Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν έτοιμες τις αντικειμενικές αξίες στους οικισμούς 20 νομών της χώρας, προκειμένου αυτές να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί, η ένταξη των οικισμών στο αντικειμενικό σύστημα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από το νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται με βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Εκτιμήσεις
Σήμερα η αξία των ακινήτων σε οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορίζεται με βάση εκτιμήσεις και συγκριτικά στοιχεία των κατά τόπους εφοριών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά, να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου για την ακίνητη περιουσία τους.
«Δεν μπορεί μια ακριβή εξοχική κατοικία 200 - 300 τ.μ. σε ένα νησί να μην πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας, επειδή δεν ισχύουν οι αντικειμενικές τιμές», σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Οι περισσότεροι από τους οικισμούς που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στη Χαλκιδική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, εξέλιξη που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων. Στην εφορία, όμως, εμφανίζονται τιμές που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ένα τρίτο των πραγματικών τιμών των οικοπέδων των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.
Περιοχές-φιλέτα
Εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές-φιλέτα, όπως είναι η Καλλονή στη Μυτιλήνη, το Ακρωτήρι στον Νομό Χανίων, η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, αλλά και τα γραφικά χωριά του Πηλίου Ζαγορά και η Μακρινίτσα. Εκτός αντικειμενικών βρίσκεται ακόμη και μεγάλη περιοχή της επέκτασης του Δήμου της Κηφισιάς προς την Εκάλη. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στους οικισμούς, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2011 οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να είναι αυξημένοι κατά 41,9% σε σχέση με φέτος και να ανέλθουν στα 965 εκατ. ευρώ από 660 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του 2011 να έχει ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων όλη η Ελλάδα. Η σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων θα γίνει σε βάθος τριετίας 2011-2013. Η πρώτη δόση της αύξησης των τιμών ζώνης των ακινήτων έρχεται το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναμένει 270 εκατ. ευρώ.
Οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 10% έως 20% σε περιοχές όπου η ψαλίδα με τις εμπορικές είναι μεγάλη, ενώ μικρότερη θα είναι η αύξηση σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές βρίσκονται κοντά με τις αντικειμενικές.
«Ψαλίδα»
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 200%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου