Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Συνολική λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους προωθούν οι χώρες της Ευρωζώνης

Οι χώρες της Ευρωζώνης επιζητούν μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε μία προσπάθεια να μην μεταδοθεί η κρίση και σε χώρες όπως η Ισπανία.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την επόμενη εβδομάδα.

Αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι «η Γερµανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραµείνει σταθερό το ευρώ», ενώ ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών Β.Σόιµπλε ανέφερε πως οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε µια «συνολική λύση», η οποία µπορεί να έχει συµφωνηθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.

Σκοπός δεν είναι να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα, σημείωσε.

Το πακέτο µέτρων µπορεί να περιλαµβάνει δάνειο έως 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, αγορά χρέους (οµολόγων) της Ελλάδας, χαµηλότερα επιτόκια για τα πακέτα στήριξης και την παροχή εγγυήσεων σε χώρες µε µεγάλο χρέος. Το Eurogroup, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, θα συζητήσει την άλλη εβδοµάδα στοιχεία του πακέτου αυτού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε εξάλλου αυτούς που δημοσιοποιούν τις προτάσεις τους πολύ νωρίς, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

«Θα πρέπει να σας ζητήσω να καταλάβετε ότι κάποιος δεν μπορεί να συζητάει κάθε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε.

Μπαρόζο και Όλι Ρεν είχαν ζητήσει νωρίτερα την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Την Τετάρτη βρέθηκε στο Βερολίνο για συνομιλίες ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και, όπως διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, ο ίδιος είχε διαβουλεύσεις και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Ο Τρεμόντι επισκέφθηκε το Βερολίνο μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο
Μπερλουσκόνι.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Eurogroup JΖαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε πότε θα τελειώσει η κρίση.

«Πρέπει να λάβουμε μια σειρά από σχετικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει η κρίση», ανέφερε.

Ναι μεν αλλά...

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από πηγές στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, η Γερμανία στηρίζει, με προϋποθέσεις, τις προτάσεις για αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία φαίνεται να συμφωνεί να αυξήσει τις χρηματοπιστωτικές
εγγυήσεις της στο Ταμείο, εφόσον το Ταμείο αποκτήσει νέα καθήκοντα. Στην περίπτωση αυτή, η χρηματοδότηση του Ταμείου θα εξαρτάται από τις ανάγκες του.

«Το μέγεθος της χρηματοδότησης είναι το τελευταίο από τα προβλήματά μας», δήλωσε πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο στη δευτερογενή αγορά προϋποθέτει συμφωνία, ώστε να επιβάλλονται αυστηροί όροι στη χώρα που εκδίδει τα ομόλογα και να υπάρξει σχετική αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύρυνση του ρόλου και των πόρων του Ταμείου αποτελούν μέρος ενός πακέτου μέτρων -περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο συντονισμό στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής των 17 χωρών της Ευρωζώνης- τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φεβρουάριο.

Η αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η χορήγηση βραχυπρόθεσμων πιστωτικών γραμμών σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας έχουν προταθεί ως πρόσθετες νέες δράσεις του Ταμείου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πάντως, δημοσίως η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε.

«To ταμείο, ως έχει σήμερα, έχει σίγουρα τον ενδεδειγμένο όγκο όγκο για (να χειριστεί) την κατάσταση», σημείωσε, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Η συζήτηση για την διεύρυνση του ταμείου Ευρωπαικής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα των συζητήσεων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«(Το ταμείο διάσωσης) είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή του. Η συζήτηση για διεύρυνση (του ρόλου του) δεν είναι στην ατζέντα αυτή τη στιγμή», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου