Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Παραδόθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks


Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, παρουσιάστηκε το πρωί  της Τρίτης, στην βρετανική αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγήλει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για "παράνομο εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό" κατά δύο γυναικών, για πράξεις του τον Αύγουστο 2010 στη Σουηδία.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του "είναι αβάσιμες" και ότι το γεγονός ότι "βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό".
Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις "εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ".
Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.
Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.
Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Οι δικηγόροι εξαντλούν τα ένδικα μέσα που προέρχονται από μία σχετικά ευνοϊκή νομολογία. Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο, το δικαστήριο του Γουέστμίνστερ απέρριψε αίτημα έκδοσης προς τη Σερβία του πρώην προέδρου της Βοσνίας Εγιουπ Γκάνιτς, ο οποίος είχε συλληφθεί τέσσερις μήνες πριν στο Λονδίνο τον Μάρτιο με βάση ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).
Ο Ασάνζ, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ζωή του, ανησυχεί για "πολιτικό τέχνασμα" που θα τον κάνει να σιωπήσει και φοβάται πάνω απ΄όλα μία έκδοση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σουηδική δικαιοσύνη αρνείται ότι υποχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις ώστε να συλλάβει τον ιδρυτή του WikiLeaks.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα νομική βάση για τη δίωξή του.
Εν αναμονή των εξελίξεων, ο ιστότοπος WikiLeaks αγωνίζεται κατά μίας ολομέτωπης επίθεσης που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, πάγωμα τραπεζικών καταθέσεων, άρνησης παροχής υπηρεσιών server.
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι ο 39χρονος Αυστραλός είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επίσης τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ιστότοπου WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ δεν μεταβάλλει τα σχέδια για τη δημοσίευση νέου υλικού.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ιστότοπος θα συνεχίσει να επιχειρεί από το Λονδίνο και αλλού.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 39 ετών, "συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις 09.30 GMT", αφού παρουσιάσθηκε στην αστυνομία. Θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμίνστερ, διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου