Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η ανάπτυξη θα αργήσει τουλάχιστον ένα χρόνο

Ακόμη κι αν εξελιχθούν όλα όπως προβλέπονται στο Μνημόνιο, οι ξένες τράπεζες «βλέπουν» πολύ δύσκολο να έρχεται η ανάκαμψη από τα μέσα του 2011. Πιθανότερο θεωρούν το σενάριο για ανάπτυξη μόλις 1% από το 2012. Οι πηγές της αβεβαιότητας για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι οι εξής:
Πρώτον, τα μέτρα λιτότητας του 2011 θα προκαλέσουν επιβράδυνση που δεν θα αντισταθμιστεί από τα οφέλη της αύξησης της ανταγωνιστικότητας (λόγω μείωσης εργατικού κόστους και άλλων διαρθρωτικών μέτρων). Τα οφέλη από αυτού του είδους τις παρεμβάσεις θα πρέπει να τα περιμένουμε κυρίως από νέες επενδύσεις, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να «ωριμάσουν» σε έξι μήνες.
Δεύτερον, αν επιτευχθεί ο στόχος για επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή 2% του ΑΕΠ, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1% το 2012, δεδομένου ότι η ανεργία θα έχει εκτιναχθεί στο 15% και η πτώση της ζήτησης θα έχει ρίξει τον πληθωρισμό από το 5% το 2010, στο 2% το 2011 και κάτω του 1% το 2012.
Τρίτον, η ζήτηση και η κατανάλωση από τα νοικοκυριά θα μειωθούν περαιτέρω, ενώ τέταρτον, οι τιμές και γενικά το κόστος θα παραμένει υψηλό όσο το κράτος δεν θα μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και οι μικρές επιχειρήσεις δεν γίνουν πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές. Πέμπτον, η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα συνεχίσει να προέρχεται μέχρι το 2013 από την τρόικα, ενώ η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να στηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Εκτον, οι εξαγωγές θα ενισχυθούν, αλλά με μικρότερο ρυθμό απ’ ό, τι το 2010. Οι εισαγωγές θα περιοριστούν λόγω μείωσης της ζήτησης και της κατανάλωσης, βελτιώνοντας (περιορίζοντας) το έλλειμμα ισοζυγίου. Στη συρρίκνωση του ελλείμματος ισοζυγίου θα συνεισφέρει η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
Οι καταθέσειςΤο 2011 θεωρείται κρίσιμο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από φυγή κεφαλαίων ύψους 32 δισ. ευρώ το 2010. Από αυτά, τα 26 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις και τα υπόλοιπα σε «κλείσιμο» θέσεων στη διατραπεζική από ξένες τράπεζες. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε προείσπραξη σχεδόν του 60% των θέσεων που είχαν καταθέτες και ξένες τράπεζες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Ωστόσο, μετά τον Οκτώβριο υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης στη διατραπεζική αγορά, ενώ καθοριστική ήταν η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ενίσχυε συνεχώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα (έναντι ομολόγων). Σε αυτό το διάστημα, η ΕΚΤ προσέφερε ρευστότητα 45 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται κεφάλαια που αντλήθηκαν στο πλαίσιο της επέκτασης των εγγυήσεων του Δημοσίου των 25 δισ. ευρώ. Επίσης, αρκετές ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ενισχύοντας τη ρευστότητα κατά περίπου 11 δισ. ευρώ. Πάντως, τα πρώτα βήματα για χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά έκαναν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, εξασφαλίζοντας ρευστότητα 4,7 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ωστόσο, η πίεση που ασκήθηκε στη ρευστότητα των τραπεζών επιβράδυνε σημαντικά την πιστωτική επέκταση, ενώ αυξήθηκαν οι επισφάλειες και μειώθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: