Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέο παραλήρημα Πάγκαλου: οι Αγανακτισμένοι είναι μόδα που όμως μπορεί να οδηγήσει σε χούντα !!!



Αφού πρώτα εξήγησε το σημερινό χάλι της χώρας με την παροιμιώδη φράση "μαζί τα φάγαμε", επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το κατάντημα στους απλούς πολίτες, ο κ. Πάγκαλος έρχεται σήμερα σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", να κατηγορήσει τους πολίτες που αγανακτούν με τα σκληρά οικονομικά μέτρα, ότι με τον τρόπο διαμαρτυρίας που επέλεξαν μπορεί και να ανοίγουν το δρόμο σε κάποια χούντα!!!
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Κίνημα των Αγανακτισμένων, ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει:
-"Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους, που ακολουθούν τη μόδα των τεχνολογιών δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook".
-"Τα εύκολα όχι πολλές φορές ενώνουν πιο άνετα, απ’ ό’τι τα πολύ πιο δύσκολα ναι … Κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα σε μια οργή, δύο πράγματα μπορεί να προσφέρουν. Είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθ’ εαυτήν, είτε ανοίγουν το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες".
Ανακεφαλαιώνοντας τις διαχρονικά διατυπωμένες απόψεις του κ. Πάγκαλου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι:
-Οι σημερινοί 18ρηδες, 20ρηδες και 25ρηδες που αποτελούν την συντριπτικη πλειοψηφία των διαμαρτυρομένων στις πλατείες, έφαγαν όσα έφαγε και ο υπέρβαρος κ. Πάγκαλος (πότε πρόκαμαν αλήθεια, να φάνε τόσα πολλά, ώστε να καταστρέψουν τη χώρα;).
-Δεν φτάνει που καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες bebelac και pampers ως μωρά, κατέστρεψαν τη χώρα, τώρα βγαίνουν στις πλατείες, κάνουν like και unlike στο facebook, για να επιβάλλουν δικτατορία!
Συμπέρασμα διατυπωμένο με τη μορφή ερωτήματος: Πόσο φαιδρός πρέπει να είναι κάποιος άνθρωπος για να σκέφτεται και να εκστομίζει τέτοιες κουταμάρες;

Οριστική η απόφαση για συρρίκνωση της ΕΡΤ, θα μείνει μόνο η ΝΕΤ!

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ έχει μπει η ΕΡΤ και εγκαλεί τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για συρρίκνωση της κρατικής τηλεόρασης.

Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να διαψεύδουν την πληροφορία ότι από τα 3 κρατικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα μείνει μόνο ένα, η απόφαση όμως είναι οριστική και η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί μαζί με τις ΔΕΚΟ πρώτης γραμμής που θα βγάλει στο σφυρί, να κλείσει τα δύο κανάλια της κρατικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα θα μείνει μόνο η ΝΕΤ η οποία μάλιστα θα κάνει χρήση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της ΕΤ1 μιας και το σήμα της είναι πιο ισχυρό και καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και με τα ραδιόφωνα, έτσι από τα 8 θα μείνουν μόνο 2 εκ των οποίων το ένα θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και το άλλο αθλητικό.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η Επανάσταση της Καλοσύνης

Γιατί δεν επαναστατούμε;

Θα μπορούσαμε. Φυσικά και θα μπορούσαμε! Λίγα μας έχουν συμβεί; Λίγο μας έχουν αδικήσει; Τι περιμένουμε; Γιατί δεν επαναστατούμε; Τι μας συμβαίνει;

Είναι τόσο δύσκολη υπόθεση η επανάσταση; Όχι. Σίγουρα όχι. Ακόμα και τα πιο ισχυρά φαύλα καθεστώτα ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν. Ακόμα κι ο πιο σιωπηλός, φαινομενικά φιλήσυχος, καθησυχασμένος άνθρωπος κρύβει μέσα του τέτοιες δυνάμεις, που αν εκλυθούν, μπορούν να διαλύσουν το σύμπαν. Η επανάσταση ως διαδικασία- όσο κι αν αυτό μοιάζει περίεργο- δεν είναι μια τόσο δύσκολη υπόθεση.

Τι γίνεται, όμως, μετά την επανάσταση; Μετά τι; Γιατί οι επαναστάτες γίνονται ίδιοι με τους προκατόχους της εξουσίας; Γιατί σ’ αυτήν την οργουελική Φάρμα, τα επαναστατημένα ζώα αρχίζουν να περπατούν με τα δυο τους πόδια και μετά από λίγο δε μπορείς να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους από τα γουρούνια; Κι αυτό τι σημαίνει; Να μην επαναστατήσεις; Όχι. Να επαναστατήσεις, γιατί κανείς δεν ορίζει το μέλλον και μπορεί ειδικά ΑΥΤΗ η δίκαιη επανάσταση να γεννήσει κάτι σημαντικό, κάτι μεγάλο, κάτι αληθινό. Πώς αλλιώς θα γίνει νέα εκκίνηση του χρόνου, πώς θ’ αναδειχθεί κάτι καλό, αν δεν φύγει – έστω δια της βίας- το παλιό και διεφθαρμένο;

Να επαναστατήσουμε, λοιπόν. Ναι!

Οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια επαναστατούν. Το διακύβευμα, όμως, είναι αν ξέρουν πραγματικά τι (από)ζητούν. Και το εννοώ το «πραγματικά». Αναγνωρίζουμε εύκολα τα Κακώς Κείμενα, μπορούμε να τα κάνουμε συνθήματα, αιτήματα και σοβαρούς λόγους ανατροπής μιας καθεστηκυίας τάξης. Στα Καλώς Κείμενα, όμως, δυσκολευόμαστε. Τι κουβαλάμε μέσα μας που θα αντικαταστήσει το κακό, το ποταπό;

Όποιος ζητά Δικαιοσύνη, μπορεί ο ίδιος να είναι δίκαιος; Ακόμα και σ’ αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, στις λεπτομέρειες της ζωής. Μπορεί;

Όποιος ζητά Αγάπη, μπορεί ο ίδιος να είναι η Αγάπη; Να μην πιστεύει πως ο δικός του προσωπικός θεούλης είναι πιο σημαντικός απ’ των άλλων; Όποιος φωνάζει Ειρήνη, να το εννοεί πως η Ειρήνη είναι η απάντηση απέναντι σε κάθε δίκαιο ή άδικο πόλεμο; Μπορεί;

- Εγώ είμαι καλός άνθρωπος…

- Όλοι κάτι είμαστε…

- Εγώ είμαι καλός.

- Αγαπάς τους εχθρούς σου;

- Ε..;

- Αγαπάς τους εχθρούς σου;

- …τους εχθρούς μου… όχι.

- Μάλιστα.

- Θα ‘πρεπε;

- Σε ρωτάω.

- Όχι.

- Αγαπάς τον διπλανό σου;

- Ναι, φυσικά…

- Όσο και τον εαυτό σου;

- Ε…;

- Δε λέω περισσότερο από τον εαυτό σου. Το ίδιο ακριβώς.

- Το ίδιο με μένα αγαπάω τους γονείς μου, τον αδερφό μου…

- Τον άγνωστο διπλανό σου;

- Τον άγνωστο;

- Ναι τον άγνωστο. Τον αγαπάς όσο και τον εαυτό σου;

- Αν με αγαπάει κι εκείνος…

- Μόνο τότε;

- Ε, ναι! Αν δε μ’ αγαπάει, τι να κάνω εγώ; Δούναι και λαβείν είναι η ζωή… Αν μ’ αγαπάει θα τον αγαπάω. Αν όχι, τότε…

- Βάζεις όρους.

- Ε, πώς αλλιώς;

- Βάζεις όρους και προϋποθέσεις. Σαν τράπεζα κι εσύ. Έχει ψιλά γράμματα το συμβόλαιό σου με τους άλλους…

- …Τι; Δεν σε καταλαβαίνω…

Οι άνθρωποι έγιναν οι ίδιοι τράπεζες.

Τοκίζουν αγάπη και σχέσεις. Πουλάνε αέρα κοπανιστό, αμπαλαρισμένο με φανταχτερές λέξεις. Ο καθένας είναι ένας τραπεζίτης που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το προσωπικό του κέρδος. Ποιος θα επαναστατούσε απέναντι σ’ αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Αν αύριο γινόταν ένα θαύμα και μας επέστρεφαν όλα μας τα χρήματα. Αν αύριο ως χώρα δεν χρωστούσαμε τίποτα. Απολύτως τίποτα! Κι επιστρέφαμε στις ζωές μας όπως ήταν πριν την οικονομική κρίση. Αν γινόταν κάτι τέτοιο… θα συνεχίζαμε να φωνάζουμε με την ίδια ακριβώς δύναμη για το «Άδικο»; Θα μας έτρωγε τις σάρκες αυτό το «Άδικο» του κόσμου;

Αν όχι, τότε και σήμερα δεν φωνάζουμε για το «Άδικο», αλλά μόνο για την προσωρινή αδικία που μας αφορά. Και για καμία άλλη.

Θα μας ένοιαζε το πεντάχρονο πιτσιρικάκι που περνά τη ζωή του ράβοντας μπάλες ποδοσφαίρου για μια μεγάλη εταιρεία; Θα μας ένοιαζε. Κάποιοι θα το λυπόμασταν κιόλας. Μπορεί και να δίναμε λίγα χρήματα σε κάποιον τηλεμαραθώνιο. Αλλά μέχρι εκεί. Τι άλλο, δηλαδή, θα μπορούσαμε να κάνουμε; Δε θ’ αλλάξουμε εμείς τον κόσμο. Δε μπορούμε! Πάντοτε υπήρχαν φτωχοί. Και θα υπάρχουν.

«Πάντοτε θα υπάρχουν φτωχοί», λέει και ο επιχειρηματίας που από το γραφείο του ουρανοξύστη του, μαθαίνει πως το Fund που διευθύνει, μόλις κέρδισε 500 εκατομμύρια δολάρια από τα ασφάλιστρα κινδύνου μιας υπό χρεοκοπία χώρας. Για εκείνον, η χώρα είναι μια κουκίδα στον χάρτη. Είναι μακριά. Σαν παιδί που ράβει μπάλες στο Μπαγκλαντές. Μπορεί και να τους λυπάται τους κατοίκους της, αλλά έτσι είναι ο κόσμος. Έτσι βρήκε κι εκείνος αυτόν τον κόσμο- άδικο- και δε μπορεί να τον αλλάξει. Από τα κέρδη, άνοιξαν κι άλλο οι δουλειές και μπορεί να αφήσει στα παιδιά του ακόμα περισσότερα χρήματα. Για τα παιδιά του το κάνει. Για να είναι εξασφαλισμένα για πάντα, για να μη χρειαστεί να περάσουν όλα όσα πέρασε εκείνος μέχρι να βρεθεί σ’ αυτήν την δερμάτινη καρέκλα.

Όλοι έχουμε μια λογικοφανή δικαιολογία. Ανάλογα με τη θέση που μας έφερε η ζωή. Αν βρισκόμουν εγώ στη θέση του, τι θα έκανα; Θα τα μοίραζα στους φτωχούς;

Όλοι μπορούμε να επαναστατήσουμε.

Αλλά, τελικά, δεν αλλάζουμε τον κόσμο. Γιατί δεν ξέρουμε με τι να τον αντικαταστήσουμε.

Για χιλιάδες χρόνια δοκιμάσαμε το μαχαίρι, το σπαθί και το μπαρούτι. Θρησκείες, ιδεολογίες, βία και βαρβαρότητα. Μα η ύπαρξή μας ξέρει πια καλά πως, κάποτε, πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ένα βήμα εσωτερικό.

Μια επανάσταση που δε θα έχει αρχηγούς, ταγούς, μουλάδες κι αυθεντίες. Δε θα ‘χει εγχειρίδια, κανονισμούς και μαρκίζες.

ΜΠΟΡΕΙΣ Ν’ ΑΓΑΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ;

Μπορείς;

Εσύ, που με διαβάζεις. Μπορείς;

Εσύ, που γράφεις αυτές τις λέξεις. Μπορείς;

Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο.

Πιο εύκολο είναι να πιάσεις μια πέτρα και να την πετάξεις, παρά να την σκαλίσεις και να γίνει έργο τέχνης.

Μπορείς ν’ αγαπάς χωρίς αντάλλαγμα;

«ΑΥΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… Είναι λόγια ποιητικά, είναι… γλυκερές φράσεις που….». Γίνονται. Κι όμως γίνονται. Καθημερινά. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι που το κάνουν σιωπηλά, χωρίς υστερικές κραυγές, αυτονόητα, χωρίς αναμονή επιβράβευσης. Απλώς δεν τους ξέρεις. Ακόμα. Δεν σε ξέρεις.

Η Επανάσταση της Καλοσύνης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που γνώρισε ποτέ αυτός ο κόσμος.

Αν συμβεί, θα ‘ναι τέτοιος ο συντονισμός που θα γυρίσει η γη ανάποδα. Και θα πέσουν τα λεφτά από τις τσέπες.

Και τότε θα καταλάβουμε γιατί είναι έτσι φτιαγμένη η θάλασσα.

Γιατί είναι έτσι ο Ουρανός. Χωρίς σύνορα κι εμπόδια. Απέραντος.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ας ξεκινήσουμε οι Αγανακτισμένοι

Ειρηνικές διαδηλώσεις στα ισπανικά πρότυπα, οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, ομάδες νεαρών ακτιβιστών πολιτών, υπό τον τίτλο «Αγανακτισμένοι Πολίτες». Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος από τις 18.00 μέχρι 23.30, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν δηλώσει στην ιστοσελίδα "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" στο Facebook ότι θα παρευρεθούν.
Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων έναντι των μέτρων, που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός, πλακάτ ή σχέδιο, και «ο καθείς καλείται να εκφράσει τον εαυτό του».

Διαδικτυακή αναστάτωση
Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ των χρηστών του Facebook, με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση. Λίγο πριν τις 19.30 το group, που καλούσε χιλιάδες ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση, διαγράφηκε αιφνίδια, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ως αντίδραση δημιουργήθηκαν δεκάδες νέα για τον ίδιο σκοπό.  Μετά τη διαγραφή του, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα μέλη τα οποία είχαν αναπτύξει ένα διάλογο για το θέμα και είχαν δηλώσει ότι θα παραστούν, τα οποία σε μηνύματα τους έκαναν λόγο για χουντικές πρακτικές.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Συμφωνία για δάνειο 60 δισ. ευρώ

Στη χορήγηση νέου δανείου, ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ, για τα έτη 2012 και 2013 φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι, όπως και οι πολιτικές επιλογές ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών και αγορών. Τα νούμερα και οι εναλλακτικές, που δεν φαίνεται να υπάρχουν, μπήκαν χθες επί τάπητος στη σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε, καταρχάς, τις δηλώσεις Τρισέ πως η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Από εκεί και πέρα:

  • Το 2012 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το Μνημόνιο ακόμη 12 δισ. ευρώ.
  • Τα έτη 2012 και 2013 λήγουν ομόλογα περίπου 60 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 35 είναι περίπου οι τόκοι.
  • Οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν περίπου 60 δισ. ευρώ.

Γίνεται έτσι αντιληπτό, αν συνυπολογιστούν και τα νέα ελλείμματα, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα ποσό από 30 έως 40 δισ. ευρώ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν εστιαστεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ζητά Μεσοπρόθεσμο πέραν των 22 δισ. άμεσα μέτρα πάνω από 6 δισ. και είναι ανένδοτη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.

Με αυτή τη γνώση, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Λ. Παπαδήμο. Όχι απλά για να βάλουν μαζί τις τελευταίες πινελιές στο μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά για να συζητήσουν και την επόμενη μέρα. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελειώσουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς, το πρόγραμμα θα εγκριθεί έστω και με απώλειες ενός ή δύο βουλευτών (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου), θα πάρουμε την 5η δόση και ίσως κάτι παραπάνω στη σύνοδο του Ιουνίου (σ.σ. επιμήκυνση, νέο δάνειο κ.λπ.) η ουσία όμως είναι τι θα κάνουμε μόλις μείνουμε μόνοι με τη δανειακή σύμβαση.

Όταν, πλην του απροόπτου των εκλογών, η Ελλάδα θα κληθεί να υλοποιήσει τα όσα θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της. Πέρα από τη μετρολογία και τις επιμέρους ρυθμίσεις η τρόικα ζητά μικρότερους μισθούς στο Δημόσιο, περισσότερες ώρες εργασίας, σύνταξη στα 65 για όλους, κόψιμο των επικουρικών συντάξεων όπου δεν υπάρχουν λεφτά και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις σε όλα τα δίκτυα: μεταφορών, ενέργειας, υδάτων κ.ο.κ.

Διάγγελμα
Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Αργολίδα και συγκεκριμένα το Ναύπλιο. Ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει επάνω του την όλη υπόθεση, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός με τον όρο διάγγελμα, σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης.

«Διάγγελμα είναι ένας όρος που δεν μας καλύπτει, υπό την έννοια ότι εμπεριέχει μία 'δραματικότητα', η οποία δεν ταιριάζει στη στιγμή» δήλωσε στη χθεσινή πολιτική ενημέρωση ο Γ. Πεταλωτής. Διευκρίνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εφυγαν οι επικεφαλής

Mε το τεχνικό κλιμάκιο να παραμένει στην Aθήνα, χθες αναχώρησε για την Πορτογαλία ο επικεφαλής του ΔNT στην τρόικα Π. Tόμσεν, ενώ για τις Bρυξέλλες αναχώρησε και ο εκπρόσωπος της Kομισιόν στην τρόικα M. Mορς.

Oι αξιωματούχοι αναμένεται, πάντως, να επιστρέψουν πάλι στην Eλλάδα έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να κλειδώσει, εκτός απροόπτου, το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου.

Λιγότεροι στο Δημόσιο

Kατά 82.400 άτομα, ή 10%, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, ενώ η μείωση στους συμβασιούχους ήταν 38% ή 29.500 άτομα. Tα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε ειδικό newsletter που εξέδωσε χθες το υπουργείο Oικονομικών.

Στο …βιβλίο Γκίνες οι επιδόσεις του mr.Spread!

Σε νέο ιστορικό υψηλό – πάνω από τις 1300 μονάδες – κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις της ΕΚΤ για μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (ακόμη και με την μορφή εθελοντικής επιμήκυνσης).
Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων προσδίδουν νευρικότητα, ωστόσο όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες κάποιες ξένες τράπεζες ήταν αγοραστές- σε ομόλογα μακρινής διάρκειας- αναμένοντας κάποιες ανακοινώσεις.

Και σήμερα είναι τουλάχιστον γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Η αγορά, όμως, αναμένει, όχι απλώς τις ανακοινώσεις, αλλά δεσμεύσεις που θα συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και έντονες αντιπαραθέσεις στους κύκλους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η εθελούσια διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες για το διάστημα 2011-2014.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet αντιτάχθηκε της ιδέας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως δήλωσε, εάν συμβεί αυτό η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

«Πρέπει κάποια στιγμή η χώρα να μπορεί να σταματήσει να δανείζεται... Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ για αξιολόγηση και συνέχιση προγράμματος, από την οποία δεν εξαρτάται μόνο εκταμίευση επόμενης δόσης, αλλά και σχεδιασμός για επόμενα χρόνια… Εμείς θέλουμε να βγούμε στις αγορές το 2012. Αν δεν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το 2012, πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχει λύση. Γι' αυτή τη λύση υπάρχει διαπραγμάτευση σε εξέλιξη» είπε από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επαγγελματικές μισθώσεις και ενοίκια

Τι ισχύει

Κάθε συμφωνία των συμβαλλομένων ως προς το ύψος και τη διαμόρφωση του μισθώματος, όποτε και αν γίνει, είναι πάντοτε έγκυρη. Όμως οι σημερινές οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν συχνά την συμβατική αναθεώρηση των συμφωνημένων μισθωμάτων, αν αυτά διαμορφώνονται βάσει υψηλών ετήσιων ποσοστών αυξήσεως που υπερβαίνουν ουσιωδώς την εξέλιξη του τιμαρίθμου ή την τρέχουσα μισθωτική αξία των ακινήτων της περιοχής. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία αναπροσαρμογής ή τα μέρη διαφωνούν, ισχύουν τα εξής:

1. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ. Πρώτα ερευνάται το μισθωτήριο για ύπαρξη συμφωνίας σταδιακής αναπροσαρμογής. Αν το μισθωτήριο ρητά ορίζει ότι η αύξηση συνεχίζεται και μετά, η συμφωνία είναι απόλυτα έγκυρη και ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει για την επακριβή εφαρμογή της. Έγκυρη είναι σήμερα και η συμφωνία για ετήσια αύξηση του μισθώματος σύμφωνα με το ύψος του τιμαρίθμου. Αν το μισθωτήριο προέβλεπε ετήσια αναπροσαρμογή σε σταθερό ποσοστό κάθε χρόνο, αλλά μόνο για το συμβατικό χρόνο, η απόφαση 9/92 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι αυτό ισχύει κατ επέκταση και κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής παράτασης της μίσθωσης.

2. ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΩΜΑ 6%. Εφόσον δεν υπάρχει καμία συμφωνία για σταδιακή αύξηση του ενοικίου, μετά την πρώτη διετία ερευνάται αν το μίσθωμα που εισπράττεται σήμερα είναι τουλάχιστον ίσο με το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Επί ακαλύπτων χώρων το ποσοστό είναι 4% ετησίως.

3. ΕΤΗΣΙΑ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ. Ο εκμισθωτής μετά από την διαδικασία αυτή της εφ' άπαξ διεκδίκησης του 6%, έχει δικαίωμα κάθε χρόνο να ζητά από τον μισθωτή την αύξηση του ενοικίου κατά ποσοστό 75% της μέσης ετήσιας αυξήσεως του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως αυτός ανακοινώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ε.Σ.Υ.Ε. -απλή δωδεκάμηνη μεταβολή).Το ποσοστό της αύξησης του Δ.Τ.Κ. μεταδίδεται πάντοτε από το 24ωρο τηλεφωνικό δελτίο ειδήσεων της ΠΟΜΙΔΑ (τηλ. 210 32.28.500). Η ετήσια αύξηση αυτή δίδεται πάντοτε πάνω στο καταβαλλόμενο μίσθωμα ακόμη και όταν αυτό ήδη υπερβαίνει το 6%. Η αναπροσαρμογή του μισθώματος και στις δύο περιπτώσεις (6% ή ετήσια τιμαριθμική αύξηση) απαιτεί κατά τον νόμο έγγραφη (εξώδικη) όχληση του μισθωτή από τον εκμισθωτή, η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομερή υπολογισμό του μισθώματος, ή του ποσοστού της ετήσιας αύξησής του, καθώς και πρόσκλησή του να το καταβάλει από την ημέρα κοινοποιήσεως του εγγράφου.

4. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ. (Καλή πίστη-συναλλακτικά ήθη, άρθρο 288 Α.Κ.). Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το μίσθωμα μπορεί είτε να αυξηθεί, είτε και να μειωθεί, αν αυτό επιβάλλεται από την εφαρμογή των αρχών της καλής πίστεως και των χρηστών συναλλακτικών ηθών. Αυτό πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης απόκλισης του μισθώματος από τη σημερινή συναλλακτική πραγματικότητα, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, και παρόδου αρκετού χρόνου από την κατάρτιση της συμφωνίας.

5. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΛΟΓΩ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. ( Απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε μια περιοδική παροχή) μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση, αν συντρέχουν και αποδειχθούν οι σχετικές προϋποθέσεις του άρθρου 388 Α.Κ. Την διάταξη αυτή προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει δικαστικά το Υπουργείο Οικονομικών εναντίον των εκμισθωτών κτιρίων προς το Δημόσιο τομέα αν δεν δεχθούν τη μείωση και εν συνεχεία τριετές «πάγωμα» των μισθωμάτων που τους καταβάλει.

Κρίσιμη για την οικονομία η επόμενη εβδομάδα

«Δεν υπάρχει περιθώριο και πολυτέλεια χρόνου και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε αποτελεσματικά», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

«Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα της μείωσης του ελλείμματος, της διαχείρισης του χρέους και της πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε. Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι «κρίσιμη για την οικονομία του τόπου γιατί θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Στ. Λεκκάκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σήμερα, παρά τις αρνητικές συνέπειες που έχει υποστεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης που χαρακτηρίζει τη χώρα, αλλά και της διαρροής που σημειώνεται εδώ και 1,5 χρόνο στις καταθέσεις.

Η Γερμανία θα βγάλει 10 δισ. από την ελληνική κρίση

Σε άρθρο του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Thomas Fricke, που δημοσιεύεται με τίτλο «Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει» και υπότιτλο «Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας). Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δισ. ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής.

«Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».

Αναλύοντας το «γερμανικό κέρδος», ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκο.

Όπως εξηγεί, ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500εκατ. ευρώ περίπου - ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της «Bild».

Κέρδος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Χωρίς την ελληνική κρίση κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Κέρδη προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην ΕΚΤ, η οποία πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα. Η ελληνική κρίση συμπίεσε και το Ευρώ, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία και μειώνοντας το εισαγωγικό επιτόκιο της ΕΚΤ τουλάχιστον κατά τα ¾ της μονάδας. Από όλα αυτά προκύπτει κέρδος 10 δισ. Ευρώ για την Γερμανία.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (22 δισ. ευρώ) αφορά μόνον μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, και όχι παροχή κεφαλαίων. Ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει κρατήσει το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας.

H Google σπεύδει να μπαλώσει κενό ασφάλειας στα κινητά Android

Ενημέρωση λογισμικού, που θα κατέβει αυτόματα σε όλα τα κινητά Android, διορθώνει κενό ασφάλειας που θα επέτρεπε σε χάκερ να κλέψουν δεδομένα από τις λειτουργίες ημερολογίου και επαφών, ανακοίνωσε η Google.

Η κερκόπορτα στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα αποκαλύφθηκε προ ημερών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ στη Γερμανία.

H ανακοίνωσή τους ήρθε μάλιστα λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του πολυσυζητημένου κενού ασφάλειας στα iPhone, το οποίο θα επέτρεπε σε χάκερ να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του χρήστη.

Το θέμα της ασφάλειας δεδομένων στα smartphone απασχολεί πλέον και την αμερικανική κυβέρνηση -εκπρόσωποι τόσο της Apple όσο και της Google έχουν κληθεί σε ακρόαση του Κογκρέσου ειδικά για αυτό το θέμα.

Αυτόματη αναβάθμιση

Όπως διαπίστωσαν οι Γερμανοί ερευνητές, το 99% των συσκευών Android έχει τρωτά σημεία στο σύστημα ταυτοποίησης για τις διαδικτυακές εφαρμογές -το σύστημα που πιστοποιεί την ταυτότητα του κατόχου, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά η εισαγωγή κωδικών πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία.

Τα δεδομένα ταυτοποίησης θα μπορούσαν να υποκλαπούν σε περίπτωση που μεταδοθούν μέσω ξεκλείδωτων δικτύων Wi-Fi. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, οι χάκερ θα μπορούσαν να συνδεθούν σε προσωπικούς λογαριασμούς του χρήστη και να υποκλέψουν τα δεδομένα του από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί.

«Αρχίσαμε τη διάθεση μιας ενημέρωσης που επιλύει ένα δυνητικό κενό ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να δώσει σε τρίτους πρόσβαση σε δεδομένα του ημερολογίου και των επαφών» ανακοίνωσε η Google.

«Η διόρθωση του προβλήματος δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τους χρήστες και θα γίνει διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Το Android είναι σήμερα το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για smartphone, έχοντας ξεπεράσει εδώ και μήνες τα iPhone και τα Nokia.

Προς τις 1.350 μονάδες σκαρφαλώνει το spread στα ομόλογα

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα την Παρασκευή, καθώς η αγορά κυριαρχούν έντονες ανησυχίες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η ΕΚΤ ότι δεν θα αποδέχεται ως εγγύηση τους ελληνικούς τίτλους για να χορηγεί ρευστότητα αν γίνει αναδιάρθρωση -έστω και ήπια με επιμήκυνση- του χρέους.

Η αγωνία στις αγορές έχει κορυφωθεί μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί ενδεχόμενης αναδιάταξης (reprofiling) του ελληνικού χρέους. Σε έκθεση της, η Credit Suisse εκτιμά ότι η αναδιάταξη του χρέους είναι η πιθανότερη επιλογή βραχυχπρόθεσμα.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 1.350 μονάδες βάσης, νέο ιστορικό υψηλό, για να υποχωρήσει αργότερα ελαφρώς στις 1.346, από 1.288 στο άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο ξεπέρασε το 16,50% και συγκεκριμένα σκαρφάλωσε μέχρι το 16,59% από 15,98% νωρίτερα την Παρασκευή.

Η τιμή του έχει βουλιάξει στο 54% περίπου της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή αν ένας επενδυτής είχε δαπανήσει 100 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον συγκεκριμένο τίτλο όταν εκδόθηκε, αν ήθελε σήμερα να τον ρευστοποιήσει θα εισέπραττε 54 εκατ. ευρώ.

Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 25,33% από 24,80% στο άνοιγμα της αγοράς και η τιμή του διαμορφώνεται στο 72% περίπου της ονομαστικής αξίας.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου ενισχύθηκαν μέχρι τις 1.390 μονάδες περίπου. Ενδεικτικά αναφέρεται ακόμα ότι το 30ετές ομόλογο (λήξεως 20/09/2040) διαπραγματεύεται στο 47% περίπου της ονομαστικής του αξίας, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 10,70%.

Ανοδικά κινούνται τα επιτόκια και τα CDS και στις άλλες χώρες της ευρω-περιφέρειας.

Τα στελέχη της ΕΚΤ και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ακόμα και μίας ήπιας αναδιάρθρωσης, με τη μορφή της εθελοντικής συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Ο κ. Τρισέ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση του κρατικού χρέους.

Η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικά (και ιρλανδικά) ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει στα 139,6 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο η χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ είχε διαμορφωθεί σε 87,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 10 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αντλούν ρευστότητα με ενέχυρο έντοκα γραμμάτια ίση με τον μέσο όρο δανεισμού κατά το προηγούμενο τετράμηνο.

Στον αντίποδα, υπέρ μίας ήπιας αναδιάρθρωσης (reprofiling ή αναδιάταξη) τάσσονται η Γερμανία, το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση των Financial Times την Παρασκευή, η ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους θα ενεργοποιήσει πιστωτικό επεισόδιο (credit event), με αποτέλεσμα να πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι σε περίπτωση αναδιάταξης οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στο «C» (χρεωκοπία), με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ.

Υπολογίζεται ότι θέσεις σε CDS επί ελληνικού χρέους είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια και τα πιθανά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια, καθώς ενδέχεται η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους να θεωρηθεί ως μία «επιλεκτική χρεωκοπία» (selective default).

Η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα στην ΕΕ είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, για την περίοδο 2011 - 2014.

Η λύση αυτή κερδίζει έδαφος μετά την άρνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τα σχέδια «ήπιας αναδιάρθρωσης».

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Η Πρωτοβουλία ήταν μία συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2099, μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Τέτοια πακέτα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έλαβαν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Τα στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν ότι οι τράπεζες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Ασαφείς διατυπώσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο προσχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης

Το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM - θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2013) που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, δεν προβλέπει ξεκάθαρα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος στήριξης ή την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, στο προσχέδιο υπάρχουν ασαφείς διατυπώσεις και σε μια πρώτη ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αναμένεται» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αν χρειαστεί.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι μη δεσμευτικές και ασαφείς διατυπώσεις ενισχύουν αυτές τις φωνές που λένε ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέστειλε «προληπτική» επιστολή στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη με το προσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ακόμα να γίνουν οι αναγκαίες επαφές με στόχο την υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, όπως είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης Μέρκελ στο ζήτημα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου η πλειοψηφία υπέρ του ESM στην σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο δεν θεωρείται δεδομένη.

Για τους βουλευτές παίζει σημαντικό ρόλο τόσο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη, όσο και η διαβεβαίωση ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα.

Στις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ δεν διακρίνεται μια ενιαία στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίτερλε τάσσεται υπέρ μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει ακόμα και τον όρο. Επιφυλακτικός ως προς μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση είναι και ο
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πάντως αποφασισμένος να επιβάλλει τις γερμανικές θέσεις ως προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, διαφορετικά εκτιμάται ότι δεν θα συνυπογράψει τη σύσταση του ESM.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο ως 5,8%

Ολοταχώς πάνω από το 5% βαδίζουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν σήμερα επιτόκια στο 4,5% στις καταθέσεις προθεσμίας, ενώ οι προσφορές έχουν επεκταθεί και σε απλούς λογαριασμούς Ταμιευτηρίου.

Και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε ακόμα υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.

Ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αύξησε τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις προσφέροντας αποδόσεις 4,5% έως 4,65% (3μηνη και 12μηνη διάρκεια αντίστοιχα) ακόμη και για ποσά από 5.000 ευρώ.

Υψηλότερα επιτόκια, με απόδοση έως και 4,1% προσφέρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη 12μηνη κατάθεση προθεσμίας.

Αυξημένες αποδόσεις προσφέρει και η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες φτάνουν έως και το 5,80% σε ορισμένους μήνες. Στην κατάθεση «Μηνιαίο», το επιτόκιο διαμορφώνεται από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση 6 μηνών και από 2,70% έως 3,40% για 1 έτος. Στην 18μηνη κατάθεση «Δώρο Εθνικής» για τις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές), η απόδοση του προϊόντος είναι 5,80%.

Η Eurobank, ανέβασε τις αποδόσεις στην προθεσμιακή της κατάθεση «Step Up», προσφέροντας ετησιοποιημένες αποδόσεις είναι έως 3,20% για διάρκεια 3 μηνών, έως 3,30% για διάρκεια 6 μηνών και έως 3,79% για διάρκεια 12 μηνών.

Η Τράπεζα Κύπρου αύξησε στο 2,3% το επιτόκιο το πρώτο τρίμηνο και στο δεύτερο τρίμηνο σε 4,50%. Το μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο στο τέλος του εξαμήνου διαμορφώνεται σε 3,40%, στον λογαριασμό Plus. Στο λογαριασμό REFLEX (προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών, της οποίας το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίμηνο), το επιτόκιο κλιμακώνεται ως εξής: για το 1ο τρίμηνο 3,25% για το 2ο τρίμηνο 3,50% , για το 3ο τρίμηνο 3,75% και για το 4ο τρίμηνο 4,00%.

Υψηλές αποδόσεις έως 4,1% υπό προϋποθέσεις προσφέρει με τη σειρά της και η ΑΤΕBank. Ο λογαριασμός «ΑΤΕ Διπλασιάζω», έχει προκαθορισμένο εισαγωγικό επιτόκιο το οποίο μπορεί δύναται να διπλασιαστεί στη λήξη της χρονικής διάρκειας της κατάθεσης.

Η Proton Bank, στον λογαριασμό «Proton Best» προσφέρει επιτόκιο από 4,80% έως 4,95%, ανάλογα με τη διάρκεια που θα επιλέξει ο καταθέτης.

Η FBBank στην προθεσμιακή κατάθεση «PLUS BONUS» προσφέρει ετήσια μικτή απόδοση 4,815%.

Η Alpha Bank στο λογαριασμό Alpha μηνιαία πρόοδος προσφέρει επιτόκιο στην 18μηνη κατάθεση που ξεκινά από το 2.9% και αυξάνεται στο 4,5%.

Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα επιτόκια καταθέσεων έως και 0,35%, στον τρεχούμενο λογαριασμό Cash Manager, Winbank Direct, του Ταμιευτηρίου Πολυτέκνων σε όλες τις κλίμακες.

H Marfin Egnatia Bank αύξησε τα επιτόκια σε όλα τα καταθετικά προϊόντα που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,25%

Η Τ Bank αύξησε στο 5,5% το επιτόκιο στον λογαριασμό μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων (για ποσά ως 5.000 ευρώ) και στον λογαριασμό Τ Απόδοση (ποσά ως 3.000 ευρώ) στο 3%.

Η Millennium bank αύξησε κατά 0,25 τα επιτόκια στους λογαριασμούς κατάθεσης: Αποταμιευτικός Ευρωπαϊκός, Συνεργάτης και στο λογαριασμό με προειδοποίηση 35 ημερών.

Π. Τόμσεν: Οχι σε μείωση μισθών, συντάξεων, νέους φόρους

Με την φράση «πιάσαμε τα φρούτα που ήταν χαμηλά στο δέντρο και πλέον δεν έχουμε εύκολα φρούτα» ο επικεφαλής του ΔΝΤ της τρόικας στην Ελλάδα Π. Τόμπσεν, έδωσε το στίγμα της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.


Τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στον δημόσιο τομέα. Επίσης τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα φορολογική επιβάρυνση, αλλά και ούτε άλλες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου εάν δεν έχουνε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το έλλειμμα θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή γύρω στο 10%. Δεν πρόκειται να πέσει πιο κάτω».

Αιχμή άφησε και εναντίον όλων εκείνων που θεωρούν πως το πρόγραμμα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να υπάρχει ύφεση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα χωρίς να υπάρξει ύφεση».

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012. «Πιστεύω πως με την επακόλουθη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τώρα με τη σαφήνεια για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τα spreads θα αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί από τον επόμενο χρόνο», δήλωσε, συμπληρώνοντας επίσης πως το γεγονός ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα αντικατοπτρίζει εξελίξεις που συμβαίνουν εκτός Ελλάδος». Τέλος, αναφερόμενος στην πρόβλεψή του για το ύψος της ύφεσης το 2011, τόνισε ότι αυτή θα κινηθεί στο 3,5%.

Γιούνκερ: «Η αλληλεγγύη έχει τα όριά της»

«Η αλληλεγγύη έχει τα όριά της» προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια στιγμή που ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία, Όλι Ρεν, διαπίστωνε «μεταρρυθμιστική κόπωση» στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση δεν θα αποτελεί μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Κατά τον κ. Γιούνκερ μια επιμήκυνση της αποπληρωμής θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου και ο ίδιος προειδοποιεί ότι «ουδείς στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί στην ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει πρόσθετες προσπάθειες και περισσότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις».

Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για διάθεση ρευστότητας, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το σχόλιο έγινε μετά τη δήλωση του Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι η αναδιάρθρωση θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για διάθεση ρευστότητας.

«Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την αποδεκτικότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο κ. Σταρκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης.

«Δεν κατανοώ όσους διαβλέπουν δήθεν μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν έδειξε τέτοια αποφασιστικότητα και τόσο ισχυρή πολιτική βούληση για να προωθηθούν αλλαγές που εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε να είχαν γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενναίες αποκρατικοποιήσεις ή μπλοκάρεται η πέμπτη δόση, ξεκαθαρίζει η τρόικα

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» λειτουργεί πια το υπουργείο Οικονομικών, με την τρόικα να ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για τολμηρές αποκρατικοποίησεις, συνδέοντας ευθέως το θέμα με την αποταμίευση της πέμπτης δόσης και τις Βρυξέλλες να υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο πως οι όποιες αποφάσεις γα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την πορεία του προγράμματος και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα σύνθετα ζητήματα που αφορούν στην πώληση συμμετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ αλλά και την οριστικοποίηση της παραχώρησης επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ, εξετάστηκαν, όπως αναφέρει το Βήμα, το απόγευμα της Τετάρτης σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή και του Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ.Χριστοδουλάκης.

Η τρόικα ζητά λεπτομερές σχέδιο ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2012, που στοχεύουν σε 15 δισ. ευρώ. Υπό ασφυκτική πίεση, η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι με διαδικασίες επείγοντος.

Πρώτη προτεραιότητα την πώληση των μεριδίων του δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΠΑ σχέδια και η εξεύρεση λύσης για το Καζίνο της Πάρνηθας όπου ανέκυψε απρόσμενη εμπλοκή.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται η ανακοίνωση συμβούλου για την οργάνωση της διαδικασίας των συμβάσεων παραχώρησης για περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια με σκοπό να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση των εισηγμένων εταιρειών.

Σχετικά με τον ΟΤΕ, οι συζητήσεις για την παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 10% στην Deutsche Telekom βρίσκονται στην τελική ευθεία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική εταιρεία πιέζει για σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (άρση μονιμότητας ή και μετατάξεις) ενόψει της συνάντησης με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του μήνα για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Για τη ΔΕΠΑ, το «αγκάθι» είναι η option που έχει η ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% αλλά και ο αναγκαίος διαχωρισμός ανάμεσα στη ΔΕΠΑ που έχει το εμπορικό κομμάτι, και τον ΔΕΣΦΑ τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η ώριμη αποκρατικοποίηση του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας έγινε ξαφνικά γρίφος: Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι οι πιστωτές μετοχοποιούν δάνεια στη Regency Entertainment (Καζίνο Πάρνηθας, Καζίνο Θεσσαλονίκης και Ξενοδοχείο Hyatt) και αποκτούν τον έλεγχό της από τη BC Partners, που περιορίζει τη συμμετοχή της στο 15%.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο περιλαμβάνει τη μετατροπή χρέους σε μετοχές, καθώς δεν πληρούνται πλέον οι όροι εξυπηρέτησης δανείων ύψους 680 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο συντόνισαν η Deutsche Bank και η Park Square Capital, παρουσιάστηκε στους πιστωτές σε συνάντηση στο Λονδίνο την Τρίτη. Η Regency Entertainment ελέγχει το 70% της Athens Resort Casino (το υπόλοιπο 30% το έχει η Ελλάκτωρ) η οποία κατέχει το 51% του Καζίνο της Πάρνηθας και η εξέλιξη περιπλέκει την αποκρατικοποίηση του 49% που προετοίμαζε η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη για την ευαίσθητη αυτή πολιτική εγκρίθηκαν από Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) η οποία έχει συλλογικά την ευθύνη για την προώθηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Οι αποφάσεις αφορούν στα εξής:

Οργανισμός Προγνώσεων Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ): Για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το Δημόσιο, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.

Κρατικά Λαχεία: Για την εισφορά σε εταιρεία που θα συσταθεί των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των κρατικών λαχείων, καθώς και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.

Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΔΙΕ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και Credit Agricole CIB.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ):
Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου στην ΕΛΒΟ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Societe Generale - Γενική Finance ΑΕ.

Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης με τις εταιρίες ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, καθώς και τυχόν λοιπά δικαιώματα που θα προκύψουν από την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης από το Δημόσιο επί λοιπών αυτοκινητοδρόμων και μεταφορικών υποδομών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων επί της Εγνατίας Οδού, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank PLC.
Κοίτασμα Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» : Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου σε εταιρία στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE.

Φάσμα Συχνοτήτων: Για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του φάσματος συχνοτήτων, επιλέγονται οι τεχνικοί σύμβουλοι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.

Ακίνητα: Για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε ακίνητα, αποφασίστηκε να συσταθούν μία ή περισσότερες εταιρίες, στις οποίες θα εισφερθούν τα δικαιώματα επί ακινήτων, να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα και εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης τους από τις εταιρείες αυτές, καθώς και από τις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου.
Το έργο αυτό θα συμπεριλάβει την καταγραφή, αποτύπωση και καταμέτρηση των ακινήτων των Υπουργείων και εποπτευομένων φορέων τους, τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού και νομικού τους καθεστώτος, καθώς και τις επιτρεπόμενες και επιθυμητές χρήσεις, όπως επίσης και προσδιορισμό του χρονικού ορίζοντα και των προϋποθέσεων (περιλαμβανομένων τυχόν θεσμικών παρεμβάσεων), προκειμένου να καταστούν ώριμα προς αξιοποίηση.
Για το σκοπό αυτό, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α. Ε., Alpha Bank ΑΕ, Eurobank EFG Equities Α. Ε., Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΤΕ, Τράπεζα Αττικής ΑΕ και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. Συντονίστρια του έργου θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.
Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα έργα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παρακάτω:

Ελληνικό ΑΕ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του ακινήτου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Αθηνών στο Ελληνικό, έχουν επιλεγεί οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Citigroup Global Markets Limited και Τράπεζα Πειραιώς Α. Ε. και ο τεχνικός σύμβουλος Barcelona Strategical Urban Systems, ΑΙΕ.
Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την είσοδο ιδιωτών στις εξής επιχειρήσεις:

Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ):
Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αναδιάρθρωσης του ομίλου εταιριών του ΟΣΕ καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το Δημόσιο την PWC.
Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) : Το Δημόσιο έχει προσλάβει τις τράπεζες UBS, Rothschild και Alpha Bank ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρίας κυριότητάς του σε ιδιώτες επενδυτές.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου στην ΕΑΣ, ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η KMPG.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ): Το Δημόσιο έχει αναθέσει στη Lazard το ρόλο του χρηματοοικονομικού του συμβούλου για το διαχωρισμό των εμπορικών από τις λοιπές δραστηριότητες του ΤΔΠ και την αξιοποίησή τους.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) : Το Δημόσιο έχει προσλάβει την ΒΝΡ Paribas και την Εθνική Τράπεζα ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης διαχείρισης αεροδρομίου, καθώς και την πώληση ποσοστού των μετοχών που κατέχει.

Τέσσερα Αεροσκάφη AIRBUS: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση 4 αεροσκαφών Airbus Α340 με χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το Δημόσιο τη Lazard.

«Ναι» από ΝΔ και ΛΑΟΣ στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο

Ψηφίστηκε κατ' άρθρον, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Αν και επί της αρχής η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο, επί των άρθρων ψηφίστηκαν επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων εκείνη για την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο.

Η διάταξη υπερψηφίστηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΛΑΟΣ.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε δημιουργηθεί ζήτημα στη ΝΔ, η οποία αρχικώς εμφανιζόταν να καταψηφίζει την εν λόγω ρύθμιση, αλλά τελικώς ξεκαθάρισε ότι θα την στηρίξει.

«Η αύξηση αυτή του ωραρίου ισοδυναμεί με ένα παραγόμενο έργο που για να αποδοθεί θα έπρεπε να προσληφθούν 46.000 εργαζόμενοι» επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Δημόσιο τέλος για 150.000 δημοσίους υπαλλήλους

Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο άνοιξε πριν από λίγο, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου.
Στα επόμενα 4 χρόνια θα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημ.υπαλλήλων κατά 150.000 όπως είπε ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και τη μέθοδο των απολύσεων : '' Οταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας'' ήταν τα λόγια του.
Μάλιστα ο κ.Παπακωσταντίνου, υπαινίχθηκε και νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων κάνοντας λόγο για ΝΕΟ εξορθολογισμό στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου.
Ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει να φέρει τις επόμενες ημέρες νέα μέτρα μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων, ύψους 6 δις ευρώ, τα διπλάσια δηλαδή από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει.

''Ενα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί'' δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου που απέκλεισε ξανά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης.
Ο Γ.Παπακωσταντίνου εξέπληξε τους πάντες λέγοντας πως είναι πρόθυμος να εντάξει στο οικονομικό πρόγραμμα προτάσεις της Ν.Δ ανοίγοντας έτσι διάπλατα όχι απλά χώρο για συναίνεση αλλά και για συνεργασία : ''Οσα σας περιέγραψα δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.Στο πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τη ΝΔ σε διάλογο, οι Ελληνες πολίτες ζητούν μια ευρύτερη συμπαράταξη''.

Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο - Από που θα αρχίσουν

Από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα θα πρέπει ν' αρχίσουν ν' ανησυχούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα.
'Ηδη, σε 2 υπουργεία θα ανακοινωθούν συγχωνεύσεις οργανισμών οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε απολύσεις!

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει οτι συγχωνεύονται 4 οργανισμοί του υπουργείου σε έναν!

Πρόκειται για τους:

ΕΘΙΑΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΑ
ΟΠΕΓΕΠΕΠ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Αυτό όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου θα οδηγήσει σε μειώσεις θέσεων εργασίας και κατ' επέκτασιν σε απολύσεις.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο υπουργείο Υποδομών. Εκεί, θα ανακοινωθεί μείωση κατά 40% των διεθύνσεων του υπουργείου στον τομέα των κατασκευαστικών έργων.

Αυτό σημαίνει οτι ΟΣΚ, ΟΕΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ θα γίνουν ένας φορέας που θα ασχολείται με τα κακαστευαστικά έργα του δημοσίου με πολύ λγιότερους υπαλλήλους!

Το σύνθημα για απολύσεις έδωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ.

Στα επόμενα 4 χρόνια θα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημ.υπαλλήλων κατά 150.000 όπως είπε ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και τη μέθοδο των απολύσεων : '' Οταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας'' ήταν τα λόγια του.

Κλείδωσαν τα σκληρότερα μέτρα ενός δισ ευρώ κάθε μήνα

Οι τελευταίες διορθώσεις στο μεσοπρόθεσμο βρέθηκαν επί τάπητος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από τον ίδιο, τον υπουργό Οικονομικών και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο, ο ρόλος του οποίου φαίνεται πως αναβαθμίζεται πλέον.

Για τη συνάντηση αυτή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι μόνες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι πως συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο σκληρά μέτρα από κάθε άλλη φορά.

Τα σκληρά μέτρα που περιέχονται σε αυτό θα παρουσιαστουν προς έγκριση πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά, πιθανότατα την Τρίτη, θα γίνουν οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρέπει να βρίσκουν 1 δισ το μήνα


Ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εξοικονομεί το κράτος μέσω ενός έκτακτου προγράμματος σκληρής λιτότητας.
Το «μενού» των έκτακτων φετινών μέτρων περιλαμβάνει εκτός από το «λουκέτο» σε δεκάδες δημοσίους οργανισμούς, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές.
Μέσω αυτού του σχεδίου θα «κοπούν» περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός, μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,4%.
Συγκεκριμένα, στο «πακέτο» αυτό -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

- μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας και έργου που λήγουν, καθώς και "πάγωμα" προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο.

- Κατάργηση (αν και το σχετικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί εδώ και 18 μήνες, έδινε όμως την εντύπωση ότι είχε φρακάρει) για δεκάδες ξεχασμένους και άνευ αντικειμένου φορείς, από τους συνολικά 1601 οργανισμούς του δημοσίου. Αρχή θα γίνει με όσους εξ αυτών αλληλο-επικαλύπτονται, ανάμεσά τους και δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα με παρεμφερές αντικείμενο (πχ απασχόληση, μεταλλουργία, κατεργασία δέρματος και υφασμάτων κλπ). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για κατάργηση ή μη δεκάδων άλλων φορέων, από το 2012 και μετά.

- εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν αλλού, θα απολύονται. Η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών

- πώληση συμμετοχών του δημοσίου, εντός του έτους ακόμη και, σε εισηγμένες –και όχι μόνον- εταιρίες, με πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.

Εξετάζεται να ισχύσει από φέτος το εισοδηματικό κριτήριο, (ενώ δεν αποκλείεται να συνυπολογίζεται ακόμα και η πραγματική ή τεκμαρτή περιουσία) για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων και επιδομάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και ποιες φοροαπαλλαγές θα χάσουν χιλιάδες πολίτες, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ξεμένουν κι από αποθεματικά τα Ταμεία

Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται τα ταμεία, τα οποία ελλείψει εσόδων, τρώνε από τα έτοιμα. Έτσι, η περιουσία των ταμείων που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε σχεδόν αναξιοποίητη, πλέον χρησιμοποιείται για την καταβολή των συντάξεων, είτε με άμεση ρευστοποίηση ή μέσω δανεισμού, με repos, όπως στην περίπτωση του ΙΚΑ. Υπολογίζεται πως μέσα στο 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ «χάθηκαν» από την περιουσία του ΙΚΑ, ενώ και ο ΟΑΕΕ από περιουσία, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2009 (στοιχεία στο www.periousia.gr), στο τέλος του 2010 διέθετε μόλις 213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν σε 80 ακίνητα ανά την Ελλάδα. (πηγή:www.capital.gr)


Το θέμα, απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των προεδρείων των κοινωνικών εταίρων.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε πως εξαιτίας της καθίζησης των εσόδων κατά 16,5% (ανάγκασε το ΙΚΑ να εκταμιεύσει από το πρώτο δίμηνο του έτους το 33% της ετήσιας πίστωσής του και τον ΟΑΕΕ το 39%), για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους που ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ ετησίως, θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις και ανακυκλούμενα δανεικά. Όσο για τη δυνατότητα περαιτέρω εκποίησης της κινητής περιουσίας, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αυτό δεν είναι εύκολο, αφού η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΙΚΑ φαίνεται να μην μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων λογιστικών απωλειών ύψους 1 δισ., από τις επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία και ομόλογα.

Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε η διοίκηση του ΙΚΑ στη Βουλή, η αξία των μετοχών του ΙΚΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώθηκε το 2010 σε 451,2 εκατ. ευρώ, έναντι 688,6 εκατ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 237 εκατ. ευρώ.

Η αξία των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,48 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 580 εκατ. ευρώ, ενώ και η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 κατά 185 εκατ. ευρώ περίπου.

Αλλά και ο ΟΑΕΕ, μέσα σε 16 μήνες, από τον Αύγουστο του 2009 έως το τέλος του 2010, κατά τους οποίους η αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας έτρεχε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η έλλειψη ρευστότητας έπνιγε τους ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, έχασε σημαντικό μέρος από τη λογιστική αξία της περιουσίας του, αναγκάστηκε όμως και να πουλήσει «τα ασημικά του», ρευστοποιώντας κυρίως ομόλογα. Έτσι, η περιουσία του σε ομόλογα από 247,1 εκατ. ευρώ, μειώθηκε κατά 73,69%, κατρακυλώντας στα 65 εκατ. ευρώ. Αλλά και η αξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 52,07%, καθώς στο τέλος Αυγούστου του 2009 διέθετε μετοχές αξίας 139,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του προηγούμενου χρόνου μόλις 67 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, εντάσσεται και η προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου για συμμετοχή στη ρύθμιση χρεών, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα των ταμείων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, πως η ρύθμιση γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, με το πιστόλι στον κρόταφο των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, για να είναι ανεκτή ως έσχατη λύση, η τελευταία ευέλικτη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, θα πρέπει να συνυπάρχει και με την πρόβλεψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, στην περίπτωση που παραβιαστεί και αυτή η ρύθμιση.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, επεσήμανε πως θα υπάρξει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ταμείων και το μέλλον των συντάξεων αν φτάσει στο 40% με 45% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν εισφορές (σήμερα είναι περίπου 33%). Ωστόσο διαφώνησε με τις κατασχέσεις ως μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Όσον αφορά στο θέμα της περιουσίας, νωρίτερα, ο κ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η τεράστια επιρροή του George Soros στα μεγάλα ΜΜΕ

Όταν ο φιλελεύθερος επενδυτής George Soros χάρισε $1.8 εκατομμύρια στο National Public Radio (NPR), προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση, η οποία μάλιστα απείλησε τη κρατική χρηματοδότηση του NPR. Η κίνηση του όμως αυτή, απλά συμπληρώνει τη τεράστια επιρροή που ήδη ασκεί ο δισεκατομμυριούχος σε όλα τα συμβατικά ΜΜΕ.
Ο Soros ξόδεψε περί τα $27 δισ. για να ηττηθεί ο Μπους το 2004, και έχει ισχυρούς δεσμούς με περίπου 30 ειδησεογραφικά μέσα, μεταξύ των οποίων είναι και οι New York Times, Washington Post, Associated Press, NBC και ABC.
Επιφανείς δημοσιογράφοι, όπως η Christiane Amanpoure του ABC, και άλλοι, συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια που εισπράττουν τα μετρητά του Soros. Κι αυτό συμβαίνει παρά τη σαφή ηθική δεοντολογία της Ένωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων που μεταξύ άλλων επιβάλλει την «αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων». Πρόσφατα, το κέντρο Media Research Center Business & Media Institute ξεκίνησε έρευνα για την επίδραση του George Soros στα ΜΜΕ.
Το νέο ειδησεογραφικό μέσο ProPublica που εξειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, και που πρόσφατα κέρδισε για δεύτερη φορά βραβείο Pulitzer, εισέπραξε πολλά εκατομμύρια από το ίδρυμα Sandler, ώστε «να ενισχυθεί «η προοδευτική του υποδομή», όπου «προοδευτική» σημαίνει «πολύ φιλελεύθερη». Το 2010 εισέπραξε επιχορήγηση $125.000 (για κάθε έτος), από το Open Society Foundation (OSF). Αν αναρωτιέστε ποιος κρύβεται πίσω απ όλα αυτά, το OSF έχει ως ιστότοπο το www.soros.org. Πρόκειται για ένα δίκτυο περισσότερων από 30 διεθνή ιδρύματα, που χρηματοδοτεί ο Soros, έχοντας ήδη προσφέρει πάνω από $8 δισ.
Τα ρεπορτάζ του ProPublica είναι εξαιρετικά και γράφονται από κορυφαίους δημοσιογράφους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εργαστεί για τα μεγαλύτερα μέσα στης Αμερικής. Τα θέματα όμως που διαπραγματεύονται είναι συνήθως «αριστερίστικα». Ο κατάλογος των μεγάλων τους ρεπορτάζ έχει να κάνει κυρίως με επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εταιριών, εταιριών ενέργειας, τη βιομηχανία της υγείας, την ιδιωτική παιδεία, κλπ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και κάποια άλλα που επιτίθενται εναντίον του στρατού, ή που έχουν να κάνουν με τη φυλακή του Guantanamo, τότε μιλάμε για την απόλυτη δημοσιογραφική φαντασίωση: Τεράστιο προϋπολογισμό, πολλούς ειδησεογραφικούς εταίρους, και μια φιλελεύθερη ατζέντα που δεν γνωρίζει καθόλου όρια από πλευράς των διαφημιστών.
Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ουδέτεροι. Οι περισσότεροι κατακρίνουν την ανάμιξη του χρήματος στη πολιτική. Είναι συνηθισμένο να ακούμε από πλευράς αριστερών, τη κατηγορία ότι οι συντηρητικοί έχουν όλοι εξαγοραστεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ όμως δεν βλέπουμε κανέναν δημοσιογράφο να ανησυχεί για τη προέλευση των χρημάτων του.
Ο συγγραφέας ενός βιβλίου περί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας Fred Brown, σημειώνει πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια αναφορικά με τις διασυνδέσεις τους, και να είναι ειλικρινείς για τις σχέσεις τους με όσους τους χρηματοδοτούν.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει. Για παράδειγμα, το βιογραφικό της
Christiane Amanpoure αναφέρει πολλά για τη μακροχρόνια καριέρα της, το χρόνο που εργάστηκε στο CNN, τα βραβεία που της απονεμήθηκαν, κλπ. Δεν αναφέρει όμως τις σχέσεις της με το Center for Public Integrity, που χρηματοδοτεί ο … Soros.
Αν οι δημοσιογράφοι ήταν πιο ειλικρινείς, θα έπρεπε να παραδεχτούν τις σχέσεις που έχουν με ομάδες οι οποίες προωθούν μια φιλελεύθερη ατζέντα, οι περισσότερες από τις οποίες χρηματοδοτούνται από τον ακραία φιλελεύθερο George Soros. Επομένως, επειδή κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, ας μη περιμένουμε να δούμε διαφάνεια…

Γιατί επιχειρηματίες αποφεύγουν τελευταία…βουλευτές

Δεν θεωρείται ΤΟ μυστικό… στους κύκλους των μυημένων στην εκλογική διαδικασία, αλλά αποτελεί «καμπανάκι» για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πότε μια κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές. Το περιβόητο αυτό μυστικό είναι η χρηματοδότηση των πολιτικών και των κομμάτων, όχι βέβαια μέσω φανερών διαδικασιών αλλά αυτό που λέμε, χρηματοδότηση κάτω από το τραπέζι. Βέβαια, μη βρεθεί κανείς από τους αναγνώστες μας και σχολιάσει πως δεν το γνώριζε ή δείξει έκπληκτος διότι θα δείξει ασχετοσύνη…
Έτσι, λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσουμε τους απανταχού υποψηφίους, ενδιαφερόμενους νυν και πρώην βουλευτές ότι το «μαγαζί» άνοιξε και σας…περιμένουνε!!! Όπως πληροφορηθήκαμε, «γνωστοί» επιχειρηματίες δέχθηκαν οχλήσεις από νυν κυβερνητικούς βουλευτές για χρηματοδότηση της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ένας μάλιστα κορυφαίος υπουργός ενημέρωσε σχετικά τον φίλο του, αλλά όπως μάθαμε του ζήτησε να «εξυπηρετήσει» και έναν άλλο…! Άλλωστε είναι σαφές πως το…παγκάρι έχει στερέψει, έτσι ώστε τώρα στα δύσκολα θα φανούν και οι φίλοι…! Σημασία έχει ότι από αυτές τις «λεπτομέρειες» βγάζουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας…

O Xριστοφοράκος στο Κορακοχώρι και το ίδρυμα του Σπύρου Σημίτη!

Να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος μετά τις δηλώσεις του υπουργού της Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη.
Όπως ανέφερε, σήμερα ξεκινάει η διαδικασία γι� αυτό, με αποδεικτικά στοιχεία τα όσα είπε ο κ. Καστανίδης. «Είπε ότι πιεζόταν από τον Κ. Σημίτη ώστε να μην ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες» σημείωσε.
Ο κ. Καμένος, ο οποίος κατέθεσε αυτόνομο πόρισμα για την υπόθεση Siemensπρόσθεσε: «Είναι η ώρα να ανοίξουν τα στόματα, να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοί ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, από ποιούς πήραν εντολές και γιατί. Γιατί, αν μελετήσετε το πόρισμα, περιέχει τις εταιρείες για την περίπτωση των υποβρυχίων, θα βρείτε τροφοδότες λογαριασμούς που πλήρωσαν τα Λέοπαρντ, διαδρομές χρημάτων με ενδιάμεσους, οι οποίοι κανόνιζαν το σύνολο των υποθέσεων που απασχόλησαν τη Μεταπολίτευση».
Ακόμη ανέφερε ότι πλέον έχουμε τις αποδείξεις πως ήταν αλήθεια αυτά που έλεγε ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος προσγειωνόταν στο Κορακοχώρι Ηλείας για να συναντήσει τον κ. Σημίτη το 2003, πριν υπογραφούν οι συμβάσεις.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε με τον αδερφό του Σπύρο Σημίτη από το ίδρυμα Ρόζενμπεργκ και αυτό χρηματοδοτείτο από τα μαύρα ταμεία της Siemens«Να πώς είναι το σύστημα της διαπλοκής και από ποιους κατευθύνεται» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο Π. Καμμένος είπε ότι εκτός από τα πολιτικά «CDS» υπάρχουν τα οικονομικά, «που λήγουν στις 22 Μαίου» και πρέπει να μαθευτεί ποιοι τα πήραν, πού τα πούλησαν, ποιος είναι από πίσω και ποιος θα εισπράξει τα 27 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μεταξύ και Χάρης Καστανίδης έσπασε μετά από 15 χρόνια τη σιωπή του και άφησε να εννοηθεί ότι ο Σημίτης δεν απέιχε από τον χαρακτηρισμό "Αρχιερέας της Διαπλοκής" που του είχε απονεμηθεί από τον Καραμανλή>
Σκληρή απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση της Siemens (δείτε βίντεο).

«Δεν έχω μιλήσει 15 χρόνια τώρα για την παραίτησή μου το 1997, αλλά τώρα αισθάνομαι βαριά ευθύνη να... μιλήσω όπως πιστεύω. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού, ένιωσα ότι μπορώ να αποδεσμευτώ από την ηθική μου υποχρέωσή να μην δημοσιοποιήσω την αλληλογραφία εκείνης της περιόδου», είπε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην αλληλογραφία που είχε ο ίδιος με τον πρώην Πρωθυπουργό την περίοδο υπογραφής των προγραμματικών συμφωνιών του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία Siemens. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ήδη από το 1996, και μετά από πρόταση του κ. Καστανίδη, αποφασίστηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προέβλεπε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα αποφάσιζε για όλες τις προμήθειες του Δημοσίου. «Τότε χάρηκα», είπε ο κ. Καστανίδης, «που έγινε δεκτή η πρότασή μου για να αποκοπεί επιτέλους ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματιών» και συνέχισε, εξηγώντας ότι προχώρησε στη δημιουργία μίας επιτροπής, η οποία προετοίμασε το νομοσχέδιο.
Τον Ιανουάριο του 1997 όμως, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, ο τότε Πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία πρότεινε το θέμα να καθυστερήσει, προκειμένου να γίνει με περισσότερη διαφάνεια και για τον λόγο αυτό, ζήτησε την επεξεργασία του από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Λίγους μήνες αργότερα και όσο ο κ. Καστανίδης απουσίαζε σε ταξίδι στις ΗΠΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει το εν λόγω νομοσχέδιο, με το οποίο το θέμα των προμηθειών του Δημοσίου θα ανετίθετο σε ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Καστανίδης τότε απέστειλε σειρά επιστολών στον πρώην Πρωθυπουργό, με τις οποίες εξηγούσε τη σημασία ψήφισης του νομοσχεδίου, στις οποίες, όμως, δεν πήρε καμία απάντηση. Το θέμα τελικά έκλεισε με την παραίτηση του κ. Καστανίδη τον Αύγουστο του 1997.

«Δεν είναι τυχαία τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Σηματοδοτούν μία κρίσιμη καμπή. Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου, αν τότε είχαμε δεχτεί μία διαφορετική λειτουργία για τις προμήθειες του Δημοσίου. Δεν το κάναμε και οι συνέπειες ήταν μοιραίες» κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Σε ό, τι αφορά την επιστροφή του στην κυβέρνηση Σημίτη το 2003, ο κ. Καστανίδης είπε: «Επανήλθα έξι χρόνια μετά γιατί ο Πρωθυπουργός μου το ζήτησε μετ’ επιτάσεως, για να βοηθήσω και γιατί έχω αφοσίωση πρώτα στη χώρα μου και μετά στο κόμμα μου».
«Φωτογράφισε» τον Άκη

Αίσθηση, πάντως, έκαναν και τα όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων από τη Βουλή: «Το μαύρο χρήμα και η δωροδοκία δεν υπάγονται στα υπουργικά καθήκοντα και επομένως γι' αυτά δεν ισχύουν οι σύντομες παραγραφές και επιπλέον τα θέματα αυτά πρέπει να εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο περίεργος ρόλος του Τάσου Τέλλογλου

ΑΠΟΔΟΜΗΣΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΗ!
Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ


Ιδανικός μάρτυρας για να βγάλει λάδι τον Άκη.

Το ίδιο έκανε και σε άλλες παλαιότερες περιπτώσεις με αποκαλύψεις τις οποίες ξεκίνησε (Siemens), όταν όμως ήρθε η κρίσιμη ώρα, αποδόμησε ο ίδιος τα στοιχεία που είχε βγάλει! Έχει μια τάση αυτοκαταστροφής ο Τέλλογλου.

Δεν θέλουμε να πάει αλλού το μυαλό μας, η στροφή του όμως κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική επιτροπή για τα υποβρύχια, μας βάζει σε περίεργες σκέψεις. Για τον ίδιο φυσικά. Και όχι για το συγκρότημα που έργάζεται... 

Τελεσίγραφο για μέτρα 7 δισ. ευρώ

Τελεσίγραφο, ώστε να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 7 δισ. ευρώ φέτος και να προχωρήσει σε τολμηρές αποκρατικοποιήσεις άμεσα, επέδωσε χθες η Ευρωζώνη στην κυβέρνηση, περιγράφοντας επί της ουσίας τους όρους για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου και της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για το 2012-2013. Ηδη, με την εαρινή έκθεσή της, που συντάχθηκε πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα θα μειωνόταν μόλις στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος, αντί του 7,5% που είναι ο στόχος του Μνημονίου, δηλαδή προέβλεπε μια απόκλιση 5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή αναθεωρήθηκε επί τα χείρω τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας την απόκλιση στα 7 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», δήλωσε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε πολύωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι ο υπουργός να μεταβεί στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας στα χέρια του μία κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα, ώστε να τα παρουσιάσει στους ομολόγους του.

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρώ»

Αναλυτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τίτλο «Προσβλητικό να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση. Αλλά η Ελλάδα δεν θα προδώσει ποτέ το Ευρώ», φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα». Στην αρχική ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου, αν η αίσθηση, στην παρούσα φάση, είναι ίδια με όταν σε σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απαντά: «δεν θα έλεγα ένα πιστόλι στο κεφάλι, αλλά μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική. Βρισκόμαστε, βέβαια, ακόμη στο ένα τρίτο της πορείας, πέρασε μόνον ο πρώτος από τα τρία χρόνια του προγράμματος εξυγίανσής μας. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί: υποφέρει και δεν μπορεί, ακόμη, να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο».

Σχετικά με την δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτει: «είχαμε κάνει κάποιες προβλέψεις. Μεταξύ αυτών, μια ύφεση του 4%. Αλλά προέκυψε σοβαρότερη, που καθυστέρησε την μείωση του ελλείμματος. Παρά ταύτα, μειώθηκε κατά 5%, κάτι το τεράστιο, που ξεπερνά κάθε σχετική παράμετρο. Αναμορφώσαμε τον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, μειώσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τον αριθμό των περιφερειών, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, από έξι χιλιάδες έγιναν δυο χιλιάδες, ανοίξαμε τα επαγγέλματα, πετύχαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, δημοσιοποιήσαμε στο διαδίκτυο κάθε ευρώ που ξοδεύεται από την κυβέρνηση, κάναμε επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και έχουμε ένα εύρωστο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την χρήση της δημόσιας περιουσίας. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, το χρέος που κληρονομήσαμε παραμένει πολύ υψηλό και θα χρειασθεί χρόνος. Οι αγορές δείχνουν σκεπτικισμό, έχουν καεί από την κρίση του 2008, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα: αυτό, είχε αρνητικές συνέπειες για μας, όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για πρώτη φορά, επίσης, όλα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, όπου, στο ενιαίο νόμισμα, δεν αναλογεί μια κοινή οικονομική πολιτική. Πρόκειται για μια γη του άγνωστου: πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε σε άλλες διορθώσεις, τόσο από μέρους μας όσο και από την Ευρώπη και θα το δούμε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

«Θα καταφέρετε να εγκρίνετε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και γιατί περιμένατε ένα χρόνο για να το παρουσιάσετε;», ρωτά ο δημοσιογράφος της «Κορριέρε». «Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα», απαντά ο πρωθυπουργός, και στην συνέχεια εξηγεί: «τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα».

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη στάση της χώρας, για το άμεσο μέλλον (σενάρια αναδιάρθρωσης ή αποχώρησης από το Ευρώ, στα οποία κάνει αναφορά η εφημερίδα του Μιλάνου), ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει: «τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο. Κάθε λεπτομέρεια, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε μέρα, κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή. Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη».

«Θα ήσασταν διατεθειμένοι, όπως ζητούν κάποιοι, να προσφέρετε τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφαλίσεις προς εγγύηση του νέου δανείου εξήντα δισεκατομμυρίων που λέγεται ότι διαπραγματεύεσθε;», ρωτά ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: «όπως είπα, όλοι νόμιζαν ότι το 2012, θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στην αγορά. Τώρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κλίματος, των υψηλών σπρεντ, αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν, και, κατά συνέπεια, θα χρειασθούμε νέες βοήθειες. Εγώ ελπίζω αυτό να μην συμβεί, ότι θα μπορέσουμε, μερικώς, τουλάχιστο, να βγούμε στις αγορές, από την στιγμή που το 2012 θα έχουμε κάποια επιπλέον αποθέματα. Θα δούμε: δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κάποιες χώρες είπαν ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια συμβουλή, αλλά δεν είναι σαφές, στην ουσία, τι σημαίνει. Ή κανείς ιδιωτικοποιεί, ή προχωρεί σε σύμφυτες παρεμβάσεις. Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο στο πολύ σημαντικό για μας. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει στην «Κορριέρε» ότι «άκουσε μόνο εξαιρετικά πράγματα για τον Ντράγκι. Οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να τον στηρίξει».

Όταν ο Ιταλός δημοσιογράφος υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι «ήταν ο πρώτος πολιτικός που έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, λέγοντας αλήθειες που ενόχλησαν και ήρθαν σε αντίθεση και με την ιστορία του ίδιου του κόμματός του» και τον ρωτά, αν «τώρα που τα γκάλοπ είναι αρνητικά και η Ευρώπη του λέει ότι δεν έκανε αρκετά, νιώθει μόνος, στην μάχη αυτή», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρίνεται: « καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, βάσει των όσων πιστεύει ότι είναι σωστά ή λανθασμένα για την χώρα του. Βέβαια, η αλλαγή δεν είναι εύκολη, έστω και αν πολλοί την ζητούν. Τα παγιωμένα συμφέροντα νιώθουν να πλήττονται, οι πολίτες που πρέπει να ευνοηθούν από τις αλλαγές δεν βλέπουν ακόμη τα αποτελέσματα. Αυτές, ακριβώς, είναι οι στιγμές, στις οποίες πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία πλεύσης: κληρονομήσαμε μεγάλα προβλήματα, αλλά έχουμε και μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Η «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», τέλος, ρωτά τον Γιώργο Παπανδρέου: «πόσο συνέβαλε, στο να μεγεθύνει το πρόβλημα της Ελλάδας, ο τρόπος λειτουργίας των διεθνών αγορών;» και εκείνος εξηγεί: « έπρεπε να δράσουμε. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, σήμερα, οι αγορές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να γίνουν οι αλλαγές. Είναι στο σημείο αυτό που η πολιτική πρέπει να παρέμβει. Οι αγορές δεν είναι ισχυρές μόνον θεωρητικά: υπάρχουν άτομα, συμφέροντα, χρήματα, λόμπυ που στοιχηματίζουν κατά μιας χώρας. Στην οικονομία της παγκοσμιοποίησης, η αντίφαση είναι ότι οι πολιτικοί εκλέγονται για τα κράτη τους, αλλά οι αποφάσεις και η εξουσία, απομακρύνθηκαν από τα Κράτη και βαίνουν προς μια παγκόσμια διάσταση, που υπερβαίνει και συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Να, λοιπόν, πού η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο, διότι έχει πρόσθετη αξία: εργαζόμαστε ακόμη υπερβολικά εντός των εθνικών διαστάσεων, ενώ η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δώσει μια συνολική απάντηση στις αγορές, κάνοντάς τες λιγότερο ασταθείς και θέτοντας σαφείς κανόνες».

Οι 16 χώρες που έκαναν αναδιάρθρωση χρέους

CLOSE WINDOW

Δεκαέξι μέλη αριθμεί το «κλαμπ» των χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο πιθανολογείται και η είσοδος της Ελλάδας από μερίδα της αγοράς: Η τελευταία «εγγραφή» ήταν αυτή της Τζαμάικα, που ήλθε να προστεθεί στη Ρωσία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αργεντινή, τη Μολδαβία, την Ουρουγουάη, τη Γρενάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπελίζ, τις Σεϊχέλες, το Καμερούν, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα: Το «τοπίο» των κρατικών χρεοστασίων την περίοδο 1983-2010 σκιαγραφεί μελέτη της Moody's. Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων (όπου αυτό συνέβη) διαμορφώνεται στο 53%. Ωστόσο, στις δύο μεγαλύτερες χρεοκοπίες (της Ρωσίας το 1998, και της Αργεντινής το 2001) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο. Ο Ισημερινός είναι η μόνη χώρα που έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές (1999 και 2008), με τη δεύτερη περίπτωση -κατά τη Moody's- να οφείλεται στην απροθυμία της χώρας να πληρώσει το χρέος της και όχι στην ανικανότητά της, καθώς η κυβέρνηση μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε χαρακτήρισε μέρος του χρέους ως «παράνομο»...

Γ. Παπανδρέου: "Προσβλητικό να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση"

Αναλυτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τίτλο "Προσβλητικό να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση. Αλλά η Ελλάδα δεν θα προδώσει ποτέ το Ευρώ", φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα". Στην αρχική ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου, αν η αίσθηση, στην παρούσα φάση, είναι ίδια με όταν σε σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απαντά: "δεν θα έλεγα ένα πιστόλι στο κεφάλι, αλλά μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική. Βρισκόμαστε, βέβαια, ακόμη στο ένα τρίτο της πορείας, πέρασε μόνον ο πρώτος από τα τρία χρόνια του προγράμματος εξυγίανσής μας. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί: υποφέρει και δεν μπορεί, ακόμη, να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο".


Σχετικά με την δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτει: "είχαμε κάνει κάποιες προβλέψεις. Μεταξύ αυτών, μια ύφεση του 4%. Αλλά προέκυψε σοβαρότερη, που καθυστέρησε την μείωση του ελλείμματος. Παρά ταύτα, μειώθηκε κατά 5%, κάτι το τεράστιο, που ξεπερνά κάθε σχετική παράμετρο. Αναμορφώσαμε τον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, μειώσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τον αριθμό των περιφερειών, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, από έξι χιλιάδες έγιναν δυο χιλιάδες, ανοίξαμε τα επαγγέλματα, πετύχαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, δημοσιοποιήσαμε στο διαδίκτυο κάθε ευρώ που ξοδεύεται από την κυβέρνηση, κάναμε επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και έχουμε ένα εύρωστο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την χρήση της δημόσιας περιουσίας. Παρ' όλα αυτά, βέβαια, το χρέος που κληρονομήσαμε παραμένει πολύ υψηλό και θα χρειασθεί χρόνος. Οι αγορές δείχνουν σκεπτικισμό, έχουν καεί από την κρίση του 2008, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα: αυτό, είχε αρνητικές συνέπειες για μας, όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για πρώτη φορά, επίσης, όλα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, όπου, στο ενιαίο νόμισμα, δεν αναλογεί μια κοινή οικονομική πολιτική. Πρόκειται για μια γη του άγνωστου: πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε σε άλλες διορθώσεις, τόσο από μέρους μας όσο και από την Ευρώπη και θα το δούμε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

"Θα καταφέρετε να εγκρίνετε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και γιατί περιμένατε ένα χρόνο για να το παρουσιάσετε;", ρωτά ο δημοσιογράφος της "Κορριέρε". "Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα", απαντά ο πρωθυπουργός, και στην συνέχεια εξηγεί: "τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα".

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη στάση της χώρας, για το άμεσο μέλλον (σενάρια αναδιάρθρωσης ή αποχώρησης από το Ευρώ, στα οποία κάνει αναφορά η εφημερίδα του Μιλάνου), ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει: "τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο. Κάθε λεπτομέρεια, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε μέρα, κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή. Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη".

"Θα ήσασταν διατεθειμένοι, όπως ζητούν κάποιοι, να προσφέρετε τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφαλίσεις προς εγγύηση του νέου δανείου εξήντα δισεκατομμυρίων που λέγεται ότι διαπραγματεύεσθε;", ρωτά ο ιταλός δημοσιογράφος.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: "όπως είπα, όλοι νόμιζαν ότι το 2012, θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στην αγορά. Τώρα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κλίματος, των υψηλών σπρέντ, αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν, και, κατά συνέπεια, θα χρειασθούμε νέες βοήθειες. Εγώ ελπίζω αυτό να μην συμβεί, ότι θα μπορέσουμε, μερικώς, τουλάχιστο, να βγούμε στις αγορές, από την στιγμή που το 2012 θα έχουμε κάποια επιπλέον αποθέματα. Θα δούμε: δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κάποιες χώρες είπαν ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια συμβουλή, αλλά δεν είναι σαφές, στην ουσία, τι σημαίνει. Ή κανείς ιδιωτικοποιεί, ή προχωρεί σε σύμφυτες παρεμβάσεις. Θέλω να προσθέσω κάτι, ένα σημείο στο πολύ σημαντικό για μας. Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση".


Σχετικά με την υποψηφιότητα του ιταλού Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει στην "Κορριέρε" ότι "άκουσε μόνο εξαιρετικά πράγματα για τον Ντράγκι. Οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να τον στηρίξει".

Όταν ο ιταλός δημοσιογράφος υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι "ήταν ο πρώτος πολιτικός που έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, λέγοντας αλήθειες που ενόχλησαν και ήρθαν σε αντίθεση και με την ιστορία του ίδιου του κόμματός του" και τον ρωτά, αν "τώρα που τα γκάλοπ είναι αρνητικά και η Ευρώπη του λέει ότι δεν έκανε αρκετά, νιώθει μόνος, στην μάχη αυτή", ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρίνεται: " καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, βάσει των όσων πιστεύει ότι είναι σωστά ή λανθασμένα για την χώρα του. Βέβαια, η αλλαγή δεν είναι εύκολη, έστω και αν πολλοί την ζητούν. Τα παγιωμένα συμφέροντα νιώθουν να πλήττονται, οι πολίτες που πρέπει να ευνοηθούν από τις αλλαγές δεν βλέπουν ακόμη τα αποτελέσματα. Αυτές, ακριβώς, είναι οι στιγμές, στις οποίες πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία πλεύσης: κληρονομήσαμε μεγάλα προβλήματα, αλλά έχουμε και μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε την Ελλάδα".

Η "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", τέλος, ρωτά τον Γιώργο Παπανδρέου: "πόσο συνέβαλε, στο να μεγεθύνει το πρόβλημα της Ελλάδας, ο τρόπος λειτουργίας των διεθνών αγορών;" και εκείνος εξηγεί: " έπρεπε να δράσουμε. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, σήμερα, οι αγορές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να γίνουν οι αλλαγές. Είναι στο σημείο αυτό που η πολιτική πρέπει να παρέμβει. Οι αγορές δεν είναι ισχυρές μόνον θεωρητικά: υπάρχουν άτομα, συμφέροντα, χρήματα, λόμπυ που στοιχηματίζουν κατά μιας χώρας. Στην οικονομία της παγκοσμιοποίησης, η αντίφαση είναι ότι οι πολιτικοί εκλέγονται για τα κράτη τους, αλλά οι αποφάσεις και η εξουσία, απομακρύνθηκαν από τα Κράτη και βαίνουν προς μια παγκόσμια διάσταση, που υπερβαίνει και συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα. Να, λοιπόν, πού η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο, διότι έχει πρόσθετη αξία: εργαζόμαστε ακόμη υπερβολικά εντός των εθνικών διαστάσεων, ενώ η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δώσει μια συνολική απάντηση στις αγορές, κάνοντάς τες λιγότερο ασταθείς και θέτοντας σαφείς κανόνες".

Κάμπετερ: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της Ελλάδας

Περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της θέλει να δώσει στην Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση. «Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τώρα την προσπάθεια», δήλωσε χθες, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Maybrit Illner» του δευτέρου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την άποψη κάποιων ειδικών που θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, μερικούς μόνο μήνες μετά την έναρξη του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Τρόικα: Απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης

«Κόκκινες κάρτες» μοίρασαν στους υπουργούς που είδαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της τρόικας και απείλησαν πως θα... διακόψουν το «παιχνίδι» (σ.σ.: τη χρηματοδότηση), αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει «όπλο» και θεωρεί προσωπική του επιτυχία, αμφισβητείται. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε από το Μεγάλο Δουκάτο στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ενωσης. Το μήνυμα επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες πέντε ημέρες:


· Η τρόικα αμφισβήτησε πως το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις»!

· Η τρόικα τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη. Το κόστος του ασφαλιστικού (συντάξεις), της υγείας και της πρόνοιας είναι σήμερα 56 δισ., ποσό που οι δανειστές θεωρούν αδιανόητο. Δήλωσαν καχύποπτοι και για την ικανότητα της κυβέρνησης να το μειώσει στα 45 δισ. Ζητούν, λοιπόν, νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς.

· Πάνω απ' όλα, όμως, η τρόικα αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.

· Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Για την ώρα αρκέστηκαν να επισημάνουν ένα στοιχείο και μία πραγματικότητα: πως οι καταθέσεις μειώνονται και ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση για συγχωνεύσεις.

Στελέχη που συνόδευαν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ μετέφεραν την εκτίμηση πως «ζητούν πολλά για να διασφαλίσουν αυτά που απαιτούνται». Τα αποτελέσματα των συναντήσεων και οι εκτιμήσεις των υπουργών και των τριών οργανισμών θα δοθούν σήμερα στον Γ. Παπανδρέου. Μέχρι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο του Οδικού Χάρτη. Και για το Μεσοπρόθεσμο και για τις αποκρατικοποιήσεις. Τυχόν καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή καταβολή της πέμπτης δόσης. Και, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, «αυτήν τη φορά οι τροϊκανοί δεν παίζουν»!

Ο Γ. Παπανδρέου
Από το Οσλο, όπου βρέθηκε χθες και προχθές, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε το πρόβλημα: «Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει μία πολιτική φόβου και μία δυσπιστία στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και σε αυτά που μπορεί να κάνει, για να πάψει να εξελίσσεται το έλλειμμα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί». Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει και οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει να μείνουμε στο ευρώ». Από το Οσλο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που κυριαρχεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. «Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση», τόνισε.