Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Δώστε μας τα έγγραφα

Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στο αίτημά του ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Χθες στις 23 Οκτωβρίου 2012 και μετά από τη συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης διέρρευσαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι έχει αποσταλεί, από τη Γερμανική προς την ελληνική κυβέρνηση, έγγραφο για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της χώρας. Το περιεχόμενο του εγγράφου δημοσιοποιήθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου».

Αιτούμαι:

1. Το ακριβές αντίγραφο του σχετικού γερμανικού εγγράφου.

2. Τη σχετική αλληλογραφία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αναφερόμενο έγγραφο.

3. Το ακριβές αντίγραφο της απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης.


Ο αιτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας».

Αντ. Σαμαράς: «Προχωράω, όποιος θέλει ας με ρίξει»

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη βουλή το πακέτο των μέτρων μαζί και τα εργασιακά στην παρούσα κατάσταση, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις συζητήσεις με την τρόικα, δηλώνει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες την πρώτη ανοιχτή περίπου σύγκρουση με τον μέχρι πρότινος προνομιακό συνομιλητή του στην τρικομματική κυβέρνηση, Φώτη Κουβέλη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Σαμαράς θα πάρει όλη την ευθύνη για την προώθηση του πακέτου στη βουλή, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Εγώ προχωράω μπροστά με όσους μπορούν, όποιος θέλει ας με ρίξει έχουμε ήδη κερδίσει πολλά στη διαπραγμάτευση για το εργασιακό, τι άλλο θέλουν;» τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο κ. Σαμαράς,  μιλώντας αργά το βράδυ σε στενούς του συνεργάτες μετά τη συνάντηση της Βουλής αλλά και το μπαράζ των διαρροών που ακολούθησε.

Οι στενοί συνομιλητές του, επιμένουν πως ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να βάλει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο ίδιος αναμένεται ότι θα θέσει τα θέματα στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως του ζήτησαν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζονται πλέον ανοιχτά ερωτήματα για τη στάση που κρατούν στη Δημοκρατική Αριστερά από τη στιγμή που όπως λένε «ήδη έχουμε πάρει πολλά στις διαπραγματεύσεις και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο τι περισσότερο θέλουν σε αυτή τη φάση…»

Τα πράγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πλέον ηλεκτρισμένα και ο κ. Σαμαράς μέσα στις επόμενες ώρες καλείται, αφενός να πείσει τους εταίρους και δανειστές μας ότι είναι αποφασισμένος να φύγει μπροστά και αφετέρου να τηρήσει τις ισορροπίες μέσα στην κυβέρνησή του.

Ο κ. Σαμαράς είχε συνεχείς διαβουλεύσεις στο γραφείο του στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Στουρνάρας μετά τις 20:30 είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών και μετά το τέλος της, λίγο πριν από τις 23:00, κύκλοι του υπουργείου επέμεναν πως πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος και η χώρα πρέπει να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

«Ας κάνει ό, τι θέλει ο κύριος Κουβέλης, το πακέτο θα έρθει στη βουλή και όποιος το ψηφίσει», έλεγαν από το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας έτσι πως εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου η συμφωνία με την τρόικα θεωρείται περίπου… κλεισμένη.

Οι «καυτοί» διάλογοι

Το κλίμα στην κυβέρνηση δεν είναι ήρεμο. Βουλευτές της ΝΔ που πέρασαν να δουν τον κ. Σαμαρά στο εντευκτήριο της βουλής αλλά και όλα τα άλλα στελέχη του κόμματος κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Και παρά την προσπάθεια που κάνει το Μαξίμου και η Λ. Συγγρού για να κάμψει τις όποιες ενστάσεις, οι βουλευτές είναι ανήσυχοι και δεν ξέρουν τι θα κληθούν να ψηφίσουν στη βουλή με το μαχαίρι στο λαιμό.

Η σκληρή και κοφτή δήλωση του Πρωθυπουργού μετά το τέλος της συνάντησης, είχε ως αποδέκτες και τα δικά του στελέχη. Όμως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός έπειτα από τις χθεσινές αντεγκλήσεις με τον κ. Κουβέλη, αφού όλοι γνωρίζουν πως οι δυο άνδρες διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις, οι οποίες μάλιστα, ενισχύθηκαν με τη συνεργασία τους στην τρικομματική κυβέρνηση.

Το Real.gr αποκαλύπτει τους χαρακτηριστικούς διαλόγους των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που οδήγησαν στις σκληρές δηλώσεις της βουλής:

Αντώνης Σαμαράς: Υπάρχει κατʼ αρχήν συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά. Σας έχει ενημερώσει σχετικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Φώτης Κουβέλης: Εμείς διαφωνούμε. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις αλλαγές και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό που λέω.

Αντώνης Σαμαράς: Αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας, εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το θέμα είχε τεθεί εκ νέου τον προηγούμενο Μάρτιο. Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει τώρα. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά σας κύριε Πρωθυπουργέ για να δοθεί πολιτική λύση.

Αντώνης Σαμαράς: Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των εργασιακών. Ζητούσαν πολλά περισσότερα...

Η Λέρος έβαλε λουκέτο

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Λέρο και οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται υπό κατάληψη από σήμερα το πρωί. Αυτή άλλωστε ήταν η απόφαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που έγινε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κάτοικοι αντιδρούν για το προαναγγελθέν κλείσιμο της ΔΟΥ του νησιού.

Ιερώνυμος: Τα διαθέσιμα της Εκκλησίας τελειώνουν

«Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι», αναφέρει σε δραματικό τόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
Σε συνέντευξή του στο δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης TV100, ο Ιερώνυμος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στα κτίρια που παραμένουν ξενοίκιαστα και στις μετοχές της Εκκλησίας που όπως είπε, οι τράπεζες εξαφάνισαν.
 «Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ότι μετοχές υπήρχαν και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι παραμύθι η τεράστια περιουσία της εκκλησίας.
«Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό. Εγώ δεν ήρθα για να αντιγράψω κάποιον άλλο εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος», ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημαντικές ομοιότητες με... την οικονομία του 1936

Η σημερινή εποχή στην οικονομία δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το 1936, αλλά έχει σημαντικές ομοιότητες, γράφει σε άρθρο του ο Fund Manager κ. Jonathan Ruffer στο περιοδικό του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
«Ήταν μια εποχή όπου τα επιτόκια έπεσαν σχεδόν στο τίποτα και πολλοί από τους Αμερικανούς επενδυτές θυμούνται με νοσταλγία το επιτόκιο 1% που έδιναν τα επιτόκια από τα ομόλογα του πολέμου», λέει ο κ. Ruffer που μας θυμίζει κάτι ακόμα που μόνο οι παλιότεροι το θυμούνται.

Οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο στις 31/12/1936 υποδείκνυαν ότι η μοναδική περίπτωση που είχε πιθανότητα να επενδύσεις σε δείκτη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και να αποτύχεις να πάρεις πίσω τα λεφτά σου για πενήντα χρόνια- ήταν όταν τη τιμή του πολεμικού δανείου ήταν στο άρτιο (stood at par). "Πραγματικά, η μεγάλη πτώση ξεκίνησε μέσα στο 1936", συμπληρώνει ο κ. Suffer.

Για τον κ. Suffer ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις να παρατηρείς ότι μια φτωχή απόδοση σε ακίνδυνα assets τις ελαφρώς πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις να μοιάζουν επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στα μέσα του 1930:
Τα γεγονότα που προκάλεσαν την παραμόρφωση στα μέσα του 1930 μοιάζουν με την σημερινή εποχή : Αντιπληθωρισμός, και μια κρίση μερικά χρόνια νωρίτερα 1932- 2008 , και επιτόκια που χαμηλώνουν για να φέρουν εύθραυστες ανόδους και τιμές στα assets που ωθούνται από τα χαμηλά επιτόκια.
Και οι δυο εποχές, όμως, είχαν και πολιτική ένταση: ο ισπανικός εμφύλιος, μια βαθιά σοσιαλιστική μη δημοφιλής στην Γαλλία και ολοκληρωτισμός σ όλη την Ευρώπη.
Το αίνιγμα για τους επενδυτές – όπως και τότε – ήταν το ίδιο – η αδυναμία να πάρουν επιστροφή από μια επένδυση.