Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισε το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά την χθεσινή του συνεδρίαση σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη λαθεμένη απόφαση της για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Η έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από το πότε η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο σκούπα στη Βουλή και πάντως θα είναι πολλές μέρες πριν το καταθέσει.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τις απεργίες δεν τις κάνει για την τιμή των όπλων ούτε απλά για να καταγράψει την διαφωνία της.
Τις κάνει (και βέβαια όχι με χαρά γιατί τις επιπτώσεις της πρώτοι εμείς θα τις πληρώσουμε) γιατί οι κυβερνώντες δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή.
Επειδή κάθε φορά που αγωνίζεται ένα συνδικάτο κατηγορείται ότι ο αγώνας του είναι για την προάσπιση των κεκτημένων και προνομίων με απόλυτη ειλικρίνεια και από καρδιάς (και όσοι ξέρουν την δράση μας όλα αυτά τα χρόνια είμαστε σίγουροι ότι το πιστεύουν) σας λέμε ότι ο αγώνας μας είναι για το φτωχό καταναλωτή.
Όμως η υπεράσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή και του εθνικού συμφέροντος (γιατί η ενέργεια έχει πολλές διαστάσεις κοινωνική - αναπτυξιακή - εθνική) δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Είναι υπόθεση όλων μας.
Γι αυτό με απόλυτο σεβασμό και επειδή δεν μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό για να πάρει θέση εάν θέλει και αυτή η επιχείρηση του (Η τελευταία μεγάλη Δημόσια Επιχείρηση) να περάσει στα χέρια των ιδιωτών καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς που μέσω αυτών εκπροσωπούνται εκατομμύρια άνθρωποι Δημόσια να πάρουν θέση,
Εάν συμφωνούν ή όχι με την περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Εμείς που τόσο κατηγορηθήκαμε και σπιλωθήκαμε που κάποιοι μας εμφάνισαν ως "τέρατα", "βολεμένους", "κρατικοδίαιτους", "φαύλους"... συμπτωματικά όσοι μας φόρτωσαν με όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα θέλουν να ξεπουληθεί η ΔΕΗ λέμε πως εάν η άποψή των φορέων είναι ότι δεν τους νοιάζει τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, αυτή τους την άποψη θα την λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας...
Σε μια οργισμένη απάντηση σε όλα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε προηγούμενη ανακοίνωση:
"Τα χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ νομιμότατα μέσω ΣΣΕ (που είναι δηλαδή προϊόν διεκδίκησης και όχι από ελευθεριότητα της επιχείρησης) τα παίρνει εδώ και 27 χρόνια... Τα χρήματα που έχει πάρει η ΓΕΝΟΠ και ο ΟΚΔΕ εδώ και 12 χρόνια και που όντως είναι 25 εκατ. μήπως αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 5,75 ανά εργαζόμενο κάθε μήνα; Γιατί αυτό αποκρύπτεται και με διάφορα βαρύγδουπα όπως «πακτωλός χρημάτων» τονίζεται το «25 εκατομμύρια πήρε η ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ»;...
Όσο δε για τις αναφορές ότι το ασφαλιστικό μας είναι σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και ότι το μειωμένο τιμολόγιο είναι προνόμιο και ευθύνεται για την κατάρρευση της χώρας (έτσι πάτε να το εμφανίσετε κάποιοι), εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η ίδια η πολιτεία τρεις φορές (Ν.2773/99, Ν.3655/08, Ν.3863/10) και πρόσφατα και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε τεράστια ασφαλιστική περιουσία ενσωματωμένη μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ ύψους 11, 9 δισ. ευρώ και πως εάν δεν υπήρχε αυτό το πρωτοποριακό ασφαλιστικό σύστημα που τόσο συνέβαλλε στην ανάπτυξη της ΔΕΗ σήμερα η τιμή της Kwh θα ήταν δύο και τρεις φορές πάνω!
Όσο δε για το μειωμένο τιμολόγιο, για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό δόθηκε εδώ και 54 χρόνια εν είδη αύξησης μιας και τότε η Διοίκηση της ΔΕΗ αδυνατούσε να υπογράψει ΣΣΕ”.

Σε 1,713 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης

Πάνω από 1,71 ευρώ το λίτρο, στο 1,713 διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, που έχει αυξηθεί σωρευτικά από την αρχή του χρόνου κατά 12 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών το φθηνότερο πρατήριο της επικράτειας, με 1,624 ευρώ και το ακριβότερο με 1,899 βρίσκονται στον ίδιο νομό (Μαγνησίας).


Στην Αθήνα οι τιμές κυμαίνονται από 1,627 έως 1,769 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη από 1,633 ως 1,819 ευρώ. Ακριβότερος νομός είναι η Κεφαλονιά, με μέση τιμή 1,85 ευρώ και ακολουθούν Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Σάμος και Κυκλάδες.

Και για το πετρέλαιο θέρμανσης το φθηνότερο και το ακριβότερο πρατήριο (86 λεπτά και 1,03 ευρώ αντίστοιχα) βρίσκονται στον ίδιο νομό (Κυκλάδες). Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 91,8 λεπτά, από 91,9 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα.

Στοιχηματίζουν δεκάδες δισ. στη χρεοκοπία

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου ο Tζορτζ Σόρος έβγαλε περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας στην έξοδο της στερλίνας από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Iσοτιμιών. O Tζ. Σόρος δεν κέρδισε μόνο το στοίχημα αλλά η φήμη του ως «παίκτη!» διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και έγινε το παράδειγμα για τους διεθνείς κερδοσκόπους. Tα κατάφερε τελικά, γονατίζοντας τη στερλίνα και αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από το μηχανισμό.
Tο παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό προκειμένου να γίνει κατανοητό σε όλους τι συμφέροντα παίζονται και πόση δύναμη έχουν τα συμφέροντα αυτά σε έναν άτυπο οικονομικό πόλεμο που διενεργείται στην παρούσα φάση με επίκεντρο και τη χώρα μας.
Ποιοι ποντάρουν
Πολλοί αναλυτές σχετίζουν την έντονη φημολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το τελευταίο χρονικό διάστημα με συμβόλαια - παράγωγα προϊόντα- τα οποία έχουν ποντάρει στην αναδιάρθρωση αυτήν. H λήξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων αυτών υπολογίζεται περί τις 10 Mαΐου .

Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν γίνει μέχρι τότε, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων «στοιχηματικών» συμβολαίων έχουν δύο δυνατότητες: H να καταγράψουν τις απώλειές τους ή να «ρολλάρουν» τα στοιχήματα αυτά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πληρώνοντας σημαντικές προμήθειες γι' αυτήν τους την ενέργεια.
Kαι επειδή οι κάτοχοι των συμβολαίων αυτών δεν είναι τυχαίοι, εξού και οι πιέσεις που ασκούνται παραμένουν ισχυρές.
Τα επενδυτικά προϊόντα
Tι είναι όμως τα CDS τα επονομαζόμενα ασφάλιστρα κινδύνου και πως κάποιος επενδύει σε αυτά;

Πρόκειται για κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία που διασφαλίζουν από κίνδυνο τον επενδυτή ομολόγων από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους μίας χώρας ή και από την χρεοκοπία. Δηλαδή ένας επενδυτής ομολόγων αγοράζει παράλληλα με τα ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα αυτά. Όμως παράλληλα τα CDS λειτουργούν και ως αυτόνομα «επενδυτικά» εργαλεία, αφού αποτελούν βάση για τη δημιουργία παραγώγων.
Tα παράγωγα αυτά προϊόντα είναι τα στοιχήματα για την αναδιάρθρωση. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους κατακόρυφη αύξηση έχουν παρουσιάσει τα λεγόμενα recovery swaps, μία ακόμη κερδοσκοπική «πατέντα», που έχει ως σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος. Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times εάν η Eλλάδα δεν παρουσιάσει πιστωτική αδυναμία και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική οι κάτοχοι CDS δεν θα πληρωθούν, κάτι που έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών που αναζητούν αντιστάθμιση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια τόσο τα CDS αλλά και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση πιστωτικής αδυναμίας .

Όσον αφορά γενικότερα στις συναλλαγές επί των CDS, γίνονται σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες, αποτελούν δηλαδή συναλλαγές over the counter και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς το ύψος των συναλλαγών αυτών και κυρίως το ύψος των κερδών ή των απωλειών από τις συναλλαγές αυτές.
Απώλειες και κέρδη
Oι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά αυτό αποτελεί την καθαρή αξία των δυνητικών κερδών που θα υπάρξουν για τους παίχτες σε περίπτωση που η χώρα «λυγίσει» στις πιέσεις και προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση μέχρι τις 10 Mαίου.

Δεν καταγράφουν τις απώλειες που ενδεχομένως οι παίχτες αυτοί θα έχουν εάν και εφόσον η χώρα μας δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Oι απώλειες αυτές θα είναι υπερπολλαπλάσιες εκτιμούν κάποιοι έγκυροι αναλυτές.
Η επόμενη ημέρα
Κρίσιμη για την Ελλάδα η στήριξη από την Ευρώπη

Δεδομένων των σημαντικών απωλειών που θα έχουν οι παίκτες των CDS και των παραγώγων, οι εκτιμήσεις για την κορύφωση των φημών και των πιέσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα με αρωγούς και μεγάλους επενδυτικούς οίκους του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Tο ζήτημα είναι πως η Eλλάδα δεν παλεύει μόνη της με τα θηρία αλλά με την επίσημη Eυρώπη, καθώς η επίσημη Eυρώπη γνωρίζει πως μία κερδισμένη μάχη τώρα στην πλάτη της Eλλάδας θα αποτελέσει έναν κερδισμένο πόλεμο στην δική της πλάτη σύντομα αφού θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα στοιχήματα θα πολλαπλασιαστούν και στις περιπτώσεις την Πορτογαλίας και της Iρλανδίας και στη συνέχεια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Iσπανία και ίσως η Iταλία, γεγονός που θα απειλήσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δίμηνο αγωνίας για οικονομία και κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με μία από τις κρισιμότερες καμπές στη θητεία της βρίσκεται η κυβέρνηση που καλείται καταρχήν να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο, διασφαλίζοντας την καταβολή της δόσης του δανείου από την τρόικα, η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται. Παράλληλα, όμως, πρέπει να καταθέσει στη Βουλή -στις 16 Μαΐου- ένα ριζοσπαστικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2012 - 2015, που «κλειδώνει» τις αμέσως επόμενες μέρες σε συνεργασία με την τρόικα, ώστε να σταλεί ηχηρό σήμα στις αγορές πως το στοίχημα στην Ελλάδα δεν έχει χαθεί. Στόχος είναι να ανατραπεί το κλίμα έντονης δυσπιστίας που κυριαρχεί στον επενδυτικό κόσμο, ο οποίος δείχνει να αμφισβητεί το εάν και πόσο σύντομα η κυβέρνηση μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της χώρας και να ξεπληρώσει στο ακέραιο τα δάνειά της, με μεγάλη μερίδα αναλυτών και επενδυτικών οίκων να προεξοφλούν πως αργά ή γρήγορα θα απαιτηθεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση.
Σκληρή γλώσσα
Δίμηνο αγωνίας για οικονομία και κυβέρνηση
Χθες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη συνεχιζόμενη κουβέντα γύρω από την αναδιάρθρωση: «Στην πλειονότητά τους οι δημοσιολογούντες, είτε είναι κόμματα αντιπολίτευσης είτε μέσα ενημέρωσης ή δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές και ανησυχούντες επιστήμονες, επιλέγουν το ρόλο της δήθεν Κασσάνδρας. Αρκετοί δε, έστω και άθελά τους, συνταυτίζονται με συμφέροντα και ιδιοτελείς σύγχρονους 'μαυραγορίτες', εγχώριους ή της αλλοδαπής», υποστήριξε, και σημείωσε πως γίνεται κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της χώρας το τελευταίο διάστημα. «Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών, θα ήταν εγκληματικό εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και μιντιακή συζήτηση κυριαρχούσε και σταματούσε τη δική μας υπεύθυνη και εθνικά κρίσιμη δουλειά», διεμήνυσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να ασχολείται με όλη αυτή τη σεναριολογία.

Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού αποτυπώνουν το καθεστώς ισχυρών πιέσεων υπό το οποίο τελεί η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες για πολλούς θα ενταθούν. Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το «θρίλερ» της ελληνικής αναδιάρθρωσης και του διάχυτου προβληματισμού για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε., θα κυριαρχήσει στην αγορά τουλάχιστον έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής πάντως, η συζήτηση στο διεθνές φόρουμ δείχνει πως για τους περισσότερους επενδυτές ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους έχει ήδη προεξοφληθεί, κάτι που αντανακλάται και στο ράλι των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες πλέον κινούνται σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του τριετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 26% από 17% στις αρχές του μήνα. Εκείνο που επισημαίνουν όσοι κρίνουν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση είναι ότι με χρέος στο 160% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, όταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ προσδιορίζει το όριο βιωσιμότητας μόλις στο 60%, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.
Σθεναρά αντίθετη εμφανίζεται η ΕΚΤ, καθώς η ίδια θα εγγράψει σοβαρές ζημιές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ανησυχεί ιδιαίτερα και για τον κίνδυνο μετάδοσης στην υπόλοιπη περιφέρεια, ενώ δύσκολα θα συναινέσουν σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και οι ελληνικές κυβερνήσεις: Είναι δύσκολο για τους δανειστές μας να πουν στους φορολογούμενούς τους ότι απλώς τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα δεν θα επιστραφούν στο ακέραιο, σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ενστάσεις της κοινής γνώμης στον ευρωπαϊκό βορρά για τα αλλεπάλληλα πακέτα διάσωσης προς το νότο. Χθες, μάλιστα, κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα περιόριζε την πίεση προς την Ελλάδα να κάνει όσα έχει δεσμευθεί με το Μνημόνιο, ενώ είπε πως η Αυστρία δεν πρέπει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη.
Τα όρια ανοχής του κόσμου δοκιμάζονται όμως και στο εσωτερικό της Ελλάδας από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, με την απειλή μιας βίαιης αναδιάρθρωσης του χρέους που θα σημάνει μια χαμένη δεκαετία ύφεσης και υψηλής ανεργίας να «μουδιάζει» την πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου προμηνύεται δύσκολη, αφού για τις αγορές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να δώσουν μια γρήγορη και καθαρή λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ενδεχομένως με μία λύση πακέτο για όλη την περιφέρεια, που για αρκετούς αναλυτές θα αποτελούσε μια σοβαρή προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους ενδεχομένως και η χρονική επέκταση του Μνημονίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση.
Η δόση του Ιουνίου
Σε ένα περιβάλλον τόσο ασφυκτικών πιέσεων για την Ελλάδα ακόμη και η δόση του Ιουνίου από την τρόικα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, με ορισμένους μάλιστα κύκλους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί τελικά πολιτική απόφαση σε επίπεδο ηγετών για να δοθεί αυτό το πακέτο χρημάτων στην Ελλάδα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως εάν τα όσα παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Μαΐου «καούν» χωρίς να εντυπωσιάσουν τις αγορές, το κλίμα θα επιδεινωθεί επικίνδυνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μαραθώνιος επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα, ώστε να συνταχθεί το τελικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και να εξειδικευθεί το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έως το τέλος του 2015. Πάντως πολιτικοί αναλυτές δεν διστάζουν να επισημάνουν πως για να γίνει η διαφορά απαιτούνται, όχι μόνον γενναίες και ριζικές αποφάσεις σε οικονομικό επίπεδο, αλλά δραστικές κινήσεις και στο πολιτικό πεδίο. Για παράδειγμα, φέρνουν το ενδεχόμενο να διασφαλιστεί συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμούν πως μια έκπληξη τέτοιου μεγέθους θα συνέβαλε καθοριστικά στο να αντιστραφεί το κλίμα.
Κόστος δανεισμού
Συνεχίζονται οι πιέσεις - στα ύψη τα επιτόκια

Πάνω από τις 1.300 μονάδες παρέμεινε χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου με τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζονται, καθώς η αγορά προεξοφλεί πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα απαιτηθεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση αργά ή γρήγορα. Χθες, η Societe Generale εκτίμησε πως η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας θα ήταν ένα ακόμη πακέτο διάσωσης, ενώ σε νέο τους δημοσίευμα οι Financial Times υποστηρίζουν πως η αναδιάρθρωση του χρέους φαντάζει αναπόφευκτη, καθώς το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 170% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2013, όταν θα λήξει το πρόγραμμα βοήθειας από Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από 135% που είναι σήμερα και αυτό επειδή συρρικνώνεται διαρκώς το ελληνικό ΑΕΠ.

Συνεχίζει να «πουλάει» στη Γερμανία η ελληνική αναδιάρθρωση

Ο Γερμανικός τύπος, συνεχίζοντας τα δημοσιεύματα για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του, αναφέρθηκε χθες στα επίπεδα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις όχι της «ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης», αλλά της «καθυστέρησής» της.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σχόλιο της με τίτλο «Ο ελληνικός λογαριασμός», υποστηρίζει πως εάν δρομολογηθεί όντως αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού.
Οι περισσότερες τράπεζες και οι ασφάλειες θα αντέξουν τις απώλειες στους ισολογισμούς τους, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ρίσκα από τα παλιά χρέη της Hypo Real Estate παραμένουν.
Όπως αναφέρει, μετά την κρατικοποίησή της η εν λόγω τράπεζα μπορεί να μετέφερε τις απαιτήσεις έναντι των ελληνικών ομολόγων στην Εταιρεία υπό Εκκαθάριση που δημιούργησε, αλλά τα ρίσκα σοβαρών απωλειών δεν αποσοβήθηκαν.
«Επειδή δε το γερμανικό κράτος είναι ο εγγυητής της Εταιρείας υπό Εκκαθάριση, θα πρέπει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να αναλάβει και την εξόφληση του λογαριασμού», εξηγεί η FAZ. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που δόθηκαν προς την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος σταθεροποίησης από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης (της ομοσπονδίας και των κρατιδίων).
Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι οι επαπειλούμενες απώλειες δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «διότι μια καθυστερημένη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά».

Ανοδικό το σπρεντ, κοντά στις 1.300 μ.β.

Πτωτικά τα ασφάλιστρα κινδύνου, κάτω από τις 1.500 μ.β.
Ανοδικά κινείται και πάλι σήμερα η επιτοκιακή ψαλίδα (σπρεντ) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, παραμένοντας στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα, η διαφορά της απόδοσης των 10ετών ελληνικών τίτλων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύεται στις 1.295 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή, όμως, πτώση σημειώνουν τα 5ετή ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), διαμορφούμενα κάτω από τις 1.500 μ.β. στις 1.448 μ.β.

Βολές κατά πάντων από ΓΕΝΟΠ, προαναγγέλλει απεργίες και αγωγές

Nα σκληρύνει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης προκειμένου να μπλοκάρει την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔEH, έχει αποφασίσει η ΓENOΠ. Aυτό έγινε σαφές στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου της ηγεσίας του συνδικάτου όπου ο πρόεδρος Nίκος Φωτόπουλος, με ευθείες βολές κατά του κ. Pακιντζή και του υπουργού Oικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και ελάχιστα ψήγματα αυτοκριτικής, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το πόρισμα για τις χρηματοδοτήσεις του συνδικάτου την περίοδο 1999-2010. Tο «πού πήγαν τα λεφτά το ξέρουν όλοι με πρώτες όλες τις διοικήσεις της ΔEH», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των 25 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τη ΔEH στη ΓENOΠ σε υλοποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας. Σε μια προσπάθεια πλήρους απενοχοποίησης του συνδικάτου και της συγκεκριμένης πρακτικής ενισχύσεων, υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα, δίνονται από το 1983 και θα έπρεπε η έρευνα να αφορά και αυτή την περίοδο. Συνυπεύθυνους αυτής της «νόμιμης» πρακτικής εμφάνισε όλες τις διοικήσεις της ΔEH από το 1983 μέχρι σήμερα, καθώς και τους εκάστοτε εποπτεύοντες υπουργούς τους οποίους και κατονόμασε έναν έναν, από τον κ. K. Σημίτη μέχρι και την κ. Tίνα Mπιρμπίλη.
Aμφισβήτησε την αξιοπιστία του πορίσματος, κατηγορώντας ευθέως τον κ. Pακιντζή ότι λέει σκοπίμως ψέματα. «Oλοι όσοι ξαφνικά ξύπνησαν, πού ήταν επί 27 χρόνια, ο κ. Pακιντζής είναι επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης 7 χρόνια, δεν έβλεπε και δεν άκουγε καμία παρανομία τόσα χρόνια; Ξύπνησαν τώρα γιατί πήραν εντολές από την τρόικα, να αποδυναμώσουν το συνδικάτο για να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της ΔEH» τόνισε ο πρόεδρος της ΓENOΠ.
Bολές εξαπέλυσε και κατά του υπουργού Oικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του υφυπουργού κ. Σαχινίδη. «Aυτοί που κάποτε ήταν δίπλα μας και μας εμψύχωναν στους αγώνες που κάναμε για να μην πουληθεί η ΔEH στην RWE, σήμερα εμφανίζονται να μην έχουν σχέση μαζί μας. Γι’ αυτούς τότε ήμασταν κύριοι και αγωνιστές, σήμερα είμαστε βάρβαροι, απολίτιστοι και φωνακλάδες» είπε ο κ. Φωτόπουλος, κατονομάζοντας τους κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη. Παρουσίασε μάλιστα και φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου να συμμετέχει σε εισβολή των συνδικαλιστών στο δ.σ. της ΔEH επί διοίκησης Tάκη Aθανασόπουλου.
Eντυπωσιακή ήταν, πάντως, η απουσία από τον πρόεδρο της ΓENOΠ οποιασδήποτε αυτοκριτικής για όσα καταγγέλλονται εις βάρος του και εις βάρος συγκεκριμένων στελεχών. Kατά τη διάρκεια της τρίωρης συνέντευξης Tύπου, έκανε μια γενική αναφορά περί ευθυνών κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, καθώς στο εσωτερικό της παράταξης έχει ξεκινήσει ήδη η γκρίνια και πολλοί είναι εκείνοι που ζητάνε εξηγήσεις και κάνουν λόγο για «αυτοκάθαρση». «Eχουμε δώσει και μεις δικαιώματα. Eίναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθώσουμε». Kάλεσε μάλιστα τον εισαγγελέα να ανοίξει από σήμερα τους λογαριασμούς των στελεχών της ΓENOΠ ξεκινώντας από τον προσωπικό του.
Tόνισε, τέλος, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά τις υποδείξεις που δέχεται από κάποιους. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του συνδικάτου για τη μετοχοποίηση, ο κ. Φωτόπουλος τις συνέδεσε και με την προστασία της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων. Aνακοίνωσε μάλιστα ότι το Δημόσιο δεν έχει καταβάλει για το 2009 και το 2010 το πλήρες ποσό για την κάλυψη του ασφαλιστικού ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στη διετία στα 600 εκατ. ευρώ. Tο ποσό αυτό θα διεκδικήσει, όπως είπε η ΓENOΠ, με ομαδικές και ατομικές αγωγές των εργαζομένων κατά του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει η υποχρέωση αυτή του Δημοσίου να επανέλθει στη ΔEH. Oι 48ωρες, τέλος, απεργίες που έχει εξαγγείλει το συνδικάτο θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, μια εβδομάδα πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Bουλή.

Η πτώχευση, η χρεωκοπία και οι καταθέσεις: Σχόλια και προβληματισμοί

- Θα πτωχεύσει η Ελλάδα;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Μόνον τα πρόσωπα (νομικά ή φυσικά) πτωχεύουν (σύμφωνα με τη νομική έννοια του όρου). Τα κράτη δε πτωχεύουν.
Τα κράτη, όπως και τα πρόσωπα, μπορούν να χρεωκοπήσουν.
Χρεωκοπία συμβαίνει ότι κάποιο πρόσωπο, ή κάποιο κράτος δε μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του τα οποία είναι απαιτητά σε δεδομένη χρονική στιγμή.
Η χώρα όντως, μπορεί να χρεωκοπήσει. Και αυτό επιχειρεί να προλάβει η Κυβέρνηση, καθώς πέρα από τις ρητορείες, δεν είναι ακόμη σαφής η πρόθεση ή ο τρόπος που θα "διασώσει" τη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ή κράτη - μέλη της.

Εάν ένα Κράτος βρεθεί σε "απόγνωση" λόγω εμφανούς αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων για την αποπληρωμή των χρεών του, κατευθύνεται στην τελευταία λύση που απομένει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εγγυάται την αποπληρωμή των χρεών της χώρας, με τον όρο ότι η χώρα αποδέχεται τα μέτρα που αυτό ορίζει. Και βεβαίως, τα μέτρα που ορίζει και επιβάλει το ΔΝΤ είναι σκληρά, απρόσωπα και συνήθως καταστροφικά για την Κυβέρνηση και την κοινωνία της χώρας που επεμβαίνει.

Συνεπώς, τεχνικά, ούτε να χρεωκοπήσει μπορεί μία Ελλάδα. Αφού, ακόμη και εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πράγμα που προφανώς αποκλείεται και μετά τις τοποθετήσεις των αρμοδίων της Ένωσης), τότε θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι κατά πολύ σκληρότερα από αυτά που συζητούνται σήμερα στα παράθυρα της τηλεόρασης και που γράφονται στις εφημερίδες.

- Τί θα γίνει στα επόμενα χρόνια;
Και κάτι ακόμη, το οποίο φοβούνται -ή δε φθάνουν μέχρι εκεί οι γνώσεις τους- οι δημοσιογράφοι των παραθύρων, αλλά και που φοβούνται να μας πουν οι πολιτικοί μας: Τα μέτρα αυτά ισχύουν για φέτος μόνον. Τον επόμενο χρόνο, για τον οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα κατά ακόμη 3% του ΑΕΠ, δηλαδή να περιορίσει τη δημοσιονομική της πολιτική κατά 3% ακόμη, θα πρέπει πέραν των φετινών μέτρων να πάρει και επιπρόσθετα. Και τον επόμενο χρόνο, μέτρα για ακόμη 3%...
Και μάλιστα εάν αποδειχθεί -και κατά την άποψή μας θα αποδειχθεί- ότι οι ελπίδες για κάμψη του ΑΕΠ κατά 0,3% και άνοδο του ΑΕΠ κατά το 2011 και 2012 είναι φρούδες, τότε το "σφίξιμο" της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Είναι απίστευτο το πόσο προσαρμοστικός θα πρέπει να αποδειχθεί αυτός ο λαός για να αντέξει...

- Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις μας;
Θεωρητικά υπάρχουν κίνδυνοι. Και ποιοί είναι οι κίνδυνοι αυτοί;
α) Αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη: Έχω αναφέρει τις απόψεις μου για το ενδεχόμενο αυτό. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη λύση. Όμως, δε θα ωφελήσει τη χώρα μακροπρόθεσμα στις "διεθνείς καταιγίδες" που έρχονται. Εν τούτοις, είναι υπαρκτός και κανείς δε μπορεί να τον αποκλείσει.
Στην περίπτωση αυτή, οι καταθέσεις μετατρέπονται αυτόματα σε δραχμές. Όλες οι κατηγορίες.
Σε δραχμές θα μετατραπούν και οι λογαριασμοί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι έλληνες ή οι κάτοικοι της Ελλάδας.
Εκτιμώ (με τις γνώσεις που έχω, που μπορεί να αποδειχθούν ελλιπείς) ότι στην υποθετική περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, δε θα πειραχθούν οι συναλλαγματικοί λογαριασμοί που έχουμε σε τράπεζες.
Επίσης, δε θα πειραχθούν οι επενδύσεις που έχουμε σε ξένα χρηματιστήρια μέσω χρηματιστηριακών λογαριασμών. Δε μπορώ να είμαι βέβαιος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουμε αγοράσει από ελληνικές τράπεζες. Εκτίμησή μου είναι ότι θα μετατραπούν στο νόμισμα της χώρας που ανήκει η Τράπεζα από την οποίααγοράσθηκαν.

β) Θέμα φορολόγησης των καταθέσεων: Η θεωρία μας λέει ότι το Κράτος, έχει τη νομική ισχύ (π.χ. με την έκδοση μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) ένα Σάββατο βράδυ, να κάνει τα πάντα: να φορολογήσει, να πάρει ένα ποσοστό από τις καταθέσεις, να πάρει ένα ποσοστό από καταθέσεις πάνω από ένα ύψος, ή που ανήκουν σε μία κατηγορία προσώπων. Βέβαια, στην πράξη, αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Και αποτελούν την έσχατη των εσχάτων λύση. Θεωρητικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εάν αποτύγχαναν τα μέτρα της Ε.Ε. και στη συνέχεια τα μέτρα του ΔΝΤ προς το οποίο αναγκαστικά θα καταφεύγαμε.
Άλλωστε, στη χώρα μας υπάρχει προηγούμενο με το Αναγκαστικό Δάνειο του 1923, όταν ξαφνικά και "εν μία νυκτί" αποφασίστηκε να κοπούν (στην κυριολεξία να κοπούν) στα δύο όλα τα χαρτονομίσματα άνω των 50 δραχμών, με το μισό χαρτονόμισμα να πηγαίνει αναγκαστικά στην πληρωμή ενός δανείου που έπρεπε να πάρει τότε η Κυβέρνηση για τη ρύθμιση των αναγκών που είχαν προκύψει από την έλευση των προσφύγων.
Όμως, άλλο πράγμα η μεταπολεμική -ηττημένη- Ελλάδα του 1923 και άλλο η Ελλάδα της Ευρωζώνης του 2010.

γ) Γιατί φεύγουν χρήματα προς το εξωτερικό;
Φεύγουν κυρίως απ' όσους φοβούνται ότι θα συμβεί κάτι απ' όσα περιγράφω παραπάνω, στο (α) και (β).
Είναι υπερβολικές αυτές οι ενέργειες;
Επειδή δεν είμαι κυβερνητικός παράγοντας ή τραπεζίτης ή δημοσιογράφος των παραθύρων για να σας πω αυτό που "πρέπει", θα σας πω απλά την άποψή μου, για την οποία άλλωστε με πληρώνετε.
Μπορεί να θεωρώ δύσκολα έως πολύ δύσκολα να συμβούν τα όσα αναφέρω στα (α) και (β), αλλά η λογική λέει ότι δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Μέσα απ' αυτή την οπτική δε θα μπορούσα να εκφράσω κατηγορηματικά την άποψη ότι αδίκως και υπερβολικά, κάποιοι πράττουν ότι πράττουν.

δ) Πώς μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό;
Δυστυχώς, εδώ οι γνώσεις μου είναι "φτωχές". Ακούω και γω "ιστορίες" από διάφορους που το έκαναν οι ίδιοι ή άκουσαν από άλλους που το έκαναν. Εδώ πραγματικά, η εφευρετικότητα του νεοέλληνα οργιάζει!
- Άνοιγμα λογαριασμών σε ξένες άλλες χώρες: Δεν είναι εύκολο, είναι δαπανηρό (αφού απαιτούνται ταξίδια κλπ), δεν είναι πάντα εφικτό (λόγω περιορισμών, πόθεν έσχες κλπ), αλλά είναι το πιο σίγουρο. Εάν τελικά επέλεγα να κάνω κάτι τέτοιο, θα προτιμούσα χώρες όπως ή Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, ή λογαριασμό σε ευρώ στην Αγγλία. Θα απέφευγα τις χώρες του "ευρωπαϊκού νότου", τη Γαλλία και την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, πριν έκανα κάτι τέτοιο θα ζητούσα την άποψη ενός τραπεζίτη, χρηματιστή ή δικηγόρου.
- Άνοιγμα λογαριασμών σε ξένες τράπεζες στην Ελλάδα (εδώ αναφέρεται και το ερώτημα του συνδρομητή μας): Δεν έχω άποψη, αφού δε μπορώ να γνωρίζω πόσο αποφεύγονται τα ρίσκα σε πιθανή νομοθετική πράξη της Ελλάδας. Εδώ απαιτούνται οι γνώσεις νομικού συμβούλου και όχι οικονομικού.
- Άνοιγμα χρηματιστηριακών λογαριασμών σε ξένες Χρηματιστηριακές, ή σε ελληνικές Χρηματιστηριακές που συνεργάζονται ή που είναι θυγατρικές ξένων, τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε απ' εδώ: Είναι μία λύση.
- Ανάληψη ευρώ από την τράπεζα και κρύψιμο κάτω από το πάπλωμα: Είναι και αυτό μία λύση, αλλά μην το πείτε αριστερά και δεξιά. Επειδή είτε θα σας κλέψουν, είτε θα πουν ότι είστε νευρωτικοί. Είτε και τα δύο...

Κοιτάξτε κύριοι.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Και πάνω απ' όλα δύσκολη. Και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Και όσο θα είναι δύσκολη, θα είναι κρίσιμη.
Επειδή κάποιοι είναι ήδη θυμωμένοι με όσα γράφω και θα με κατηγορήσουν ότι προκαλώ φόβους ή διασπείρω φήμες, πανικό κλπ, απαντώ ότι, ο δικός μου ο ρόλος είναι να εκφράζω τις απόψεις μου για την πορεία της οικονομίας, των αγορών και των μετοχών. Και να απαντώ σε ερωτήσεις σας επενδυτικού περιεχομένου.
Κατά τους τελευταίους μήνες, πολύ πριν κάποιοι ανακαλύψουν ότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, κατέγραψα τις ανησυχίες μου, λέγοντάς σας ότι όσα θα γράφουμε το επόμενο διάστημα δε θα αφορούν μόνον τις επενδύσεις σας, αλλά επεκτείνονται στην κατάσταση της δουλειάς σας και ακόμη της ζωής σας.
Το να κρυβόμαστε και να αποφεύγουμε να εκφράζουμε απόψεις σε υπαρκτές ανησυχίες και προβλήματα δεν αποτελεί τη λύση. Αποτελεί στρουθοκαμηλισμό.

Και δύο λόγια για την αγορά:
Η αγορά καταρρέει, μπρος στην άτακτη αποχώρηση των κεφαλαίων ελλήνων και ξένων. Μπορεί να κάνει μία τεχνική αντίδραση. Μην το δείτε σαν ευκαιρία για ένα γρήγορο κέρδος. Δείτε το σαν ευκαιρία να φύγετε.
Αυτή τη φορά, η αναμονή δε θα είναι κάποιων μηνών, όπως ήταν το 2003 ή το 2009. Θα είναι αναμονή ετών. Και ίσως, όταν πάλι με το καλό ανακάμψει η αγορά, να υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.
Όταν η αγορά θα πάει στα χαμηλά του Μαρτίου (κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό), μην περιμένετε ότι θα κάνει την αντίδραση του 2003 ή του 2009. Ίσως να το επιχειρήσει. Όμως, δεν θα πετύχει τίποτα.
Όσο τα αδιέξοδα της οικονομίας και της χώρας είναι τόσο μεγάλα, η εμμονή στην ελληνική αγορά είναι προβληματική.
Μην ψάχνετε "πάτους". Ή, μην αντιδράτε στις ...αντιδράσεις! Εάν είναι να κάνετε κάτι από τα δύο προηγούμενα, τότε καλύτερα επιλέξτε τη λύση του "παπλώματος". Εκεί τουλάχιστον έχετε πιθανότητες να τη γλυτώσετε...

Δίνω αρκετό βάρος στις ξένες αγορές. Όχι σε όλες. Στις αναπτυσσόμενες. Οι οποίες όμως για να κινηθούν θετικά, θα πρέπει τουλάχιστον να μην καταρρεύσει η Αμερική.
Για όσο διάστημα διατηρείται η παρούσα ανωμαλία που επηρεάζει όλο το κόσμο, καλό είναι να περιμένουμε. Άλλωστε μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να μάθουμε τα πράγματα για τις αγορές αυτές, καλύτερα.

Οι επενδύσεις είναι "παιχνίδι" στρατηγικής. Και όχι έμμονων ιδεών ή ιδεοληψιών. Ας δούμε την κατάσταση λογικά. Και ας μη βιαστούμε να κινηθούμε προς άλλες αγορές. Θα περιμένουμε. Και σε κάποια στιγμή θα δοθεί η καλή ευκαιρία.

Δεν έχουμε αποκλείσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε μικρό ποσοστό "μένουμε Ελλάδα". Όμως, προς το παρόν, περιμένουμε για να μπούμε σε συγκεκριμένες, μη τραπεζικές, μετοχές. Τις είχαμε αναφέρει στο παρελθόν και θα επανέλθουμε εν καιρώ...

«Καρατομήθηκε» ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Διαστήματος

Έπειτα από μια σειρά εντυπωσιακών αποτυχιών, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Διαστήματος.

Η «κατατόμηση» του Ανατόλι Περμίνοφ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παύση δύο άλλων αξιωματούχων, του υποδιευθυντή της Roscosmos Βίκτορ Ραμισέφσκι και του υποδιευθυντή της Energiya, της μεγάλης κρατικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων.

Η αρχή των δεινών ήρθε το Δεκέμβριο, όταν τρεις δορυφόροι του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS,
καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε... αρκετά καύσιμα.

Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

Μια ακόμα αναποδιά ήρθε το Μάρτιο, όταν μια επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τους εορτασμούς για την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Λίγες ημέρες αργότερα η ρωσική κυβέρνηση
επέκρινε τη διαστημική υπηρεσία της για «παιδαριώδη λάθη».

Επισήμως, ο Ανατόλι Περμίνοφ απομακρύνθηκε επειδή είναι 65 ετών και «έχει φτάσει το όριο ηλικίας για τους δημόσιους υπάλληλους». Τα ρωσικά MME κάνουν πάντως λόγο για προσχηματική δικαιολογία.

Επικεφαλής της Roscosmos είναι τώρα ο υφυπουργός Άμυνας Βλάντιμιρ Ποπόφκιν.

Σαρωτικοί έλεγχοι και ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού στο πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής

Σαρωτικούς ελέγχους σε φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου», αλλαγές εκ βάθρων στον φοροελεγκτικό μηχανισμό και κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 600 ευρώ προς το Δημόσιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής 2011–2014, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξεύρεση εσόδων 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο ώς το 2014.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος και επισημαίνεται ότι βασικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα έχει το ΣΔΟΕ, που θα πραγματοποιήσει πάνω από 150.000 ελέγχους, με στόχο έσοδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 25% με 37% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως (ή το 30% των συνολικών φορολογικών εσόδων το 2010).

Ακόμη, προαναγγέλλονται τρία φορολογικά νομοσχέδια μέχρι τον Μάρτιο του 2012, ενώ προωθείται ειδικό πακέτο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την απώλεια του δικαιώματος σε φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση του ορίου περί ακατάσχετου στα 600 από 1.000 ευρώ σήμερα.

Ακόμα, το σχέδιο θα προβλέπει πλαίσιο μέτρων για τη ριζική μεταρρύθμιση, εντός του 2011, της οργάνωσης και διοίκησης των φορολογικών υπηρεσιών, με κυριότερο εξ αυτών τη διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα νομού και την αντικατάσταση των υπολοίπων με ΚΕΠ (ειδική μέριμνα θα ληφθεί για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Εκστρατεία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ κατά της λειτουργίας ορυχείου στην Αλάσκα

Ο ηθοποιός-θρύλος του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ ένωσε τη φωνή του με εκείνες όλων όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο να λειτουργήσει ένα τεράστιο ορυχείο δίπλα στο μεγαλύτερο βιότοπο για τους σολομούς στην Αλάσκα.

Ο ηθοποιός δημοσίευσε μια ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στην εφημερίδα New York Times και έγραψε ένα άρθρο το οποίο δημοσίευσε ο ιστότοπος Huffington Post την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι απειλείται μια «περιβαλλοντική τραγωδία» στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για να λειτουργήσει το Pebble Mine.

Ο Ρέντφορντ επισήμανε ότι η διεθνής κοινοπραξία, των οποίων ηγούνται οι εταιρίες Rio Tinto και Anglo-American, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τεράστιο μεταλλωρυχείο στην παρθένα περιοχή Μπρίστολ Μπέι για να εξορύξει χρυσό και χαλκό. Από το ορυχείο, που σχεδιάζεται να ανοίξει σε μια σεισμογενή περιοχή, αναμένεται να βγαίνουν επίσης 10 δισεκατομμύρια τόνοι απόβλητα που θα συγκρατούνται από χωμάτινα φράγματα.

Ο Ρέντφορντ κάλεσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν για να πείσουν τις δύο εταιρίες να ακυρώσουν το σχέδιο, που αποκάλεσε «καταστροφή εν τω γεννάσθαι».

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών βορειοδυτικά της Λήμνου

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών, σημειώθηκε στις 10.50 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λήμνου, σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως επιφανειακός και δεν εμπνέει ανησυχία, εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των ακτών της Λήμνου.

Νέος ξενώνας για τους άστεγους της Αθήνας στον Σταθμό Λαρίσης

Ξενώνας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστέγων της Αθήνας πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2011, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο συμφωνίας του υπουργείου Εργασίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το υπό διαμόρφωση κτήριο βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης και παραχωρείται από τον Δήμο Αθηναίων, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ανατίθεται στη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Ο ξενώνας θα προσφέρει σε αστέγους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου και εθνικότητας, ασφαλή φιλοξενία, καταλύματα, σίτιση, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη και ιματισμό.

Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα και του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα ανατίθεται στη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Η λειτουργία του ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 450 περίπου άτομα ημερησίως, θα ξεκινά το μεσημέρι και θα τελειώνει στις 7 το πρωί οπότε ο ξενώνας θα κλείνει για να ακολουθήσουν εργασίες καθαρισμού κ.λπ.

Οι φιλοξενούμενοι θα είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και ο κάθε ένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ξενώνα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξυπηρετουμένων. Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και όχι μόνο της παροχής συσσιτίου γεγονός που θα επιδράσει ευεργετικά στην εικόνα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του «Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών» και πόρους του Προγράμματος «Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων» που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Από το ίδιο πρόγραμμα (το οποίο είναι συνολικού ύψους 211 εκατ. ευρώ), χρηματοδοτούνται διάφορες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στην αγορά εργασίας, όπως η δράση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στο νομό Καστοριάς.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ. Η εκταμίευση θα ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα του 2011 και θα ολοκληρωθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών ώς το τέλος του 2013.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων και ενεργειών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ομάδων του πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, μετανάστες, μακροχρόνια άνεργοι, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, ενδοοικογενειακής βίας, χρήστες ουσιών, ανήλικοι παραβάτες, αποφυλακισμένοι, άστεγοι κ.λπ.

Από πλευράς υπουργείου Εργασίας θα παρασχεθούν όλα τα μέσα και η τεχνογνωσία για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην αναζήτηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναλάβει την αναζήτηση των χώρων όπου θα καλύπτονται βασικές ανάγκες διαβίωσης και υγειονομική περίθαλψη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία ή τη φτώχια.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο είχε υπογραφεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 μεταξύ της και των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Μ.Κ.Ο., «Αποστολή», προβλέπεται η λειτουργία Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, δημιουργία μητρώου εθελοντών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, δικτύου προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης με κινητά συνεργεία στο κέντρο των Αθηνών.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Συνθήκες ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών περιγράφει σε έγγραφό της η διοικητής

Ο εξωτερικός χώρος του Ιδρύματος

Την υπογραφή της διοικητού του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, Άννας Μαζαράκη, φέρει έγγραφο του περασμένου Μαρτίου προς το υπουργείο Υγείας, το οποίο ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβίβασε στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν και οι βουλευτές για την κατάσταση που βρήκε η κ. Μαζαράκη, με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στο έγγραφο περιγράφονται «πρακτικές καθήλωσης με ιμάντες», «τοποθέτηση παιδιών σε παρκοκρέβατα που θύμιζαν κλουβιά», και «καθηλωμένους ενήλικες περιθαλπόμενους που παρέμεναν επί χρόνια ακινητοποιημένοι, χωρίς να τους παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα».

«Παρέλαβα ένα Κέντρο με κτίριο παραμελημένο και χωρίς να έχει υποστεί καμία παρέμβαση, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (χρησιδάνειο Μητρόπολης), εγκαταστάσεις και χώροι ακατάλληλοι για αξιοπρεπή διαβίωση των περιθαλπομένων χωρίς, μέχρι τότε να έχει γίνει καμία ενέργεια», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η ίδια συμπληρώνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, δεν ήταν αυτές που απαιτούσαν οι σημερινές συνθήκες περίθαλψης, καθώς στη μονάδα φιλοξενούνται 72 παιδιά και εξ αυτών μόνο τα οκτώ είναι κάτω των 18 ετών, με διαφορετικότητα συνδρόμων, πολλαπλές αναπηρίες σωματικές και νοητικές και υποκείμενες ψυχώσεις και ψυχιατρικά προβλήματα.

Για την κατάσταση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών έχουν υποβληθεί στη Βουλή ερωτήσεις και αναφορές πολλών βουλευτών.

Ανάμεσα τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος έχει περιγράψει ότι «το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών από το 1993 έως το 2004 υπήρξε πρότυπο «ανοιχτής» περίθαλψης και αποκατάστασης αναπήρων παιδιών με διεθνείς διακρίσεις, που είχαν προβληθεί σε εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4 της Βρετανίας.

«Αναχρονιστικές συνθήκες που αντιβαίνουν κάθε σύγχρονη αντίληψη για τη θεραπεία ψυχικών παιδικών παθήσεων και μας γυρνάει χρόνια πίσω», έχουν περιγράψει και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, και έχουν κάνει λόγο για «ζοφερό καθεστώς, αντίστοιχο του κολαστηρίου της Λέρου τη δεκαετία του ΄90, για το οποίο έχουν ιδία άποψη», αφού είχαν επισκεφθεί το χώρο.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης, έχουν επικαλεστεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, από το 1988, χρονολογία έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος έως σήμερα έχουν αποβιώσει συνολικά 30 παιδιά.

Έχουν επίσης υπενθυμίσει ότι τον Απρίλιο του 2009, είχαν οδηγηθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας 23 άτομα ως υπαίτιοι για το θάνατο ενός 15άχρονου με νοητική υστέρηση και επιληψία.

Τη λήψη μέτρων έχουν ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Μπεκίρης, και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Βαϊτσης Αποστολάτος και Ουρανία Παπανδρέου Παπαδάκη.

Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση των ερωτήσεων των βουλευτών, η διοικητής του Κέντρου ενημερώνει ότι ξεκίνησε συνεργασία με εθελόντρια παιδοψυχίατρο, ενώ έχουν γίνει και ενέργειες για ιατρική κάλυψη σε συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας του Νομού.

Με μέριμνα της διοίκησης, παιδιά που παρέμεναν στο Κέντρο χωρίς καμία εκπαίδευση, παρακολουθούν σήμερα το Ειδικό Σχολείο Λεχαινών, προκειμένου να γίνει εφικτή η ψυχοκοινωνική τους ένταξη, ενώ αναζητήθηκε νέο πλαίσιο εισαγωγής για ενήλικες περιθαλπόμενους που βρίσκονταν επί σειρά ετών ακινητοποιημένοι, προκειμένου να μεταφερθούν σε κατάλληλα Ιδρύματα.

Επίσης, ζητήθηκε επικουρικός γιατρός και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και αναμένεται η σχετική έγκριση από το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ανακατασκευάστηκαν τα μαγειρεία, ώστε να υπάρχει αυστηρή συμμόρφωση στις εκθέσεις των υγειονομικών επιθεωρητών, και υποβλήθηκε αίτημα για κατασκευή νέου κτιρίου μέσω του ΕΣΠΑ.