Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ξέμεινε από ασπίδα όταν έσκασε η «φούσκα»

Η άνοδος και η πτώση του θυμίζουν σαπουνόπερα και έχουν όλα τα στοιχεία ενός οικονομικού θρίλερ.
Ο φτωχός αλλά εργατικός και ριψοκίνδυνος υπάλληλος καταφέρνει να γίνει ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, συνδαιτυμόνας πολιτικών, υπουργών ακόμα και πρωθυπουργών.
Πιο σωστά ο Παύλος Ψωμιάδης κατάφερε μέσα σε περίπου 25 χρόνια να γίνει αυτοκράτορας σε έναν κλάδο, τον χρηματοασφαλιστικό, ο οποίος ευνοούσε την ανέλιξη ανθρώπων με ρίσκο και περίσσευμα απερισκεψίας αλλά και θράσους.
Βοήθησε βέβαια στην ανέλιξή του το γεγονός της παντελούς έλλειψης εποπτείας της αγοράς όλα αυτά τα χρόνια, ίσως περισσότερο από το αδιαμφισβήτητο προσωπικό του ταλέντο στις πωλήσεις ή τις ισχυρές και υψηλές γνωριμίες του στην πολιτική.
Η καριέρα του ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν εξαγόρασε την εταιρεία που εργαζόταν την «Ομιλος Ταμπουρά Ασπίς Πρόνοια», μια ασφαλιστική που συνεργαζόταν με αμερικανικές ασφαλιστικές και ουσιαστικά πρωτοασφάλισε τους Ελληνες. Σύμφωνα με φήμες της εποχής, καταβάλλει περίπου 300 εκατομμύρια δραχμές στον ιδιοκτήτη και... πρύτανη των ασφαλειών κ. Ταμπουρά, τα οποία μάλιστα του τα έδινε λίγα λίγα.
Ο παλιός αθλητής που είχε διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες κέρδισε το «χρυσό μετάλλιο», ενώ πήρε μια άτυπη ρεβάνς από τον προσωπικό του αντίπαλο και άλλοτε συνεργάτη του στην εταιρεία, Δημήτρη Κοντομηνά, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αποχωρήσει για να ιδρύσει την Interamerican.


Η απογείωση
Στα επόμενα πέντε χρόνια μπαίνει στον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, φτιάχνει χρηματιστηριακή και μεταξύ άλλων την Ηνίοχος, που ασφάλιζε αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια, κάνει το μεγάλο «deal» που τον απογειώνει.
Ενώ η ολλανδική εταιρεία Aegon είχε αγοράσει το 51% των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια με δικαίωμα να εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό έπειτα από δέκα χρόνια, στην επταετία ο Ψωμιάδης ξαναγοράζει το ποσοστό αφού πρώτα μετέτρεψε την Ασπίς σε εταιρεία λαϊκής βάσης παρότι δεν ήταν εισηγμένη. Εχοντας συστήσει στο μεταξύ και την Ασπίς Bank και διαθέτοντας μια τεράστια ρευστότητα, κάνει την επόμενη μεγάλη κίνησή του.
Το 1995 αγόρασε τη μοναδική εισηγμένη ασφαλιστική, από το 1970, ΗΛΙΟΣ μέσω της οποίας μπήκε στο χρηματιστήριο, και συγχωνεύει την ΗΛΙΟΣ με την Ασπίς Πρόνοια.
Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αντλήσει πολλά κεφάλαια και να αγοράσει πλήθος εταιρειών που τις συγχώνευσε κάτω από το όχημα της Commercial Value.
Ο κ. Ψωμιάδης πρωταγωνίστησε στον χρηματοασφαλιστικό κλάδο για δεκαετίες έως ότου τον περασμένο Σεπτέμβριο ύστερα από συνεχείς προειδοποιήσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης προς τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια -οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2009- να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, ήρθαν τα λουκέτα. Τον Φεβρουάριο του 2010, ακολούθησε η αναστολή λειτουργίας και στην Commercial Value όπου ήταν μεγαλομέτοχος, επειδή δεν κατάφερε να βρει αγοραστή ή να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια (80 εκατ. ευρώ).

Μετά από μήνυση 65 επενδυτών
Στο «σκαμνί» για τα σούπερ ομόλογα

O πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ασφαλιστικής αγοράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και για απάτη.
Εναντίον του είχαν καταθέσει μήνυση 65 επενδυτές της «Ασπίς Capital», στους οποίους υποσχόταν αποδόσεις έως και 7% ετησίως. Η εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, προχώρησε την περίοδο 2003-2006 σε έκδοση δανειακών εταιρικών ομολόγων ύψους μέχρι και 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διέθετε στο επενδυτικό κοινό εισπράττοντας πάνω από 55 εκατ. ευρώ.

Τo ματ στους Ολλανδούς
Ειδικότης του τα super deals με ξένα κόλυβα

Η συνεργασία του Παύλου Ψωμιάδη με την ολλανδική ασφαλιστική Aegon μετρούσε επτά χρόνια, όταν ανακοίνωσε την εξαγορά του ποσοστού της Ασπίς (51% των μετοχών) που κατείχαν οι Ολλανδοί.
Καταβάλλοντας ένα υπέρογκο ποσό (οι πληροφορίες λένε για περίπου 2,5 δισ. δραχμές) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ταράζει την αγορά και καθίσταται πλέον ένας υπολογίσιμος αντίπαλος στον αναπτυσσόμενο με γοργούς ρυθμούς κλάδο.
Πιο πολύ όμως από το «ματ» του Δαβίδ στον Γολιάθ της ασφαλιστικής αγοράς έκανε αίσθηση στους επιχειρηματικούς κύκλους ο τρόπος που εξαγόρασε τις μετοχές που κατείχαν οι Ολλανδοί, αφού όπως και όταν έγινε από υπάλληλος του ομίλου «Ταμπουρά Ασπίς Πρόνοια» αφεντικό- έτσι και τώρα δεν διέθετε το τεράστιο για την εποχή ποσό.
Η επιτυχία του Παύλου Ψωμιάδη εντοπίζεται στο ταλέντο του να πείσει τους ασφαλιστές της εταιρείας του αλλά και χιλιάδες πολίτες να επενδύσουν -εν είδει λαϊκού καπιταλισμού- και να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια.
Ο ιδρυτής του ομίλου «Ασπίς» είναι ο πρώτος επιχειρηματίας στα ελληνικά χρονικά ο οποίος κατάφερε και πούλησε στο ευρύ κοινό μετοχές μιας εταιρείας που δεν ήταν καν στο χρηματιστήριο.
Συνεργάτες του εκείνη την εποχή αποκαλύπτουν ότι ο Παύλος Ψωμιάδης, μόλις γύρισε από την Ολλανδία όπου μετέφερε στους εμβρόντητους Ολλανδούς την πρόθεσή του να τους καταβάλει 2,5 δισ. ευρώ για να γίνει αυτός το αποκλειστικό αφεντικό στην Ασπίς Πρόνοια, τύπωσε μετοχές της εταιρείας του.


Δίκτυο
Τις τιμολόγησε 5.000 δρχ. τη μία και στη συνέχεια τις πούλησε μέσω του δικτύου της εταιρείας του σε όλη την Ελλάδα, υποσχόμενος διπλάσια και τριπλάσια κέρδη μέσα σε ένα χρόνο.

Είχε πολύ μεγάλο δίκτυο ασφαλιστών, κυρίως ζωής, πράγμα σημαντικό, αφού ήταν αφοσιωμένα δίκτυα. Ηταν οι γενίτσαροι του κλάδου που πουλούσαν με πάθος ασφάλειες ζωής και μόνο γι’ αυτόν.
Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει όχι μόνο τα 2,5 δισ. ευρώ που θα έδινε στους Ολλανδούς, αλλά πολύ περισσότερα σε πολύτιμο ρευστό που θα του χρειαζόταν αμέσως μετά για να καθιερωθεί σαν ένας από τους βασικούς παίκτες στην ασφαλιστική αγορά.

ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Πίστευε ότι ήταν άτρωτος με 1 εκατ. συμβόλαια


Ο Παύλος Ψωμιάδης υποστήριζε παρά πολύ τους συνεργάτες τους, ο ίδιος εργαζόταν πάρα πολύ και η φιλοδοξία του ήταν να ξεπεράσει τον άλλοτε συνεργάτη του Δημήτρη Κοντομηνά. Κατά κάποιο τρόπο ακολουθούσε τα βήματά του, όπως για παράδειγμα όταν ο Κοντομηνάς ίδρυσε την Ιντεραμέρικαν, αυτός έφτιαξε την Ασπίς, στη συνέχεια ως απάντηση στην Interbank ίδρυσε την Ασπίς Bank, μετά στα αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς έφτασε στο σημείο που έφτασε με δεδομένο ότι είχε αντλήσει και τεράστια ποσά από το χρηματιστήριο, στη χρυσή εποχή της προηγούμενης δεκαετίας.
Παλαιοί του συνεργάτες υποστηρίζουν ότι έπαιρνε ρίσκα, και μάλιστα μεγάλα, όπως με το ποσοστό της εταιρείας του που αγόρασε από τους Ολλανδούς. Πίστευε, και το έλεγε συχνά, ότι αφού έχει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους δεν τον πειράζει κανείς.
Και μάλλον είχε δίκιο να αισθάνεται ατρόμητος, αφού και το ίδιο το κράτος εξέδιδε πιστοποιητικά φερεγγυότητας για τις εταιρείες του, παρά τις ολοφάνερες παρατυπίες του. Οπως όταν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι ίδιοι που αξιολογούν και την ελληνική οικονομία, μόλις μέχρι πριν λίγο καιρό έδιναν πολύ καλό βαθμό στην πιστοληπτική ικανότητας της ασφαλιστικής του εταιρείας, δίνοντάς του μάλιστα και σταθερή προοπτική.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο τέλος του 2008, όταν δεσμεύτηκαν λογαριασμοί των δύο εταιρειών Ασπίς, για να υποβαθμιστεί από τους οίκους αυτούς η πιστοληπτική ικανότητα, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί στο κλείσιμο της εταιρείας, που άφησε στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Αγωνιούν για τα χρήματά τους

Δεκαπέντε μήνες μετά άγονται και φέρονται από τον Αννα στον Καϊάφα
Ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που τους ταλαιπωρούν εδώ και περίπου 15 μήνες διατηρούν οι 1 εκατ. ασφαλισμένοι του ομίλου «Ασπίς Πρόνοια», ύστερα από τη σύλληψη του μεγαλομετόχου Παύλου Ψωμιάδη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι απόρροια των αλλεπάλληλων μηνυτήριων αναφορών που είχαν γίνει τον περυσινό Νοέμβριο από 65 επενδυτές της «Ασπίς Capital» ζητώντας την προσημείωση και την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Παύλου Ψωμιάδη μέχρι του ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ. Ο Ψωμιάδης φέρεται να τους είχε «υποσχεθεί» μεγάλες αποδόσεις έως και 7% ετησίως. Προσθέτουμε ότι μαζικές αγωγές είχαν καταθέσει και δεκάδες άλλα «θύματα» της «Ασπίς Capital».
Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορείται επίσης για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ειδικότερα για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής, ύψους 550 εκατ. ευρώ, που είχε προσκομίσει στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να την πείσουν ότι η «Ασπίς» διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.


«Τον κάλυπταν» Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της «Ασπίς Πρόνοια» καυτηριάζει τη στάση των κρατικών εποπτικών αρχών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «για το ξέπλυμα του «βρώμικου χρήματος» η «Ασπίς» λάμβανε πιστοποιητικά φερεγγυότητας από τις κρατικές εποπτικές αρχές, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων ασκούσαν πλημμελή εποπτεία».
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των περισσότερων ασφαλισμένων, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 20% των συνολικών συμβολαίων έχει μεταβιβαστεί σε άλλες εταιρείες του κλάδου, αφού προϊόντα συνταξιοδοτικά, νοσοκομειακά, καθώς και συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά, που είχαν πληρωθεί εφάπαξ, δεν μπορούν να μεταφερθούν. Υπολογίζεται ότι οι κάτοχοι unit linked προϊόντων φθάνουν τους 65.000.
Τα συνολικά ασφάλιστρα στο προϊόν «Ασπίς Asset» φθάνουν τα 251 εκατ. ευρώ, στο «Ασπίς Plus 2002» τα 86,6 εκατ. ευρώ και στο «Mega Asset» τα 57 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, για το τελευταίο προϊόν -το οποίο προσέφερε εγγυημένη ετήσια απόδοση 6%- θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο του 2006 τη διακοπή διάθεσής του στην αγορά, κάτι το οποίο αποφάσισε τελικά τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς επιβάλλοντας πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ στον Π. Ψωμιάδη.
Οι φόβοι των ασφαλισμένων -κυρίως των περίπου 300.000 στον κλάδο Ζωής- είναι πως εάν δεν βρεθεί τελικά ανάδοχος εταιρεία μέχρι τον επόμενο Μάρτιο -όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα ακολουθήσει εκκαθάριση της «Ασπίς», γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε μία νέα χρονοβόρα διαδικασία και με αβέβαιο αποτέλεσμα για πολλούς ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου