωρίς να αναφέρεται η τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: